Ο Μουχίκα, εμβληματική προσωπικότητα της αριστεράς στη Λατινική Αμερική, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος της Ουρουγουάης από το 2010 έως το 2015, διαγνώστηκε με καρκίνο τον Μάιο του 2024.

“Έφυγε” από τη ζωή σε ηλικία 89 ετών ο πρώην πρόεδρος της Ουρουγουάης Χοσέ ” Πέπε” Μουχίκα, ανακοίνωσε πριν από λίγα λεπτά ο νυν αρχηγός του κράτους Σαμαντού Όρσι.

“Με βαθιά θλίψη ανακοινώνουμε τον θάνατο του συντρόφου μας, Πέπε Μουχίκα”, αναφέρει ο πρόεδρος Όρσι σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter), συμπληρώνοντας: “Σε ευχαριστούμε για όλα όσα μας έδωσες και για την αστείρευτη αγάπη για τον λαό σου”.

Ο Μουχίκα, εμβληματική προσωπικότητα της αριστεράς στη Λατινική Αμερική, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος της Ουρουγουάης από το 2010 έως το 2015, διαγνώστηκε με καρκίνο τον Μάιο του 2024. Τον περασμένο Ιανουάριο αποκάλυψε πως ο καρκίνος είχε εξαπλωθεί και ότι ο γερασμένος οργανισμός του δεν μπορούσε πλέον να ανεχθεί τη θεραπεία.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε η σύζυγός του στο Radio Sarandi και μεταδόθηκε χθες Δευτέρα, η Λουσία Τοπολάνσκι ανέφερε πως ο καρκίνος του Χοσέ Μουχίκα βρισκόταν πλέον στο “τελικό στάδιο” και ότι ο 89χρονος πρώην πρόεδρος λάμβανε παρηγορητική φροντίδα για την ανακούφιση του πόνου.

Ο “φτωχότερος πρόεδρος του κόσμου”, όπως τον αποκαλούσαν, επειδή έδωσε σχεδόν όλον τον μισθό που λάμβανε ως αρχηγός του κράτους σε ένα πρόγραμμα κοινωνικής κατοικίας, ο Χοσέ Μουχίκα έκανε την Ουρουγουάη πρωτοπόρο στην υιοθέτηση προοδευτικών μέτρων σε ό,τι αφορά το δικαίωμα στην άμβλωση, τον γάμο μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών και τη νομιμοποίηση της κάνναβης (η πρώτη χώρα παγκοσμίως, το 2013). Ο πρώην αντάρτης βασανίστηκε και πέρασε 13 χρόνια στη φυλακή – τα περισσότερα κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής δικτατορίας (1973-85). Εξελέγη βουλευτής, γερουσιαστής, διορίστηκε υπουργός και κατόπιν ανέλαβε την προεδρία της χώρας των 3,4 εκατομμυρίων κατοίκων.

https://www.thetoc.gr/

You May Also Like

Μπογδάνος: Λυπάται η Λατινοπούλου – Οι αντικομμουνιστικές απόψεις πρέπει να λέγονται χωρίς συνέπειες

Μπογδάνος: Λυπάται η Λατινοπούλου – Οι αντικομμουνιστικές απόψεις πρέπει να λέγονται χωρίς…

Υπουργείο Παιδείας: Οδηγίες σχετικά με την προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας των εστιών των Α.Ε.Ι.

Υπουργείο Παιδείας: Οδηγίες σχετικά με την προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας των εστιών των…

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Έρχεται και δεύτερο κύμα μέτρων ενόψει Πάσχα – Μπλόκα παντού, drones και κιάλια νυχτερινής όρασης

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Έρχεται και δεύτερο κύμα μέτρων ενόψει Πάσχα – Μπλόκα παντού,…

ΑΣΕΠ: Έρχονται προκηρύξεις για 1.000 μόνιμες προσλήψεις στο υπουργείο Οικονομικών

ΑΣΕΠ: Έρχονται προκηρύξεις για 1.000 μόνιμες προσλήψεις στο υπουργείο Οικονομικών

Στον Προϋπολογισμό του 2019 η πρόσληψη 4.500 εκπαιδευτικών και η ενίσχυση της ειδικής αγωγής με 22 εκατομμύρια ευρώ

Στον Προϋπολογισμό του 2019 η πρόσληψη 4.500 εκπαιδευτικών και η ενίσχυση της…

Κάτοικος στην Κω διαθέτει 2 εκατ. για να φτιαχτούν 9 σπίτια για γιατρούς

Θα προχωρήσει σε μεγάλη δωρεά, εφόσον η κυβέρνηση δεν εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση.

Αμαλιάδα: Τι κατέθεσε για την Ειρήνη Μουρτζούκου η μητέρα του νεκρού Παναγιωτάκη

Υπενθυμίζεται πως η μητέρα του 15 μηνών βρέφους προσήλθε αυτοβούλως για να καταθέσει στο Τμήμα Ανθρωποκτονιών λίγο μετά το μεσημέρι

Σκηνές χάους στο αεροδρόμιο της Καμπούλ – Να εγκαταλείψουν τη χώρα προσπαθούν χιλιάδες Αφγανοί

Σκηνές χάους στο αεροδρόμιο της Καμπούλ – Να εγκαταλείψουν τη χώρα προσπαθούν…

Ελβετία: Η τελευταία φωτογραφία της 64χρονης πριν μπει στον θάλαμο Sarco για την υποβοηθούμενη αυτοκτονία

Δεν είχε ψυχιατρικό ιστορικό λέει για την 64χρονη αμερικανίδα η δικηγόρος της εταιρείας που ανέλαβε τη μακάβρια διαδικασία