Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο «Νέο σύστημα επιλογής διοικήσεων του δημοσίου τομέα, ενίσχυση της αποτελεσματικότητας τους και λοιπές διατάξεις».

 

Πρόκειται για το τρίτο κατά σειρά νομοσχέδιο του υπουργείου στη νέα κυβερνητική θητεία, το οποίο έχει διττό στόχο:

Α) τον εκσυγχρονισμό της διαδικασίας επιλογής των διοικήσεων των φορέων του δημοσίου Τομέα και

Β) τη δημιουργία ενός πλαισίου το οποίο προβλέπει τη διαρκή αξιολόγησή τους.

Αντικείμενο του νομοσχεδίου είναι η αναβάθμιση των απαιτήσεων για κάθε θέση, ώστε τα στελέχη που θα επιλέγονται να έχουν αυξημένα προσόντα και ικανότητες, η ενίσχυση της αξιοκρατίας και της διαφάνειας, η αποτελεσματικότητα του συστήματος μέσω της επιτάχυνσης των διαδικασιών, καθώς και η αξιολόγηση των διοικήσεων ώστε αν επιτυγχάνουν τους στόχους να μπορούν να αμείβονται περισσότερο και αν δεν επιτυγχάνουν τους στόχους τους να αντικαθίστανται.

Ειδικότερα:

Νέο σύστημα επιλογής διοικήσεων φορέων του δημοσίου τομέα

  • Υπαγωγή της διαδικασίας στο ΑΣΕΠ.
  • Ομαδοποίηση των φορέων ανάλογα με το εύρος και το είδος των αρμοδιοτήτων τους, ενώ προβλέπεται ειδική ομαδοποίηση και διαδικασία για τα νοσοκομεία.
  • Αυξημένες απαιτήσεις και αυστηρά ελάχιστα προσόντα (π.χ. πτυχίο ή/και (κατά περίπτωση) εργασιακή εμπειρία σε συνάφεια προς το αντικείμενο της προκηρυσσόμενης θέσης ή τη διοίκηση), εξασφαλίζοντας ότι όσοι επιλέγονται έχουν τα απαραίτητα προσόντα για να αντεπεξέλθουν στα καθήκοντά τους.
  • Καινοτόμα εργαλεία αξιολόγησης – τεστ δεξιοτήτων – , τα οποία εφαρμόζονται για πρώτη φορά οριζοντίως στον δημόσιο τομέα προκειμένου να διακριβωθούν οι ικανότητές των υποψηφίων.
  • Συγκεκριμένες προθεσμίες ώστε οι διαδικασίες επιλογής να εκκινούν και να ολοκληρώνονται εγκαίρως για το σύνολο των φορέων.
  • Εξορθολογισμός των διαδικασιών και μείωση του διοικητικού βάρους. Για παράδειγμα, θα εκδίδεται μια ενιαία προκήρυξη για τις διοικήσεις όλων των νοσοκομείων, αντί για περίπου 120 ξεχωριστές προκηρύξεις και άρα 120 ξεχωριστές διαδικασίες.

Νέο σύστημα αξιολόγησης διοικήσεων φορέων του δημοσίου τομέα

  • Ετήσια σχέδια δράσης για κάθε φορέα.
  • Συμβόλαια απόδοσης με τα οποία αναφέρουν συγκεκριμένες δράσεις και στόχους, θα υπογράφονται από την αρχή της θητείας των διοικήσεων και θα αναρτώνται στην ιστοσελίδα του εποπτεύοντος υπουργείου.
  • Ετήσια αξιολόγηση των διοικήσεων και, ανάλογα με την επίτευξη ή μη των τεθέντων στόχων, δυνατότητα ανταμοιβής (bonus παραγωγικότητας) ή άμεσης λήξης της θητείας τους και αντικατάστασής τους.

Το νομοσχέδιο αφορά περισσότερες από 600 θέσεις προέδρων, αντιπροέδρων, διοικητών, αναπληρωτών διοικητών, υποδιοικητών, διευθύνοντων και εντεταλμένων συμβούλων σε φορείς του δημοσίου τομέα (Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου για τα οποία η επιλογή των διοικήσεων ανήκει στην κυβέρνηση).

