Ερώτηση κατέθεσε η Ολυμπία Τελιγιορίδου, με τη συνυπογραφή 40 ακόμη βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Υγείας σχετικά με την ανάγκη αύξησης της αποζημίωσης για τη μετακίνηση καρκινοπαθών και ασθενών που διανύουν αναγκαστικά μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις από τον τόπο κατοικίας τους προς μονάδες υγείας.

 

Πιο συγκεκριμένα, ασθενείς που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως οι καρκινοπαθείς, των οποίων ο τόπος κατοικίας απέχει από τις υγειονομικές δομές στις οποίες απαιτείται να μεταβούν προκειμένου να ακολουθήσουν την θεραπευτική αγωγή τους (ακτινοβολίες, χημειοθεραπείες κλπ), βρίσκονται αντιμέτωποι με το δυσθεώρητο κόστος της μετακίνησης, καθώς η τιμή των καυσίμων έχει εκτιναχθεί στα ύψη.

 

Ωστόσο, η προβλεπόμενη αποζημίωση των 0,15 λεπτά/ χλμ, που ψηφίστηκε το 2018, δε φτάνει να καλύψει την πραγματική επιβάρυνση των ασφαλισμένων με βάση τις σημερινές αυξημένες τιμές των καυσίμων.

 

Επομένως, όπως είναι φανερό, είναι απαραίτητη η αναπροσαρμογή της αποζημίωσης αυτής που λαμβάνουν οι ασθενείς που μετακινούνται για να υποβληθούν σε θεραπείες, καθώς το μέχρι τώρα ύψος της δεν ανταποκρίνεται στο υπέρογκο κόστος της μετακίνησης των ασθενών.

 

Γραφείο Τύπου

Προς τους κ.κ. Υπουργούς

Οικονομικών

Υγείας

Θέμα: «Ανάγκη αύξησης της αποζημίωσης για τη μετακίνηση καρκινοπαθών και ασθενών που διανύουν αναγκαστικά μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις από τον τόπο κατοικίας τους προς μονάδες υγείας»

Σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 56 του ΦΕΚ B 4898/2018 για την «Αποζημίωση μετακίνησης ασθενών», ορίζεται ότι οι δικαιούχοι  του ΕΟΠΥΥ «που χρειάστηκε να μετακινηθούν εκτός του τόπου κατοικίας τους προκειμένου να αντιμετωπίσουν πρόβλημα υγείας που δεν αντιμετωπίζεται σε υγειονομική δομή κοντά στον τόπο κατοικίας τους, αποζημιώνονται για την μετακίνηση με το αντίτιμο των εισιτηρίων μετάβασης και επιστροφής δημοσίων συγκοινωνιών (Λεωφορείο, Πλοίο, Τρένο)».

Επίσης, «σε περίπτωση που η μετακίνηση έγινε με αυτοκίνητο ιδιωτικής χρήσης ή ταξί, η αποζημίωση καταβάλλεται με βάση την χιλιομετρική απόσταση που διανύθηκε, όπως αυτή προκύπτει από το ειδικό σύστημα προσδιορισμού των χιλιομετρικών αποστάσεων και με αντίτιμο βενζίνης, 0,15 λεπτά/ χλμ».

Επιπλέον, στο ίδιο άρθρο, προβλέπεται η μηνιαία αποζημίωση για τους νεφροπαθείς, τους πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία, δρεπανοκυτταρική νόσο και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες, ανάλογα με τον τόπο κατοικίας και τη χιλιομετρική απόσταση των ασφαλισμένων από τον τόπο κατοικίας τους προς την υγειονομική δομή όπου αντιμετωπίζεται το πρόβλημα της υγείας τους.

Συγκεκριμένα, ασθενείς που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως οι καρκινοπαθείς, των οποίων ο τόπος κατοικίας απέχει από τις υγειονομικές δομές στις οποίες απαιτείται να μεταβούν προκειμένου να ακολουθήσουν την θεραπευτική αγωγή τους (ακτινοβολίες, χημειοθεραπείες κλπ), βρίσκονται αντιμέτωποι με το δυσθεώρητο κόστος της μετακίνησης, καθώς η τιμή των καυσίμων έχει εκτιναχθεί στα ύψη.

Είναι φανερό ότι η προβλεπόμενη αποζημίωση των 0,15 λεπτά/ χλμ, που ψηφίστηκε το 2018, δε φτάνει να καλύψει την πραγματική επιβάρυνση των ασφαλισμένων με βάση τις σημερινές αυξημένες τιμές των καυσίμων. Για παράδειγμα, η τιμή της αμόλυβδης 100 οκτ. τον Φεβρουάριο του 2018 ήταν κατά μ.ο. 1,7€, ενώ τον Δεκέμβριο του 2022 ήταν κατά μ.ο. 2,05€. Αντίστοιχα, η τιμή του diesel τον Φεβρουάριο του 2018 ήταν κατά μ.ο. 1,3€, ενώ τον Δεκέμβριο του 2022, κατά μ.ο. 1,7€.

