Σε απόσταση μόλις τεσσάρων χιλιομέτρων από τη Νάουσα, βρίσκονται τα ερείπια της Σχολής του Αριστοτέλη, ενός τόπου με πλούσια ιστορία και πολιτιστική σημασία.

Ο Αριστοτέλης, ένας από τους μεγαλύτερους φιλοσόφους της αρχαιότητας, ίδρυσε τη σχολή του εδώ τον 4ο αιώνα π.Χ., με στόχο να διδάξει το εύρος και το μεγαλείο της επιστημονικής και φιλοσοφικής γνώσης που άντλησε από την κλασική ελληνική σκέψη.

Στο Νυμφαίο της Μίεζας, όπως ονομαζόταν η περιοχή στην αρχαιότητα, η συνάντηση του Αριστοτέλη με τον Μέγα Αλέξανδρο, τον σπουδαίο στρατιωτικό ηγέτη και γιο του βασιλιά της Μακεδονίας Φιλίππου Β’, θα επηρέαζε δραματικά το μέλλον της ανθρωπότητας και του δυτικού πολιτισμού.

Σε αυτό το εντυπωσιακό τοπίο, αφιερωμένο στις Νύμφες, προσέλκυε τις πιο εξαιρετικές προσωπικότητες της αρχαίας Ελλάδας. Εκεί, ο Αριστοτέλης δίδαξε στους νεαρούς απογόνους των Μακεδόνων ευγενών «την ηθική και πολιτική λέξη» της εποχής, καλύπτοντας φιλοσοφία, πολιτική, λογοτεχνία, μαθηματικά και πολεμικές στρατηγικές, όπως αναφέρει ο Πλούταρχος.

Μέχρι σήμερα, σώζονται μερικά από τα αρχαία πέτρινα παγκάκια στην τοποθεσία, μαρτυρώντας το σημείο όπου κάθισαν αυτοί οι δύο σπουδαίοι άνδρες. Τα σκιερά μονοπάτια οδηγούν στα μέρη όπου περπάτησαν και συλλογίστηκαν τις διδασκαλίες του Αριστοτέλη.

Αν και η Σχολή του Αριστοτέλη θεωρείται ένα από τα παλαιότερα πανεπιστήμια στον κόσμο, αυτός ο τίτλος ανήκει στην Ακαδημία του Πλάτωνα.

Ιδρυμένη από τον Πλάτωνα το 428/427 π.Χ., μερικά χιλιόμετρα έξω από την αρχαία Αθήνα, η Ακαδημία Πλάτωνος, ή απλά «Η Ακαδημία», λειτούργησε ως σχολείο στην αρχαία Αθήνα. Ο Πλάτωνας, κληρονόμος της γης όπου χτίστηκε η Ακαδημία, ξεκίνησε να διοργανώνει άτυπες συγκεντρώσεις για φιλοσοφικές συζητήσεις με φίλους του.

Αυτές οι συναντήσεις, με την συμμετοχή σημαντικών στοχαστών όπως ο Θεαίτητος του Σουνίου, ο Αρχύτας του Τάρεντου, ο Λεοδάμας από τη Θάσο και ο Νεοκλείδης, εξελίχθηκαν σε επίσημη Ακαδημία στα μέσα της δεκαετίας του 380 π.Χ. με την άφιξη του Εύδοξου του Κνίδου.
Πηγή: https://www.himara.gr/

You May Also Like

Τρεις μήνες στην αναμονή για ρεύμα σε επιχειρήσεις

Τρεις μήνες κατά μέσον όρο θα πρέπει να περιμένουν οι επιχειρήσεις για να συνδεθούν στο δίκτυο του ηλεκτρικού ρεύματος

Μητσοτάκης: Απαλλάσσουμε τις επιχειρήσεις από φορολογικά βάρη – Στα 950 ευρώ ο κατώτατος το 2027

Από 2 κριτήρια θα εξαρτάται η αύξηση του κατώτατου μισθού

Ρόδος: Η αύξηση της θερμοκρασίας της θάλασσας κατά 3 °C έφερε σπάνια μέδουσα από την Ερυθρά Θάλασσα

Έχει διάμετρο έως ένα μέτρο, όσα πρέπει να προσέχουμε

Τα 10 πιο εντυπωσιακά σπήλαια της Ελλάδας

Φυσικά μέσα σε αυτά και το Σπήλαιο του Δράκου στην Καστοριά!

«Τουρισμός για όλους 2025»: Λήξη χρόνου σήμερα για τα voucher ύψους έως 600 ευρώ

Τελευταία ημέρα σήμερα Δευτέρα 10 Μαρτίου για αιτήσεις στο πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους 2025».

Συνάντηση Υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδας κ. Ιερώνυμο – Παράδοση δωρεάς της Εκκλησίας της Ελλάδος προς το Εθνικό Σύστημα Υγείας

Συνάντηση Υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδας…

ΑΣΕΠ: 775 προσλήψεις στα νοσοκομεία χωρίς πτυχίο – Οι ειδικότητες

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο συγκεκριμένος διαγωνισμός θα απευθύνεται αποκλειστικά σε απόφοιτους Γυμνασίων και Λυκείων

Κλιματική κρίση: Τα ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών στην Ευρώπη δεν άγγιξαν την Ελλάδα

Το 2022 ήταν το πιο ξηρό έτος που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ευρώπη σύμφωνα με την έκθεση της υπηρεσίας Copernicus για το κλίμα. Πώς και γιατί διαφοροποιήθηκε η Ελλάδα από άλλες χώρες

Novartis: Για 11 ώρες κατέθετε ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας

Novartis: Για 11 ώρες κατέθετε ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας

Motor Oil: Εκτίναξη κερδοφορίας στο 1 δισ. ευρώ στο εννεάμηνο

Με εκρηκτική αύξηση της κερδοφορίας του ολοκλήρωσε το εννεάμηνο του 2022 ο Όμιλος Motor…