Το Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και το Ινστιτούτο Παραδοσιακής Αρχιτεκτονικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΠΑΚΕΚ “ΤΗΜΕΝΟΣ” συμμετείχαν την Τρίτη 14/11/2023 σε μια ξεχωριστή εκδήλωση, που έλαβε χώρα στην Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, με τίτλο “Ημερίδα Παρουσίασης του έργου HapticSOUND“ (https://hapticsound.uom.gr/hs/). Το HapticSOUND ή διαφορετικά το “Σύστημα ανάλυσης, τεκμηρίωσης και επίδειξης παραδοσιακών μουσικών οργάνων του Μουσείου Κρητικής Εθνολογίας” σχεδιάστηκε και υλοποιείται από μια αξιόλογη ομάδα εταίρων επιτυγχάνοντας πολλαπλούς καινοτόμους στόχους.

Το έργο στοχεύει στη δημιουργία ενός συστήματος ανάλυσης, τεκμηρίωσης και επίδειξης παραδοσιακών μουσικών οργάνων του Μουσείου Κρητικής Εθνολογίας (ΜΚΕ), το οποίο εμπλέκει τον επισκέπτη σε μια προσωποποιημένη βιωματική εμπειρία μετάδοσης της πολιτισμικής γνώσης με τρόπο ενεργητικό, ευχάριστο και δημιουργικό. Το προτεινόμενο σύστημα μπορεί να λειτουργήσει ως γέφυρα ανάμεσα στο κοινό (επισκέπτες) και τις πηγές άντλησης πολιτισμικής γνώσης (ιστορικοί, λαογράφοι, οργανοποιοί, μουσικοί, κ.ά), συμβάλλοντας στην κατανόηση, διάδοση και διάσωση της υλικής και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς στο χώρο της παραδοσιακής κρητικής μουσικής.

Η ομάδα του έργου συμμετέχει μέσω του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ) του ΠΔΜ και αποτελείται από τους καθηγητές του τμήματος Κωνσταντίνο Κακούλη (επιστημονικά υπεύθυνο), Παναγιώτη Κυράτση και Νικόλαο Ευκολίδη, τους επιστημονικούς συνεργάτες του τμήματος Αθανάσιο Μανάβη, Αναστάσιο Τζώτζη αλλά και τους Υποψηφίους Διδάκτορες Μηνάογλου Πρόδρομο, Κυριακή Αϊδινλή, και Λάζαρο Φιρτικιάδη. Επίσης συμμετέχει και ο καθηγητής Μαραβελάκης Μανόλης από το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, η ομάδα από το ΠΔΜ παρουσίασε το έργο της, (https://www.youtube.com/watch?v=Mki4gmqhIMU&t=15s) το οποίο επικεντρώνεται στην τρισδιάστατη σάρωση, μοντελοποίηση και 3D εκτύπωση κρητικών παραδοσιακών μουσικών οργάνων. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, παρουσιάστηκαν τα επιτεύγματα του έργου, πραγματοποιήθηκε επίδειξη του συστήματος, και ακολούθησε μουσική εκδήλωση με παραδοσιακά κρητικά μουσικά όργανα.

You May Also Like

Ξεκίνησε και επίσημα η προεκλογική περιοδεία του υποψήφιου Βουλευτή Ζήση Τζηκαλάγια

Ξεκίνησε και επίσημα η προεκλογική περιοδεία στον νομό

Γκιστόβα: Μία λίμνη σε υψόμετρο 2.350μ στο Γράμμο Καστοριάς

Με τη φωτογραφική ματιά του Αποστόλη Νάτση

Το Πρόγραμμα Περιοδειών της Μαρίας Αντωνίου, στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας

Το Πρόγραμμα Περιοδειών της Μαρίας Αντωνίου, στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας

Υπογράφηκαν οι συμβάσεις για την υλοποίηση των έργων δημοσίου χαρακτήρα, του τοπικού προγράμματος LEADER της ΑΝΚΟ

Υπογράφηκαν οι συμβάσεις για την υλοποίηση των έργων δημοσίου χαρακτήρα, του τοπικού…

Διακοπή υδροδότησης στην Καστοριά. ΓΡΑΜΜΟΥ, ΛΥΒ, ΝΤΑΗΛΑΚΙ χωρίς νερό μέχρι τις 15:30

Διακοπή υδροδότησης στην Καστοριά. ΓΡΑΜΜΟΥ, ΛΥΒ, ΝΤΑΗΛΑΚΙ χωρίς νερό μέχρι τις 15:30

Έντεκα συμπτώματα προβλήματος στην καρδιά που απαγορεύεται να αγνοήσετε

Έντεκα συμπτώματα προβλήματος στην καρδιά που απαγορεύεται να αγνοήσετε

Έξι τύμπανα δωρεά της Π.Δ.Μ. στο Τμήμα Κρουστών του Δημοτικού Ωδείου Γρεβενών παρέδωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Αντώνης Δασκαλόπουλος

Έξι τύμπανα δωρεά της Π.Δ.Μ. στο Τμήμα Κρουστών του Δημοτικού Ωδείου Γρεβενών…

Ζήσης Τζηκαλάγιας: «Συνεχίζομαι στηρίζοντας δυνατά τους αγρότες»

Ζήσης Τζηκαλάγιας: «Συνεχίζομαι στηρίζοντας δυνατά τους αγρότες»