Το βλέπουμε διαρκώς γύρω μας και -ας είμαστε ειλικρινείς- το κάνουμε κι εμείς. Χρησιμοποιούμε το κινητό τηλέφωνό μας ενόσω οδηγούμε. Όμως, τι προβλέπει ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας;

Η χρήση τού κινητού τηλεφώνου μας κατά τη διάρκεια που οδηγούμε έχει γίνει «δεύτερη φύση». Όπως είναι φυσικό, αυτό πρέπει να γίνεται με ασφάλεια για εμάς, τους συνεπιβάτες μας και τους υπόλοιπους χρήστες του δρόμου, εφόσον είναι αναγκαίο να μιλήσουμε εκείνο το χρονικό διάστημα.

Η τεχνολογία μάς δίνει αυτή τη δυνατότητα και καλό είναι να χρησιμοποιούμε τις λύσεις που υπάρχουν. Βεβαίως, οι προϋποθέσεις για τη χρήση του κινητού τηλεφώνου από τον οδηγό περιγράφονται από τη σχετική νομοθεσία που περιλαμβάνεται στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Συγκεκριμένα, στο άρθρο 13 και στην παράγραφο 2 αυτού αναγράφεται σχετικά: «… Ο οδηγός κάθε οχήματος υποχρεούται να έχει πλήρη ελευθερία των κινήσεων του, για να ενεργεί ελεύθερα τους αναγκαίους χειρισμούς.

»Ιδιαίτερα, απαγορεύεται να χρησιμοποιεί εν κινήσει ακουστικά που έχουν συνδεθεί με φορητά ραδιόφωνα, μαγνητόφωνα και άλλες παρεμφερείς ηχητικές συσκευές, καθώς και τηλεόραση. Η εν κινήσει χρήση κινητού τηλεφώνου επιτρέπεται μόνο όταν αυτό είναι τοποθετημένο σε ειδική θέση για ανοικτή ακρόαση ή όταν χρησιμοποιείται με ακουστικό ασύρματης επικοινωνίας».

Ποιο είναι το πρόστιμο;

Τι επιπτώσεις έχουν όσοι τα στελέχη της Τροχαίας τούς βεβαιώσουν παράβαση για χρήση τού κινητού τηλεφώνου τους χωρίς τις απαραίτητες προϋποθέσεις; Στην παράγραφο 6 του ίδιου άρθρου του ΚΟΚ (σημ.: 13) αναγράφεται: «… Αυτός που παραβαίνει τις διατάξεις των παραγράφων 1 έως και 3 του άρθρου αυτού τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο εκατό (100,00) ευρώ και επιτόπου αφαίρεση της άδειας ικανότητας οδηγού για τριάντα (30) ημέρες, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία του άρθρου 103 του παρόντος Κώδικα…».

Για τους δικυκλιστές
Συνήθως, αναφερόμαστε στη χρήση κινητού τηλεφώνου από τους οδηγούς αυτοκινήτων, επιβατικών ή επαγγελματικών, αλλά όχι για τους αναβάτες μοτοσυκλετών ή μοτοποδηλάτων, τρίτροχων scooter, ATV ή ποδηλάτων. Όμως, και αυτοί εμπίπτουν στον νόμο και συμπεριλαμβάνονται στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Συγκεκριμένα, στο άρθρο 40 του ΚΟΚ. και στο εδάφιο 1ζ αυτού αναφέρεται σαφώς ότι: «Οι οδηγοί ποδηλάτων, μοτοποδηλάτων, μοτοσικλετών, τρίτροχων οχημάτων και Ε.Π.Η.Ο. απαγορεύεται να χρησιμοποιούν εν κινήσει κινητό τηλέφωνο, το οποίο δεν είναι τοποθετημένο σε ειδική θέση για ανοικτή ακρόαση».

Σε περίπτωση που βεβαιωθεί παράβαση ισχύει το ίδιο διοικητικό πρόστιμο και η αφαίρεση άδειας οδήγησης, όπως και για τους οδηγούς αυτοκινήτων. Να σημειώσουμε ότι πλέον τόσο τα μηχανοκίνητα δίκυκλα όσο και τα κράνη για τους αναβάτες διαθέτουν τεχνολογία που επιτρέπουν τη χρήση του κινητού τηλεφώνου τους ενόσω κινούνται, χωρίς να χρειάζεται να παίρνουν τα χέρια τους από το τιμόνι.

https://www.newsauto.gr/

You May Also Like

Προσλήψεις 158 ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών σε σχολικές μονάδες γενικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης στο πλαίσιο της ειδικής πρόσκλησης

Προσλήψεις 158 ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών σε σχολικές μονάδες γενικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης στο πλαίσιο…

Προειδοποίηση από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για απάτη μέσω social media

Προειδοποίηση από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για απάτη μέσω social media

Πότε θα ηχήσουν σειρήνες σε όλη την Ελλάδα;

Πότε θα ηχήσουν σειρήνες σε όλη την Ελλάδα;

Αύριο ξεκινούν οι επαναληπτικές Πανελλαδικές Εξετάσεις ΓΕΛ

Αύριο  ξεκινούν οι επαναληπτικές Πανελλαδικές Εξετάσεις ΓΕΛ

Κασσελάκης: Εξαφανισμένα από τα ΜΜΕ Μητσοτάκη τα μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ για την ακρίβεια

«Αυτό δε λέγεται ενημέρωση, η κατάσταση αυτή είναι πληγή στην ελληνική Δημοκρατία» τονίζει

Μητσοτάκης: Ανασχηματισμός θα γίνει αλλά θα το μάθετε από εμένα – Πολιτικά ανέντιμο να πάω σε εκλογές

Table of Contents Hide Μητσοτάκης: Ανασχηματισμός θα γίνει αλλά θα το μάθετε…

Γιάννης Αντετοκούνμπο: Ιστορικό ρεκόρ, μπήκε με ομοφωνία στην κορυφαία 5αδα για 4η σερί φορά στην καριέρα του

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο έγινε κάτοχος ενός σπουδαίου ρεκόρ, αφού δεν μπήκε απλώς…

Η Ο.Λ.Μ.Ε. για την επαναλειτουργία Γυμνασίων και Λυκείων

Η Ο.Λ.Μ.Ε. για την επαναλειτουργία Γυμνασίων και Λυκείων

Μόσχα κατά Δύσης: Βοηθούν στο «στήσιμο» των fake news για εγκλήματα πολέμου

Μόσχα κατά Δύσης: Βοηθούν στο «στήσιμο» των fake news για εγκλήματα πολέμου

Ανοίγει την Τρίτη η Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα έπειτα από πέντε χρόνια εργασιών

Ανοίγει την Τρίτη η Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα έπειτα από πέντε χρόνια…