Επειδή, οι τιμές στα καύσιμα έχουν αυξηθεί σημαντικά και οι ασθενείς επιβαρύνονται με το επιπλέον κόστος μετακίνησης,

Επειδή, η αποζημίωση για τη μετακίνηση των καρκινοπαθών και των λοιπών ασθενών είναι χαμηλή και δεν ανταποκρίνεται στην αύξηση της τιμής των καυσίμων,

Επειδή, είναι χρέος ενός κοινωνικού κράτους να φροντίζει να παρέχει αρωγή στους πολίτες που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας, διασφαλίζοντας την καλύτερη φροντίδα και όλα τα δυνατά μέσα,

Επειδή, η υγειονομική και η ενεργειακή κρίση έχουν επιβαρύνει σημαντικά τα εισοδήματα όλων των πολιτών και ειδικά των ασφαλισμένων που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας και χρειάζεται να μετακινούνται συχνά για να λάβουν την θεραπεία τους,

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν ώστε να αναπροσαρμόσουν την αποζημίωση που λαμβάνουν οι ασθενείς που μετακινούνται για να υποβληθούν σε θεραπείες και η οποία δεν ανταποκρίνεται στην αύξηση της τιμής των καυσίμων;

 

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Τελιγιορίδου Ολυμπία

 

Αβραμάκης Ελευθέριος

Αγαθοπούλου Ειρήνη

Αδαμοπούλου Αγγελική

Αθανασίου Αθανάσιος (Νάσος)

Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)

Αυγέρη Θεοδώρα (Δώρα)

Βαγενά Άννα

Βαρδάκης Σωκράτης

Βαρεμένος Γεώργιος

Γιαννούλης Χρήστος

Γκιόλας Ιωάννης

Δρίτσας Θεόδωρος

Ζουράρις Κωνσταντίνος

Ηγουμενίδης Νικόλαος

Θραψανιώτης Μανόλης

Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα)

Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)

Λάππας Σπύρος

Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)

Μάρκου Κωνσταντίνος

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μουζάλας Κωνσταντίνος

Μπακαδήμα Φωτεινή

Μπαλάφας Ιωάννης

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Μπουρνούς Ιωάννης

Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)

Παπαηλιού Γεώργιος

Παπανάτσιου Αικατερίνη

Πούλου Παναγιού (Γιώτα)

Ραγκούσης Ιωάννης

Σαρακιώτης Ιωάννης

Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)

Συρμαλένιος Νικόλαος

Τζάκρη Θεοδώρα

Τσίπρας Γεώργιος

Φάμελλος Σωκράτης

Φωτίου Θεανώ

Χρηστίδου Ραλλία

Ψυχογιός Γεώργιος

 

 

 

You May Also Like

Τραγωδία με τροχαίο στην Ιόνια Οδό: Νεκρό ζευγάρι μπροστά τα μάτια του δεκάχρονου παιδιού τους

Σοβαρό τροχαίο δυστύχημα σημειώθηκε στην Ιόνια Οδό, κοντά στα διόδια Τερόβου στο ρεύμα…

Νίκος Παρούσης: Ο ήρωας πιλότος που θυσιάστηκε για να σώσει εκατοντάδες παιδιά από βέβαιο θάνατο

Table of Contents Hide Έντρομοι είδαν το ΜιράζΑνέφερε βλάβη στο πηδάλιο«Πάνω από…

Τοξικά απορρίμματα στις αχανείς χωματερές της Αφρικής

Αφού πέσει η νύχτα και οι δρόμοι της αγοράς Καριακού στο Νταρ…

Παναγία, “Η Οδηγήτρια των Οδηγών” (!). Η μοναδική εικόνα της (16ος αιών;) στην Καστοριά Του Γιώργου Τ. Αλεξίου

Παναγία, “Η Οδηγήτρια των Οδηγών” (!). Η μοναδική εικόνα της (16ος αιών;)…

Νέα κινητοποίηση τη νύχτα για την αρκούδα με τα μικρά της

Η αρκούδα με τα τρία αρκουδάκια επανεμφανίστηκε τη νύχτα στη Λεωφόρο των…

Νίκος Χορταρέας: Η τηλεμαντεία, η φοροδιαφυγή, η Ferrari, ο θάνατος της μητέρας του και η στροφή στον Θεό

Table of Contents Hide Τα σκάνδαλα και η φοροδιαφυγήΗ ενασχόληση με το…

Του έδωσαν συγχαρητήρια και μετά τον εκτέλεσαν – Ο Έλληνας λοχίας που κατατροπωσε πάνω από 200 Γερμανούς

Ελληνική αντίσταση:  Η αντίσταση που τα Ελληνικά στρατεύματα έφεραν κατά την διάρκεια του…