«Οι φοιτητές μας είναι οι καλύτεροι στο κόσμο» ακούμε να λέμε. Ποια είναι στην πραγματικότητα το τίμημα για τον πήχη στα σχολεία της χώρας μας που τοποθετείται από το Δημοτικό και όλο ανεβαίνει, κι ανεβαίνει… μέχρι το Λύκειο;

Διαβάζουμε πολλούς γονείς στα Social Media να μιλούν για τις άπειρες ώρες μελέτης στο σπίτι, μαζί με τις εργασίες που στερούν από τα παιδιά την ανεμελιά, αλλά και το οικογενειακό budget που όσο μεγαλώνει το παιδί το βλέπουμε να μειώνεται δραματικά σε ιδιαίτερα μαθήματα, φροντιστήρια και δραστηριότητες που θα κάνουν το παιδί πιο “έξυπνο”, πιο “ανταγωνιστικό”. Σταδιακά, στη χώρα μας, παρατηρούμε το παιδί μας να έχει πρόγραμμα ενήλικα ή -για κάποιους από εμάς- να ζούμε ξανά τη στέρηση της παιδικής ηλικίας μέσα από άπειρη αποστήθιση σελίδων και έναν μαθησιακό αγώνα δρόμου μέχρι την ενηλικίωση.

Εάν βρίσκεστε ως γονείς σε αυτό το σημείο, αξίζει να ρίξουμε μαζί μια ματιά στο εκπαιδευτικό σύστημα της Φιλανδίας, μίας Σκανδιναβικής χώρας, με λιγότερο ήλιο και θαλπωρή από εμάς αλλά με μία πλευρά ενσυναίσθησης.

Η Φιλανδία βρίσκεται στην κορυφή των χωρών με το καλύτερο εκπαιδευτικό σύστημα σε παγκόσμια κλίμακα. Αξία έχει η ιστορία αυτή της αναρρίχησης στη κορυφή, που ξεκίνησε από τη δεκαετία του εξήντα, τότε που ήταν βαρετό, στην ίδια γραμμή με τα εκπαιδευτικά συστήματα όλου του κόσμου. Κάποια στιγμή οι Φιλανδοί, αποφάσισαν να το αλλάξουν δραστικά!

Στο ενδιαφέρον βίντεο γνωστού του Αμερικανού κινηματογραφιστή Μichael Moore που μπορείτε να βρείτε παρακάτω, μπορούμε να βρούμε μία ενδιαφέρουσα έως σοκαριστική για τα δικά μας δεδομένα ανάλυση των Φιλανδικών σχολείων: «δεν έχουν εργασίες στο σπίτι» λέει η Υπουργός Παιδείας, έχουν είκοσι ώρες την εβδομάδα σχολείο (2-3 ώρες την ημέρα) για να υπάρχει χρόνος να αναπαύεται το μυαλό, παιδικές χαρές που σχεδιάζουν τα παιδιά (!) και δάσκαλους μαθηματικών που διδάσκουν «πώς να είσαι χαρούμενος».

Τα παιδιά στην Φιλανδία ξεκινούν το σχολείο από τα επτά τους χρόνια και αποδίδουν εξαιρετικά σε ένα εκπαιδευτικό σύστημα που θεωρείται σύμφωνα με το World Economic Forum ως ένα από τα καλύτερα στον κόσμο.

Φυσικά και μιλάμε για ένα Σκανδιναβικό κράτος, με άλλα μεγέθη και μεγάλη βαρύτητα στη στήριξη της γονεϊκότητας. ‘Εχει όμως μεγάλη σημασία να σταθούμε και να σκεφτούμε, όταν βλέπουμε στη χώρα μας ένα παιδί έξι χρονών να προσπαθεί από την πρώτη δημοτικού να απορροφήσει όση περισσότερη γνώση για να πάει την επόμενη, αν είναι ευτυχισμένο, αν ζει την παιδική του ηλικία.

https://www.babyspace.gr/

 

You May Also Like

Δήμος Κοζάνης: Στις 09:15 θα ξεκινήσουν τα σχολεία την Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2024

Κανονικά παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί – Στις 20:00 η λήξη για τα εσπερινά

”Εάν μπεις σε ένα ποτάμι, είτε ράθυμα είτε ορμητικά, σε ένα μέρος θα σε βγάλει, στην θάλασσα.”

Ένα παιδί που δεν το ετοιμάζεις για την ήττα, δεν θα γίνει ποτέ νικητής

Προτάσεις για την πρόληψη των Παιδικών Ατυχημάτων  στις γιορτές των Χριστουγέννων

  Προτάσεις για την πρόληψη των Παιδικών Ατυχημάτων  στις γιορτές των Χριστουγέννων

ΕΛΜΕ Καστοριάς: Για την νέα σχολική χρονιά (και όχι μόνο) ή αλλιώς … να μην ζήσουμε σαν δούλοι

Οι εκπαιδευτικοί θέλουμε να αντιμετωπιζόμαστε ως άνθρωποι και όχι ως διδακτικές ώρες και αναθέσεις μαθημάτων

Γιατί τα παιδιά τρελαίνονται να «κακοποιούν» τις Βarbie

Για τον ίδιο λόγο που αγαπούν και τα σκοτεινά παραμύθια

10+1 ιδέες για να δώσετε ακόμη περισσότερη μαγεία στα φετινά Χριστούγεννα των παιδιών

10+1 ιδέες για να δώσετε ακόμη περισσότερη μαγεία στα φετινά Χριστούγεννα των…

Διαδικτυακή εκδήλωση για τη Διεθνή ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών

Με θέμα: «Έμφυλη Βία και σεξουαλική παρενόχληση στα ΑΕΙ: Αιτίες και πρόληψη»