Ενα μουσείο με ευρήματα μοναδικά στην Ελλάδα και παγκόσμιας αξίας αξίζει να μπει στην ταξιδιωτική σας ατζέντα.

Όταν βρεθείτε στα Γρεβενά, αξίζει να αφιερώσετε λίγο χρόνο και να επισκεφθείτε το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο χωριό Μηλιά (ή Μηλέα), σε απόσταση 16 χιλιομέτρων από την πόλη. Ειδικά αν έχετε παιδιά που -όπως τόσο συχνά συμβαίνει- αγαπούν τους δεινοσαύρους και τα μαμούθ, η συγκεκριμένη επίσκεψη είναι must.

Στη ζούγκλα των Γρεβενών

Aπό το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα έως και σήμερα, η περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας είναι γνωστή ως o ενεργειακός πνεύμονας της Ελλάδας, με τα μεγάλα κοιτάσματα λιγνίτη που τροφοδοτούσαν τα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος της Κοζάνης, της Πτολεμαΐδας και της Φλώρινας. Αυτός ο λιγνίτης προήλθε από τα δάση που καταπλακώθηκαν από χώματα και τελικά μετατράπηκαν σε άνθρακα. Μας είναι δύσκολο να φανταστούμε την ευρύτερη περιοχή γύρω από τη Μηλιά ή τις πλαγιές της Πτολεμαΐδας και της Κοζάνης ως απέραντες ζούγκλες, με πυκνή βλάστηση και τρεχούμενα νερά, όμως αυτό συνέβαινε πριν εκατομμύρια χρόνια.

Η θαλερή χλωρίδα δημιουργούσε τον κατάλληλο βιότοπο για να ζούνε εδώ πολλά είδη άγριας προϊστορικής πανίδας. Μαμούθ, ρινόκεροι, σαρκοφάγα, ιππάρια (μικρά άλογα με τρία δάχτυλα), βοοειδή και μαχαιρόδοντες (μεγάλα αιλουροειδή με λεπτούς και πριονωτούς κυνόδοντες που θεωρούνται συγγενείς με τα σημερινά λιοντάρια).

Το παλαιοντολογικό ενδιαφέρον για την περιοχή ξεκινά στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Το 1997 υπήρξε, μάλλον με τυχαίο τρόπο η πρώτη σημαντική ανακάλυψη, σε μια λατομικού χαρακτήρα εγκατάσταση, ένα αμμορυχείο. Οι ερευνητές είδαν στην κορυφή ενός αμμόλοφου στις αποθέσεις του Αλιάκμονα, κάτι να προεξέχει. Αρχικά, νόμιζαν ότι ήταν πέτρα, αλλά ήταν ένα κομμάτι οστού ενός μεγάλου ζώου. Ξεκίνησαν συστηματικές ανασκαφές που αποκάλυψαν τα κόκκαλα και τα δόντια ενός ζώου με προβοσκίδα. Οι χαυλιόδοντες που βρέθηκαν σε χιαστί θέση ήταν πλήρεις και έφθαναν τα 4,39 μέτρα, από τους μεγαλύτερους που έχει ανακαλύψει η ανθρώπινη έρευνα.

Δέκα χρόνια μετά, στην ίδια περιοχή, βρέθηκαν ακόμα μεγαλύτεροι χαυλιόδοντες. Το μήκος τους, 5,02 μέτρα, σημαίνει ότι -πάντα σύμφωνα με τους ειδικούς- το ζώο στο οποίο ανήκαν ξεπερνούσε σε βάρους τους 6 τόνους και το ύψος του έως τους ώμους έφθανε τα 3,5 μέτρα.

Αυτά τα σπουδαία ευρήματα και άλλα πολλά φιλοξενούνται σήμερα στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Μηλιάς. Στον μοναδικό ενιαίο αλλά προσεγμένο χώρο του μουσείου φιλοξενούνται περίπου 2.000 ευρήματα που «ξεκλειδώνουν» τη ζωή σε μια περιοχή της Ελλάδας που τρία εκατομμύρια χρόνια πριν ήταν σαβάνες και τροπικά δάση. Η μουσειακή επιμέλεια όπως και η ξενάγηση των υπεύθυνων είναι υποδειγματική και προκαλεί το ενδιαφέρον στον ανήλικο αλλά και τον ενήλικο επισκέπτη.

