Στην διαδικασία των διερευνητικών εντολών μπαίνουν από αύριο Δευτέρα 22 Μαΐου τα πολιτικά κόμματα.

Όπως προβλέπει το Σύνταγμα, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας δίνει την πρώτη εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης στον αρχηγό του πρώτου κόμματος , ο οποίος μέσα σε τρεις ημέρες θα πρέπει είτε να δηλώσει πως μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση ζητώντας ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, είτε να παραδώσει την εντολή λόγω αδυναμίας εξασφάλισης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.

Μπορεί, επίσης, είτε να αρνηθεί να λάβει την εντολή αν είναι βέβαιος πως δεν μπορεί να συγκροτήσει κυβέρνηση, είτε να μην εξαντλήσει το χρόνο του τριημέρου, επιστρέφοντας ως άκαρπη την εντολή στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Η ίδια διαδικασία επαναλαμβάνεται και με τους αρχηγούς των δύο επόμενων κομμάτων. Εάν και η τρίτη εντολή αποβεί άκαρπη τότε η ΠτΔ συγκαλεί σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών σε μια ύστατη προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης. Εφόσον διαπιστωθεί και πάλι αδιέξοδο, ορίζει υπηρεσιακό πρωθυπουργό, συγκροτείται υπηρεσιακή κυβέρνηση, διαλύεται η Βουλή και προκηρύσσονται νέες εκλογές, εν προκειμένω, με το νέο της ενισχυμένης αναλογικής (bonus έως 50 έδρες στο πρώτο κόμμα) που ψήφισε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, καταργώντας την απλή αναλογική.

Η όλη διαδικασία των διερευνητικών εντολών και με τη τελική σύσκεψη της υπό τη ΠτΔ σε μια τελευταία προσπάθεια συγκρότησης κυβέρνησης, θα κρατήσει το πολύ 10 μέρες.

Για την επόμενη εκλογική μάχη απαιτείται προεκλογική περίοδος το λιγότερο 3 εβδομάδων

Να σημειωθεί ότι στην κυβέρνηση επιθυμούν την επίσπευση της εκλογικής αναμέτρησης , με το σενάριο που προκρίνεται να προβλέπει νέες κάλπες στις 25 Ιουνίου.

Πάντως την Πέμπτη 1η Ιουνίου, θα συγκληθεί η νέα Βουλή, προκειμένου να γίνει η ορκωμοσία των βουλευτών που ανέδειξε η κάλπη της απλής αναλογικής.

Στις 2 Ιουνίου θα εκλεγεί Πρόεδρος της Βουλής, ωστόσο πάραυτα με απόφαση του υπηρεσιακού πρωθυπουργού η Βουλή θα διαλυθεί για να προκηρυχθούν εκ νέου εκλογές.

Πηγή:naftemporiki.gr

You May Also Like

Έβρος: Έτοιμη να επεκτείνει τον φράχτη η Ελλάδα ακόμα και με εθνικά κονδύλια

Έβρος: Έτοιμη να επεκτείνει τον φράχτη η Ελλάδα ακόμα και με εθνικά…

ΟΑΕΔ – «Δουλειές ξανά»: Θα διαγράφονται όσοι αρνούνται τρεις φορές θέση εργασίας

Στόχος η καταπολέμηση φαινομένων κατάχρησης και απάτης ενώ  ο οργανισμός θα μετατραπεί…

Ηράκλειο: Ανήλικος έπαθε ηλεκτροπληξία στο πλοίο προσπαθώντας να ανάψει το φωτιστικό της καμπίνας

Άμεσα ενημερώθηκαν οι εργαζόμενοι του πλοίου και έσπευσε μία γιατρός η οποία ήταν ανάμεσα στους επιβάτες

Αγρυπνία Οσίου Παϊσίου του Αγιορείτη την Δευτέρα 11 Ιουλίου στην Ιερά μονή Αγίου Αθανασίου Εράτυρας

Την Δευτέρα 11 Ιουλίου 2022 και ώρα 20:30 έως και 00:30 θα…

«Μούδιασμα» για όσους έχουν το πλαστικό δίπλωμα οδήγησης, θα πληρώσουν τα… μαλλιοκέφαλα τους γι’ αυτόν τον λόγο

Παράβολα και γιατροί εκτοξεύουν το κόστος πάνω από τα 128 ευρώ

Συγκλονίζουν οι αποκαλύψεις για τη Μαρία Κάλλας: Ο Ωνάσης «τη νάρκωνε για σεξουαλικούς λόγους»

Η κακοποίηση και η βασανισμένη ζωή της διάσημης σοπράνο που λάτρεψε το…

Οργή για «groomer» που κακοποιούσε σκύλους σε live μετάδοση

Απολύθηκε από το κτηνιατρείο – Ενημερώθηκε εισαγγελέας