Συνεχίζεται για ακόμη μια ήμερα η μάχη με τις φλόγες σε Ρόδο και Κέρκυρα, με την πυρκαγιά στο νησί των Δωδεκανήσων να μαίνεται για ένατο συνεχόμενο 24ωρο.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν αδιάκοπα, στη σκία και της τραγωδίας που σημειώθηκε στην Κάρυστο με την πτώση του Canadair που είχε ως συνέπεια και τον θάνατο των δύο χειριστών του, του 34χρονου Σμηναγού (Ι) Χρήστου Μουλά και του 27χρονου συγκυβερνήτη Ανθυποσμηναγού (Ι) Περικλή Στεφανίδη.

Στη Ρόδο η προσπάθεια κατάσβεσης γίνεται σε ιδιαίτερα δύσκολες καιρικές συνθήκες, με το έργο των δυνάμεων πυρόσβεσης να εστιάζεται στην περιοχή των χωριών της Μαλώνας, του Βατίου και την περιοχή του Γενναδίου, ενώ οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς. 

Αργά χθες το βράδυ, η φωτιά πέρασε από το Γεννάδι με κατεύθυνση προς τα χωριά Λαχανιά και Μεσσαναγρό, γεγονός το οποίο έθεσε σε συναγερμό όλες τις δυνάμεις και τους εθελοντές που βρίσκονταν στην περιοχή. Ωστόσο δεν απειλήθηκαν οικισμοί και δεν χρειάστηκε να σταλεί μήνυμα από το 112.

Από νωρίς το πρωί ξεκίνησαν οι ρίψεις νερού από τα πυροσβεστικά αεροπλάνα.

Πως εξελίχθηκε η πυρκαγιά

Διαδραστικό γράφημα της «Κ» αποτυπώνει την πορεία των πυρκαγιών που βρίσκονται σε εξέλιξη όλες τις τελευταίες ημέρες. Όπως φαίνεται, στις 20 Ιουλίου το επίκεντρο της φωτιάς, που ξεκίνησε στις 18 Ιουλίου, βρισκόταν κοντά στα χωριά Εμπωνας και Απόλλωνα, έχοντας ήδη κάψει 16.310 στρέμματα. Στις 21 και 22 Ιουλίου, το πύρινο μέτωπο εξαπλώθηκε ταχύτατα προς το νότο, πλησιάζοντας τον οικισμό Λάερμα, ενώ έχουν καεί 27.123 στρέμματα.

Η πλέον καταστροφική ημέρα ήταν η Κυριακή καθώς η πυρκαγιά ξέφυγε από κάθε έλεγχο και έφθασε στην ακτή, ενώ χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εκκενώσουν την περιοχή.

Made with Flourish

Όσον αφορά την Κέρκυρα, υπήρξαν πολλαπλές αναζωπυρώσεις με τα μέτωπα της φωτιάς να εντοπίζονται στο βορειοανατολικό κομμάτι του νησιού.

Μαζί με τις επίγειες δυνάμεις συνδράμουν και τα εναέρια μέσα και συγκεκριμένα έως τώρα δύο αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα.

Χθες κατά τη διάρκεια της ημέρας λόγω της αλλαγής κατεύθυνσης του ανέμου, δημιουργήθηκαν αρκετές αναζωπυρώσεις καθοδηγώντας το μέτωπο προς το βόρειο κομμάτι του νησιού.

Για τον λόγο αυτό εκδόθηκαν μηνύματα από το 112, ζητώντας από τους κατοίκους των περιοχών Λούτσες, Ημερολιά, Σύκι καθώς και Απραός και Καλαμάκι να εκκενώσουν τους οικισμούς τους.

Στην Κάρυστο η εικόνα της πυρκαγιάς είναι καλύτερη με τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής να αντιμετωπίζουν διάσπαρτες εστίες.

Αναφορικά με την πυρκαγιά στο Δερβενάκι Αχαΐας, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, οι αναζωπυρώσεις που υπήρξαν μέσα στο βράδυ κυρίως στην περιοχή Νιάματα αντιμετωπίστηκαν από τις επίγειες δυνάμεις, ενώ από αέρος συνδράμει μέχρι στιγμής ένα ελικόπτερο.

