2 στους 8 πολίτες της Καστοριάς δεν πληρώνουν τους λογαριασμούς! Ποιο πλάνο πρόκειται να ακολουθήσει το Δ.Σ. της Δ.Ε.Υ.Α.Κ. προκειμένου να αναστραφεί η κατάσταση;

Τον Δημοτικό Σύμβουλο Πέτρο Τόσκο επέλεξε για Πρόεδρο της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Καστοριάς, ο Δήμαρχος Καστοριάς Γιάννης Κορεντσίδης. Η ανακοίνωση τού νέου Δ.Σ. του Προεδρείου της Δ.Ε.Υ.Α.Κ. έγινε κατά την πρώτη τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καστοριάς, την Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2019.

Ρεπορτάζ: Χρύσα Κοσμίδου

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Δήμαρχο Καστοριάς Γιάννη Κορεντσίδη, ο οποίος μου ανέθεσε την Προεδρεία της Δ.Ε.Υ.Α Κ. Πρόκειται για μια επιχείρηση η οποία έρχεται αντιμέτωπη με πολλά προβλήματα. Φυσικά δεν ήρθαμε στον Δήμο Καστοριάς για να τα βρούμε όλα έτοιμα… Ήρθαμε για να δουλέψουμε. Άλλωστε όπως λέει και ο Δήμαρχός μας, είμαστε εδώ για να δώσουμε τη λύση στις δύσκολες καταστάσεις.  Οι συνδημότες μας, να είναι σίγουροι, πως η Δ.Ε.Υ.Α.Κ. θα κάνει την επανεκκίνησή της. Θα προσπαθήσουμε να φέρουμε πίσω τη χαμένη αξιοπιστία της και θα την προστατεύσουμε, μιας και πρόκειται για μια δική μας επιχείρηση», ήταν οι πρώτες δηλώσεις του νέου Προέδρου της Δ.Ε.Υ.Α.Κ. Πέτρου Τόσκου.

Όπως είναι ευρέως γνωστό η Δ.Ε.Υ.Α.Κ. είναι αντιμέτωπη με έναν τεράστιο όγκο χρεών. Ο κ. Τόσκος επεσημάνε πως από την επόμενη κιόλας ημέρα των εκλογών ξεκίνησε το σχέδιο δράσης αντιμετώπισης του προβλήματος «Κατευθείαν ανοίξαμε τα χαρτιά της επιχείρησης. Μελετήσαμε και γνωρίζουμε τα πάντα γύρω από αυτή. Όπως είπε και ο Δήμαρχος, σε σύντομο χρονικό διάστημα θα ενημερωθούν οι πολίτες για το τι ακριβώς βρήκαμε. Σίγουρα ήρθαμε αντιμέτωποι με πολλά προβλήματα, αλλά αυτό δεν μας πτοεί στο να βάλουμε μια τάξη στο μέλλον. Όσον αφορά στο χρέος απέναντι στη Δ.Ε.Η., είναι τεράστιο, δεν θα είναι εύκολο να το ξεπεράσουμε, αλλά με συντονισμένες και στοχευμένες κινήσεις θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας».

Πέρα όμως από τα χρέη της Δ.Ε.Α.Υ.Κ, υπάρχουν πολλά χρέη προς αυτή από νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Ειδικότερα όπως ενημέρωσε ο κ. Τόσκος η πόλη της Καστοριάς έχει 8.200 καταναλωτές (σ.σ. ρολόγια)  και μόλις οι  2.100 ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους. Τα 6.100 ρολόγια είναι απλήρωτα!  Τι σκοπεύει να κάνει η επιχείρηση για αυτή την κατάσταση; Ο Πρόεδρος συνοπτικά είπε πως  «Το πρώτο πράγμα που σκοπεύουμε να είναι να δημιουργήσουμε μια ευνοϊκή ρύθμιση χρεών των πολιτών προς την επιχείρηση. Θα είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή για να μπορέσουν οι πολίτες να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Πρέπει όλοι να συμβάλουμε για την επανεκκίνηση της Δ.Ε.Υ.Α.Κ., είμαστε όλοι συμμέτοχοι και πρέπει όλοι να βοηθήσουμε να πάει μπροστά».  

Μόλις το 25% των πολιτών της Καστοριάς πληρώνει τους λογαριασμούς της Δ.Ε.Υ.Α.Κ. το 75%, το οποίο μπορεί να αφορά είτε νοικοκυριά, είτε επιχειρήσεις, βάζει τους λογαριασμούς στο συρτάρι. Μάλιστα το χρέος ενός μόνο “ρολογιού”-από τα 6.100 απλήρωτα- απέναντι στην επιχείρηση ξεπερνάει τις 15.000 ευρώ! «Τα μεγαλύτερα χρέη δημιουργήθηκαν κατά την τελευταία 5ετία. Τονίζω και πάλι, ότι οι ρυθμίσεις οφειλών θα είναι ιδιαίτερα ευνοϊκές προκειμένου να αποπληρωθούν τα χρέη. Εάν κάποιοι πελάτες, οι οποίοι έχουν μεγάλες οφειλές, δεν ανταποκριθούν και πάλι, τότε το Δ.Σ. θα αποφασίσει τον τρόπο με τον οποίο θα τους αντιμετωπίσει, ενδεχομένως και με σκληρό τρόπο. Έχουμε μια τελευταία ευκαιρία. Ή θα βρούμε τον τρόπο να εξυγιάνουμε την επιχείρηση ή θα έρθουμε όλοι μας αντιμέτωποι με τις επιπτώσεις», ήταν τα λόγια του κ. Τόσκου.

You May Also Like

Παναγία, “Η Οδηγήτρια των Οδηγών” (!). Η μοναδική εικόνα της (16ος αιών;) στην Καστοριά Του Γιώργου Τ. Αλεξίου

Παναγία, “Η Οδηγήτρια των Οδηγών” (!). Η μοναδική εικόνα της (16ος αιών;)…

Ξεκίνησαν οι Μικροβιολόγοι την σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ.

Ξεκίνησαν οι Μικροβιολόγοι την σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ.