¢ðïøç áðü ôéò ÊáñõÜôéäåò óôï ÍÝï Ìïõóåßï ôçò Áêñüðïëçò ôï ïðïßï ðñüêåéôáé íá åãêáéíéáóôåß óå ôñåéò çìÝñåò, ÔåôÜñôç 17 Éïõíßïõ 2009.

Σύμφωνα με την έρευνα του Artnewspaper, το Μουσείο της Ακρόπολης βρίσκεται στην 27η θέση με 1.451.727 επισκέπτες, σημειώνοντας σημαντική αύξηση της επισκεψιμότητας σε σύγκριση με το 2021.

Στα 100 πιο δημοφιλή μουσεία στον κόσμο το «Μουσείο της Ακρόπολης» – Πρώτο το Λούβρο

Δημοσιεύτηκε η ετήσια η έρευνα Visitor Figures που δημοσιεύει το «The Art Newspaper», η οποία παρουσιάζει την επισκεψιμότητα και τη δημοφιλία των μουσείων σε παγκόσμια κλίμακα, με το Μουσείο του Λούβρου να βρίσκεται ξανά στην κορυφή όσον αφορά την επισκεψιμότητα για το έτος 2022.

Στη λίστα με τα 100 δημοφιλέστερα μουσεία του κόσμου συναντάμε και το Μουσείο της Ακρόπολης, το μόνο ελληνικό μουσείο με μια θέση ανάμεσα στις πρώτες 100. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα του Artnewspaper, το Μουσείο της Ακρόπολης βρίσκεται στην 27η θέση με 1.451.727 επισκέπτες, σημειώνοντας σημαντική αύξηση της επισκεψιμότητας σε σύγκριση με το 2021, που είχε 547.910 επισκέπτες και βρισκόταν στην 46η θέση. Σημειώνεται ότι το 2020 το Μουσείο βρισκόταν στην 66η θέση, χάνοντας το 82% των επισκεπτών του.

Η πρώτη «πεντάδα»

Το Λούβρο είναι πρώτο στον δείκτη επισκεψιμότητας, με περίπου 7,7 εκατομμύρια επισκέπτες, χωρίς παρόλα αυτά να έχει φτάσει ακόμα στα επίπεδα του 2019, στη χρονιά δηλαδή πριν το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού.

Στη δεύτερη θέση συναντάμε τα Μουσεία του Βατικανού με παραπάνω από δυόμισι εκατομμύρια επισκέπτες, ενώ ακολουθούν το Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου και η Tate Modern, με την πρώτη πεντάδα να συμπληρώνεται από το Εθνικό Μουσείο της Κορέας στη Σεούλ, το οποίο υποδέχτηκε περίπου ίδιο αριθμό ανθρώπων με αυτόν που το επισκέφθηκαν πριν από τον κορωνοϊό.

Οι συγκρίσεις με την εποχή «προ-κορωνοϊού» και τα δεδομένα για Κίνα και Ρωσία

Όσον αφορά τις ΗΠΑ, το μουσείο με τις περισσότερες επισκέψεις ήταν η Εθνική Πινακοθήκη στην Ουάσιγκτον, ενώ το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης στη Νέα Υόρκη ήταν το δεύτερο μουσείο με τις περισσότερες επισκέψεις στις ΗΠΑ. Πολλά σημαντικά μουσεία των ΗΠΑ παρουσιάζουν σημαντική πτώση στα νούμερα επισκεψιμότητας τους συγκριτικά με πριν την έναρξη της πανδημίας.

Παρόμοια είναι τα ευρήματα και σε πολλά μουσεία της Ευρώπης, τα οποία δεν έχουν καταφέρει να επανέλθουν στα προ-κορωνοϊού επίπεδα ή δείχνουν οριακή και πολύ σταδιακή ανάκαμψη, με ορισμένες εξαιρέσεις να οφείλονται σε ξεχωριστές εκθέσεις που παρουσίασαν. Για παράδειγμα η έκθεση για τον πίνακα του Ματίς «Το κόκκινο στούντιο» ήταν καταλυτική για την Εθνική Πινακοθήκη της Δανίας στην Κοπεγχάγη ώστε να καταγράψει την υψηλότερη επισκεψιμότητα της διαχρονικά.

Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα ευρήματα της έρευνας για Κίνα και Ρωσία. Στην μεν Κίνα υπάρχει η ειδοποιός διαφορά των πολύ αυστηρών μέτρων προστασίας που υιοθετήθηκαν κατά του κορωνοϊού, ενώ η Ρωσία επηρεάστηκε από τη μείωση του τουρισμού λόγω της διεθνούς τάσης που διαμορφώθηκε έπειτα από την εισβολή στην Ουκρανία.

You May Also Like

Φωτεινή Βασιλειάδου: Η “άγνωστη” κόρη της μεγάλης Γεωργίας Βασιλειάδου και η τεράστια ομοιότητα με τη μητέρα της

Φωτεινή Βασιλιάδου: Η κόρη της σπουδαίας ηθοποιού Γεωργίας Βασιλειάδου

«Δε νιώθω τα πόδια μου»: Το χτύπημα του Μπόμπαν Γιάνκοβιτς στη μπασκέτα που κανείς φίλαθλος δεν θα ξεπεράσει

Table of Contents Hide Η καριέρα του Μπόμπαν ΓιάνκοβιτςΤο προσωνύμιοΤο μοιραίο ατύχημα…

Θεσσαλονίκη: Διαδηλωτές έκαψαν σημαία του ΝΑΤΟ μπροστά από το προξενείο των ΗΠΑ

Διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε σημαία του ΝΑΤΟ έξω από το Προξενείο των…

Σαντορίνη: Έστριψε να φωτογραφήσει την καλντέρα και σκότωσε ένα 34χρονο

Ένα ακόμη δυστύχημα που μεγαλώνει τη λίστα με τους θανάτους στον δρόμο…

Το εντυπωσιακό σπίτι στη Σαντορίνη που κάποτε ήταν σπηλιά.

Το αρχιτεκτονικό γραφείο Kapsimalis Architects που βάση του έχει τη Σαντορίνη, καταφέρνει και αναδεικνύει…

Θάνατος βρέφους στα Γρεβενά: «Δεν είχε κανένα πρόβλημα υγείας το μωρό μας» λέει η μητέρα

Σε κατάσταση σοκ οι γονείς του βρέφους 35 ημερών που πέθανε τις…

Εβρος: Αφησαν στην τύχη του το φράγμα που θα έσωζε την Δαδιά

Ο αναπλ. Καθηγητής του τμήματος Περιβάλλοντος του Ιονίου Παν/μίου και μέχρι πριν…

Παίρνουν με τα… αυγά οι Ολλανδοί τον Μπέζος επειδή θέλει να γκρεμίσει ιστορική γέφυρα για να περάσει το νέο του κότερο

Μπλοκαρισμένο στο ναυπηγείο όπου κατασκευάστηκε παραμένει το 127 μέτρων υπερπολυτελές γιοτ του…

Προσλήψεις αναπληρωτών 2020 – Γ Φάση – Τα 7.262 ονόματα

Προσλήψεις αναπληρωτών 2020 – Γ Φάση – Τα 7.262 ονόματα

«Διέλυσε» με λίγα λόγια τον Πορτοσάλτε ο διασωθείς των Τεμπών Άγγελος Τσιαμούρας

«Είσαι σοβαρός; Λες τέτοια πράγματα σε γονείς που έχασαν τα παιδιά τους;»