 

Πυρκαγιά στην Κέρκυρα: Οι νέοι αρνήθηκαν να φύγουν και έμειναν πίσω για να σώσουν το χωριό
Ακραίος κίνδυνος για έξι περιφέρειες

Ακραίος είναι σήμερα ο κίνδυνος πυρκαγιάς – Κατάσταση Συναγερμού (κατηγορία κινδύνου 5) για τις εξής περιοχές:

Περιφέρεια Αττικής
Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Φθιώτιδας, ΠΕ Φωκίδας)
Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Κορινθίας)
Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος (ΠΕ Αχαΐας)
Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Λάρισας, ΠΕ Μαγνησίας)
Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕ Θεσσαλονίκης)

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

Περιφέρεια Κρήτης
Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Αρκαδίας, ΠΕ Λακωνίας, ΠΕ Μεσσηνίας)
Περιφέρεια Ιονίων Νήσων
Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος (ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας, ΠΕ Ηλείας)
Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Καρδίτσας, ΠΕ Τρικάλων)
Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕ Πιερίας, ΠΕ Ημαθίας, ΠΕ Πέλλας, ΠΕ Κιλκίς, ΠΕ Σερρών, ΠΕ Χαλκιδικής, Άγιον Όρος).

Hot – Dry – Windy

Αιτία των ακραία δυσμενών πυρομετεωρολογικών συνθηκών, σύμφωνα με το meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, αποτελούν οι πολύ θερμές και ξηρές συνθήκες σε συνδυασμό με την ενίσχυση των ανέμων, οι οποίοι θα πνέουν από Δ/ΝΔ διευθύνσεις με εντάσεις 6-7 bf (τοπικά 8 bf) πάνω από την ηπειρωτική Ελλάδα, και από Δ/ΒΔ διευθύνσεις με εντάσεις 5-6 bf (τοπικά 7 bf) πάνω από την Κρήτη και τη Ρόδο.

Συνολικά, οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες την Τετάρτη 26.07.2023 θα χαρακτηριστούν από τον ιδιαίτερα επικίνδυνο τύπο καιρού Hot – Dry – Windy.

Πυρκαγιές: Μάχη για ακόμη μια ημέρα σε Ρόδο και Κέρκυρα-1
Πηγή: Meteo

Iδιαίτερη προσοχή στις ζώνες επικινδυνότητας θα πρέπει να δοθεί σε περιοχές όπου οι δυτικοί άνεμοι θα “ευθυγραμμίζονται” με την τοπογραφία και τη δασική καύσιμη ύλη (π.χ., όταν ο άνεμος πνέει κάθετα στην πλαγιά ενός πυκνόφυτου ορεινού όγκου), μεγιστοποιώντας το δυναμικό εκδήλωσης ακραίας συμπεριφοράς φωτιάς.

Πηγή:kathimerini.gr

You May Also Like

Αλλάζει το σύστημα διορισμών εκπαιδευτικών – Ποια είναι τα σχέδια

Τι σχεδιάζει το Υπουργείο Παιδείας για το σύστημα διορισμών στην εκπαίδευση

Την απάντησή του στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι έδωσε ο Νόβακ Τζόκοβιτς μέσα στο κορτ.

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς έδειξε τον Σταυρό του κι απέδειξε για μία ακόμη φορά πως είναι ελεύθερος άνθρωπος…

Λινού : Εμβολιασμοί σε γήπεδα και πάρκινγκ εμπορικών κέντρων και διοδίων

Λινού : Εμβολιασμοί σε γήπεδα και πάρκινγκ εμπορικών κέντρων και διοδίων

Θεσσαλονίκη: Εντυπωσιακό βίντεο από drone με τον “μπλε ουρανό” στον πεζόδρομο της Αγ. Σοφίας

Ο μπλε ουρανός θα κοσμεί και φέτος τις ημέρες τον εορτών, δημιουργώντας μια μοναδική ατμόσφαιρα.

Εισβολή του Ρουβίκωνα σε γραφείο δικαστικού επιμελητή για την έξωση της Ιωάννας Κολοβού

Όπως υποστηρίζουν στην ανακοίνωσή τους, ο δικαστικός επιμελητής  είναι «υπεύθυνος, ως εκτελεστικό…

Λινού: Να ψωνίζουμε με βάρδιες ανάλογα με τις ηλικίες

Την πρόταση της τα ψώνια στο σούπερ μάρκετ να γίνονται με «βάρδιες»…

Έλληνας στρατιώτης στη Κορυτσά, 1941

Έλληνας στρατιώτης στη Κορυτσά, 1941

Ψάξτε και βρείτε εδώ πόσα ένσημα σας έχουν “κολλήσει”, τη σύμβαση σας και τι δηλώνει ο εργοδότης σας

Νέες διευκολύνσεις έρχονται για τους πολίτες μέσω της εφαρμογής της ΕΡΓΑΝΗ ώστε να μπορούν…

Φοιτητές, φοιτήτριες και ο Δήμαρχος Τρικκαίων μάζεψαν σκουπίδια που άλλοι πολίτες άφησαν  σε δημόσιους χώρους

Φοιτητές, φοιτήτριες και ο Δήμαρχος Τρικκαίων μάζεψαν σκουπίδια που άλλοι πολίτες άφησαν …