Το Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και το Ινστιτούτο Παραδοσιακής Αρχιτεκτονικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΠΑΚΕΚ “ΤΗΜΕΝΟΣ” συμμετείχαν την Τρίτη 14/11/2023 σε μια ξεχωριστή εκδήλωση, που έλαβε χώρα στην Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, με τίτλο “Ημερίδα Παρουσίασης του έργου HapticSOUND“ (https://hapticsound.uom.gr/hs/). Το HapticSOUND ή διαφορετικά το “Σύστημα ανάλυσης, τεκμηρίωσης και επίδειξης παραδοσιακών μουσικών οργάνων του Μουσείου Κρητικής Εθνολογίας” σχεδιάστηκε και υλοποιείται από μια αξιόλογη ομάδα εταίρων επιτυγχάνοντας πολλαπλούς καινοτόμους στόχους.

Το έργο στοχεύει στη δημιουργία ενός συστήματος ανάλυσης, τεκμηρίωσης και επίδειξης παραδοσιακών μουσικών οργάνων του Μουσείου Κρητικής Εθνολογίας (ΜΚΕ), το οποίο εμπλέκει τον επισκέπτη σε μια προσωποποιημένη βιωματική εμπειρία μετάδοσης της πολιτισμικής γνώσης με τρόπο ενεργητικό, ευχάριστο και δημιουργικό. Το προτεινόμενο σύστημα μπορεί να λειτουργήσει ως γέφυρα ανάμεσα στο κοινό (επισκέπτες) και τις πηγές άντλησης πολιτισμικής γνώσης (ιστορικοί, λαογράφοι, οργανοποιοί, μουσικοί, κ.ά), συμβάλλοντας στην κατανόηση, διάδοση και διάσωση της υλικής και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς στο χώρο της παραδοσιακής κρητικής μουσικής.

Η ομάδα του έργου συμμετέχει μέσω του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ) του ΠΔΜ και αποτελείται από τους καθηγητές του τμήματος Κωνσταντίνο Κακούλη (επιστημονικά υπεύθυνο), Παναγιώτη Κυράτση και Νικόλαο Ευκολίδη, τους επιστημονικούς συνεργάτες του τμήματος Αθανάσιο Μανάβη, Αναστάσιο Τζώτζη αλλά και τους Υποψηφίους Διδάκτορες Μηνάογλου Πρόδρομο, Κυριακή Αϊδινλή, και Λάζαρο Φιρτικιάδη. Επίσης συμμετέχει και ο καθηγητής Μαραβελάκης Μανόλης από το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, η ομάδα από το ΠΔΜ παρουσίασε το έργο της, (https://www.youtube.com/watch?v=Mki4gmqhIMU&t=15s) το οποίο επικεντρώνεται στην τρισδιάστατη σάρωση, μοντελοποίηση και 3D εκτύπωση κρητικών παραδοσιακών μουσικών οργάνων. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, παρουσιάστηκαν τα επιτεύγματα του έργου, πραγματοποιήθηκε επίδειξη του συστήματος, και ακολούθησε μουσική εκδήλωση με παραδοσιακά κρητικά μουσικά όργανα.

You May Also Like

Ερώτηση Ολυμπίας Τελιγιορίδου για την οικονομική ενίσχυση πωλητών βιομηχανικών προϊόντων λαϊκών αγορών της Π.Ε. Καστοριάς

  Ερώτηση Ολυμπίας Τελιγιορίδου για την οικονομική ενίσχυση πωλητών βιομηχανικών προϊόντων λαϊκών…

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Εθελοντική Αιμοδοσία του Συλλόγου Εκπαιδευτικών ΠΕ Ν. Καστοριάς

    Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Εθελοντική Αιμοδοσία του Συλλόγου Εκπαιδευτικών ΠΕ…

Κοζάνη: Τελέστηκε η Ευχαριστήρια Θεία Λειτουργία για την επέτειο του σεισμού της 13ης Μαΐου 1995 στο Ι. Μ. Ναό Αγίου Νικολάου

Εικόνες από τη Θεία Λειτουργία για την επέτειο του σεισμού της 13ης Μαΐου 1995

Άρθρο του δημάρχου Κοζάνης Λάζαρου Μαλούτα στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ: “Η απολιγνιτοποίηση στη Δυτική Μακεδονία χρειάζεται χρόνο, πόρους και ρεαλισμό”

Άρθρο του δημάρχου Κοζάνης Λάζαρου Μαλούτα στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ: “Η απολιγνιτοποίηση…

Οι δηλώσεις του Δημάρχου Καστοριάς  Γ. Κορεντσίδη μετά τη συνάντηση εργασίας με τον Υφυπουργό Εσωτερικών Θ. Καράογλου (VIDEO)

Οι δηλώσεις του Δημάρχου Καστοριάς  Γ. Κορεντσίδη μετά τη συνάντηση εργασίας με…

Ευχαριστήριο του Αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς προς τα ΕΛΤΑ  Α.Ε. Καστοριάς

Ευχαριστήριο του Αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς προς τα ΕΛΤΑ  Α.Ε. Καστοριάς