Σε απόσταση μόλις τεσσάρων χιλιομέτρων από τη Νάουσα, βρίσκονται τα ερείπια της Σχολής του Αριστοτέλη, ενός τόπου με πλούσια ιστορία και πολιτιστική σημασία.

Ο Αριστοτέλης, ένας από τους μεγαλύτερους φιλοσόφους της αρχαιότητας, ίδρυσε τη σχολή του εδώ τον 4ο αιώνα π.Χ., με στόχο να διδάξει το εύρος και το μεγαλείο της επιστημονικής και φιλοσοφικής γνώσης που άντλησε από την κλασική ελληνική σκέψη.

Στο Νυμφαίο της Μίεζας, όπως ονομαζόταν η περιοχή στην αρχαιότητα, η συνάντηση του Αριστοτέλη με τον Μέγα Αλέξανδρο, τον σπουδαίο στρατιωτικό ηγέτη και γιο του βασιλιά της Μακεδονίας Φιλίππου Β’, θα επηρέαζε δραματικά το μέλλον της ανθρωπότητας και του δυτικού πολιτισμού.

Σε αυτό το εντυπωσιακό τοπίο, αφιερωμένο στις Νύμφες, προσέλκυε τις πιο εξαιρετικές προσωπικότητες της αρχαίας Ελλάδας. Εκεί, ο Αριστοτέλης δίδαξε στους νεαρούς απογόνους των Μακεδόνων ευγενών «την ηθική και πολιτική λέξη» της εποχής, καλύπτοντας φιλοσοφία, πολιτική, λογοτεχνία, μαθηματικά και πολεμικές στρατηγικές, όπως αναφέρει ο Πλούταρχος.

Μέχρι σήμερα, σώζονται μερικά από τα αρχαία πέτρινα παγκάκια στην τοποθεσία, μαρτυρώντας το σημείο όπου κάθισαν αυτοί οι δύο σπουδαίοι άνδρες. Τα σκιερά μονοπάτια οδηγούν στα μέρη όπου περπάτησαν και συλλογίστηκαν τις διδασκαλίες του Αριστοτέλη.

Αν και η Σχολή του Αριστοτέλη θεωρείται ένα από τα παλαιότερα πανεπιστήμια στον κόσμο, αυτός ο τίτλος ανήκει στην Ακαδημία του Πλάτωνα.

Ιδρυμένη από τον Πλάτωνα το 428/427 π.Χ., μερικά χιλιόμετρα έξω από την αρχαία Αθήνα, η Ακαδημία Πλάτωνος, ή απλά «Η Ακαδημία», λειτούργησε ως σχολείο στην αρχαία Αθήνα. Ο Πλάτωνας, κληρονόμος της γης όπου χτίστηκε η Ακαδημία, ξεκίνησε να διοργανώνει άτυπες συγκεντρώσεις για φιλοσοφικές συζητήσεις με φίλους του.

Αυτές οι συναντήσεις, με την συμμετοχή σημαντικών στοχαστών όπως ο Θεαίτητος του Σουνίου, ο Αρχύτας του Τάρεντου, ο Λεοδάμας από τη Θάσο και ο Νεοκλείδης, εξελίχθηκαν σε επίσημη Ακαδημία στα μέσα της δεκαετίας του 380 π.Χ. με την άφιξη του Εύδοξου του Κνίδου.
Πηγή: https://www.himara.gr/

You May Also Like

Η μητέρα που έριξε δηλητήριο στις φακές της κόρης της

Η δολοφονία που είχε συγκλονίσει πριν από 23 χρόνια την Ηλεία.

Τρόμος στη Θεσσαλονίκη: Αγοράκι 2,5 ετών έμεινε κλειδωμένο σε αμάξι για μισή ώρα [βίντεο]

Αγοράκι 2,5 ετών έμεινε κλειδωμένο σε αμάξι για μισή ώρα [βίντεο]

Ανδρουλάκης: Ζητώ ισχυρή εντολή – Δεν έχω κοστίσει στο λαό ούτε ένα ευρώ

Ανδρουλάκης: Ζητώ ισχυρή εντολή – Δεν έχω κοστίσει στο λαό ούτε ένα…

Τι λένε οι επιστήμονες για τη σεισμική ακολουθία στο Άγιο Όρος

Με ιδιαίτερη προσοχή παρακολουθούν οι επιστήμονες την σεισμική ακολουθία στην περιοχή του Αγίου Όρους, στη Χαλκιδική.

Λογαριασμοί ρεύματος: Οι αυξήσεις που αναμένονται στις ρυθμιζόμενες χρεώσεις

Αναμένουμε αυξήσεις στις ρυθμιζόμενες χρεώσεις που υπάρχουν στους λογαριασμούς ρεύματος.

Πριν 85 χρόνια ξεσπάει, με παλιά όπλα και μαγκούρες, η μόνη εξέγερση κατά του Μεταξά

Ο χώρος της πρώτης και μόνης ένοπλης εξέγερσης κατά του καθεστώτος ήταν τα Χανιά

Καμίνια: Η στιγμή που ο οδηγός μηχανής πέφτει στους ανηλίκους

Στο «φως» βίντεο – ντοκουμέντο από το τροχαίο με παράσυρση πεζών και εγκατάλειψη που σημειώθηκε σήμερα (22/5) στα Καμίνια

ΣΥΡΙΖΑ: Το «προσωπικό στοίχημα» Τσίπρα στις κάλπες της Κυριακής

Ολα έτοιμα για τις εσωκομματικές κάλπες του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Σκοποβολή: Ασημένιο μετάλλιο για τα αδέρφια Κορακάκη στο Παγκόσμιο κύπελλο της Ν. Κορέας

Σπουδαία εμφάνιση για την Άννα και τον Διονύση Κορακάκη