Το παραδοσιακό γιαούρτι Βουλγαρίας πήρε πιστοποίηση ΠΟΠ. Η πιστοποίηση αφορά γιαούρτια τα οποία παράγονται από πρόβειο, αγελαδινό, βουβαλίσιο γάλα ή και μίξη αυτών. Η κυβέρνηση της Βουλγαρίας στην αίτηση της «πάτησε» στο ότι όλα τα παραπάνω φτιάχνονται από το βακτήριο ζύμωσης γνωστό σε όλους ως «lactobacillus bulgaricus” το οποίο ονομάστηκε έτσι από τον Βούλγαρο καθηγητή Στάμεν Γκριγκοροβ ο οποίος ήταν και ο πρώτος που κατάφερε να τον απομονώσει.. Στην ουσία η Βουλγαρία όχι μόνο τίμησε την παράδοση της, κατάφερε επίσης να εξασφαλίσει το πολυπόθητο ΠΟΠ στο γιαούρτι και θεωρητικά και να το κλειδώσει πλέον για όλα τα γιαούρτια αφού όλα τα παραδοσιακά γιαούρτια φτιάχνονται από το παραπάνω βακτήριο…
Στην Ελλάδα βέβαια βρισκόμαστε ακόμα σε διαβούλευση με τους «πατριώτες βιομήχανους» για το αν θα πρέπει το στραγγιστό γιαούρτι να έχει πρόσθετα κτλ καθώς μέχρι τώρα η Ελλάδα πολεμούσε να πάρει ποπ για το στραγγιστό γιαούρτι το οποίο όμως κανείς δεν στραγγίζει αλλά το συμπυκνώνουν με διαφορά αλλά πρόσθετα μέσα…
ΥΓ: 1) Είμαστε τόσο κοντόφθαλμοι που όσο εμείς τρωγόμαστε για ένα παραδοσιακό προϊόν (που θέλουν να το παράγουν βιομηχανικά όχι παραδοσιακά) κάποιοι μας το πήρανε μέσα από τα χέρια με μια απλή κουβέντα…