Πριν βρεθούμε στο μουσείο της Μηλιάς, δυσκολευόμασταν να πιστέψουμε ότι σε ένα μικρό και -κακά τα ψέματα- άγνωστο στους περισσότερους χωριό της Δυτικής Μακεδονίας θα βρισκόταν, ένα μουσείο με τόσο σημαντικά και σπάνια για τα ελληνικά δεδομένα ευρήματα.

Στη Δυτική Μακεδονία της προϊστορίας

Το χωριό Μηλιά ήταν αρχικά κτισμένο νοτιότερα, αλλά λόγω κατολισθήσεων, οι κάτοικοί του μετακινήθηκαν τη δεκαετία του 1960 στη σημερινή τοποθεσία. Από την Παλιά Μηλιά έχουν μείνει μόνο ο ναός του Αγίου Δημητρίου, ηλικίας περίπου 120 ετών.

Η Μηλιά απέχει 16 χιλιόμετρα και περίπου 20 λεπτά με το αυτοκίνητο από την πόλη των Γρεβενών, 17 χιλιόμετρα και κάτι λιγότερο από 20 λεπτά από τα Σιάτιστα και περίπου 58 χιλιόμετρα και 40 λεπτά με το αυτοκίνητο από την Καστοριά. Αν η Καστοριά είναι ο κύριος προορισμός της εκδρομής σας ή είστε φίλοι της προϊστορίας και εκεί θα έχετε την ευκαιρία να επισκεφθείτε ένα αρχαιολογικό πάρκο αφιερωμένο σε πολύ παλιές εποχές, βέβαια όχι τόσο παλιές όσο αυτές που περιγράφονται στο μουσείο της Μηλιάς. Μόλις 8 χιλιόμετρα από τη σύγχρονη Καστοριά, στις όμορφες όχθες της ομώνυμης λίμνης, στέκεται ένα «χωριό» χρονολογούμενο στο 5620 π.Χ. Για τον νεολιθικό οικισμό του Δισπηλιού και την αναπαράσταση ενός τρόπου ζωής της «αυγής της ανθρωπότητας» μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα εδώ.

travel.gr

You May Also Like

Συνάντηση εργασίας πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, μεταξύ του Αντιπεριφερειάρχη Διοίκησης και Οικονομικού της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας Μενέλαου Μακρυγιάννη, με εκπροσώπους του Μπλόκου Αγροτών της Τεχνομπετόν, πρώην Πολυμύλου, για τα προβλήματα των αγροτών

Συνάντηση εργασίας πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, μεταξύ του Αντιπεριφερειάρχη Διοίκησης και Οικονομικού της…

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας: Βελτίωση και Αναβάθμιση Κτηριακών Υποδομών στη Φλώρινα

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας: Βελτίωση και Αναβάθμιση Κτηριακών Υποδομών στη Φλώρινα

Πιλοτικό ενεργειακά θετικό κτίριο – Η περίπτωση του αγροτικού και κτηνοτροφικού κέντρου ως βιωματικό εργαστήρι στη Δυτική Μακεδονία

  Πιλοτικό ενεργειακά θετικό κτίριο – Η περίπτωση του αγροτικού και κτηνοτροφικού…

Ανάθεση πιλοτικού έργου έξυπνων ηλεκτρικών δικτύων στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας από το Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας(ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε)

  Ανάθεση πιλοτικού έργου έξυπνων ηλεκτρικών δικτύων στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας από…

Η περιπέτεια ενός εκπαιδευτικού από τη Δυτική Μακεδονία που επί τέσσερα χρόνια περίμενε… 2 ένσημα

“Μου κόλλησαν τα ένσημα μόνο όταν απευθύνθηκα στην Καθημερινότητα”

Εξιχνιάσθηκε από το Τμήμα Ασφάλειας Γρεβενών πλήθος κλοπών που διαπράχθηκαν σε διάφορα καταστήματα, σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας και της Θεσσαλίας και συνελήφθησαν δύο άτομα, δυνάμει ενταλμάτων σύλληψης

Εξιχνιάσθηκε από το Τμήμα Ασφάλειας Γρεβενών πλήθος κλοπών που διαπράχθηκαν σε διάφορα…

Αναλυτικά τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων για την επόμενη εβδομάδα

Αναλυτικά τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων για την επόμενη εβδομάδα

Η Γλύκα επέστρεψε στη φύση

Η Γλύκα μόλις άνοιξε η πόρτα από το κλουβί μεταφοράς της ξεχύθηκε και εξαφανίστηκε προς το δάσος.(φωτογραφίες – βίντεο)