Οι προωθούμενες διατάξεις παρέμειναν στη διαβούλευση για δύο εβδομάδες και τα σχόλια που διατυπώθηκαν ελήφθησαν υπόψη για την τελική διαμόρφωση του νομοσχεδίου. Ενδεικτικά, σύμφωνα με το ΥΠΕΣ, επισημαίνεται η προσθήκη πρόβλεψης ώστε, κατά την ετήσια αξιολόγηση, ο υπουργός να λαμβάνει υπόψιν του και την αξιολόγηση των οργάνων διοίκησης από τους προϊσταμένους των οργανικών μονάδων των νομικών προσώπων των οποίων προΐστανται.

Η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, δήλωσε σχετικά: «Καθιερώνουμε ένα νέο τρόπο επιλογής και αξιολόγησης διοικήσεων για κρίσιμους φορείς του Δημοσίου, πιο σύγχρονο, αποτελεσματικό, αποδοτικό, αντάξιο των απαιτήσεων της κοινωνίας και των πολιτών. Ανεβάζουμε τον πήχη, αυξάνουμε τις απαιτήσεις μας από τα στελέχη μας. Στόχος, η δημιουργία ενός κράτους που βάζει διαρκώς την εξυπηρέτηση των αναγκών του πολίτη στο επίκεντρο».Με τη σειρά της, η υφυπουργός Εσωτερικών, Βιβή Χαραλαμπογιάννη, σημείωσε: «Με αυτή την νομοθετική πρωτοβουλία, η κυβερνητική δέσμευση για να επιλέγεται ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση την κατάλληλη στιγμή, γίνεται πράξη. Αυτό επιτυγχάνεται με αξιοκρατικές διαδικασίες, με δέσμευση επίτευξης συγκεκριμένων στόχων, με επιτάχυνση των διαδικασιών επιλογής. Αλλάζουμε το Δημόσιο και το κάνουμε καλύτερο».

naftemporiki.gr

You May Also Like

Στις 7 Σεπτεμβρίου ανοίγουν τα σχολεία για τη νέα σχολική χρονιά

Στις 7 Σεπτεμβρίου ανοίγουν τα σχολεία για τη νέα σχολική χρονιά

Κείμενο στήριξης της «Αριστερής Συμπόρευσης» από αγωνιστές της Καστοριάς

Στήριξη αγωνιστών Καστοριάς στην “Αριστερή Συμπόρευση”

Αναρτήθηκαν οι οριστικοί πίνακες κατάταξης υποψηφίων ΣΟΧ στους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς της ΔΥΠΑ

Αναρτήθηκαν οι οριστικοί πίνακες κατάταξης υποψηφίων ΣΟΧ στους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς της ΔΥΠΑ

Σκέρτσος για γάμο ομόφυλων ζευγαριών: Οι υπουργοί έχουν αυξημένη ευθύνη στήριξης των νομοσχεδίων

«Μιλάμε για ανθρώπινα δικαιώματα, δεν ερχόμαστε με όρους σύγκρουσης», είπε ο υπουργός

Νέα εποχή για την είσοδο στα γήπεδα: Ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης απαντά στον bwinΣΠΟΡ FM 94,6

Όλες οι απαντήσεις για την είσοδο στο γήπεδο με το νέο σύστημα ταυτοποίησης από τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου.

ΠΑΝΣΕΚΤΕ: ΔΕΚΑΔΕΣ ΤΑ ΚΛΕΙΣΙΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΣΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ

ΠΑΝΣΕΚΤΕ: ΔΕΚΑΔΕΣ ΤΑ ΚΛΕΙΣΙΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΣΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ

Κρανίδι: «Τουρισμός και μεταναστευτικό δεν πάνε μαζί» – Στους δρόμους οι κάτοικοι

Κρανίδι: «Τουρισμός και μεταναστευτικό δεν πάνε μαζί» – Στους δρόμους οι κάτοικοι

Κορωνοϊός-Καβάλα: Μπλόκο σε δύο λεωφορεία από την Κωνσταντινούπολη

Κορωνοϊός-Καβάλα: Μπλόκο σε δύο λεωφορεία από την Κωνσταντινούπολη

Νέα Δημοκρατία: Ορίστηκαν οι επικεφαλής των Γραμματειών του κόμματος

Νέα Δημοκρατία: Ορίστηκαν οι επικεφαλής των Γραμματειών του κόμματος

Μειώθηκαν κατά 30-40% οι τιμές στα διόδια του Πολυμύλου

Μειώθηκαν κατά 30-40% οι τιμές στα διόδια του Πολυμύλου