Δύο νέα, υπό σχεδίαση, προγράμματα  της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας τέθηκαν επί τάπητος στην χθεσινή συνεδρίαση που έλαβε χώρα στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου ύστερα από την υπογραφή της σύμβασης με τίτλοΥποδομές για την επιχειρηματικότητα στην Π.Ε. Καστοριάς- Δήμο Καστοριάς, Β φάση, παρουσία του Περιφερειάρχη, Γιώργου Κασαπίδη.

Ο κ. Κασαπίδης δήλωσε ότι η εκπόνηση ενός προγράμματος διάσωσης και αξιοποίησης των πέτρινων σχολείων στα χωριά περιλαμβάνεται στα σχέδια της Περιφερειακής Αρχής.

Σε πρώτη φάση, θα χρειαστεί, σε συνεργασία με τους Δήμους, να πραγματοποιηθεί μία καταγραφή των σχολείων και αξιολόγηση της κατάστασης τους και σε ένα δεύτερο επίπεδο, να κατατεθεί μία τεκμηριωμένη πρόταση αξιοποίησής τους ώστε να εξασφαλιστεί η κατάλληλη χρηματοδότηση.

Από την άλλη, η επαναλειτουργία των παραπάνω σχολικών μονάδων για το σκοπό που κατασκευάστηκαν εξαρχής αποτελεί «την ύψιστη προτεραιότητα της Αρχής», όπως ανέφερε ο Περιφερειάρχης.

«Οφείλουμε, σεβόμενοι το παρελθόν μας και τους προγόνους μας, να διατηρήσουμε ζωντανή την τέχνη της πέτρας. Μίας τέχνης που ταιριάζει, ταυτόχρονα, με το πνεύμα της εποχής, εκείνο της κυκλικής οικονομίας», συμπλήρωσε ο κ. Κασαπίδης.

Το δεύτερο σκέλος της συνεδρίασης αφορούσε τον λειτουργικό σχεδιασμό και την βέλτιστη οργάνωση των συγκοινωνιακών δρομολογίων μεταξύ των οικισμών της Περιφέρειας.

Δεδομένου ότι η Δυτική Μακεδονία είναι μία από τις πιο αραιοκατοικημένες περιοχές στη χώρα, η αύξηση των δρομολογίων και η συγκοινωνιακή διασύνδεση των κοινοτήτων κρίνεται ζωτικής σημασίας.

Ο Περιφερειάρχης δήλωσε ότι εάν εγκριθεί η εν λόγω πρόταση, τέτοιες περιοχές της Περιφέρειας θα αποκτήσουν καθημερινά, επιδοτούμενα δρομολόγια.

«Θα υπάρξει νέα ενημέρωση μέσα στον Ιούνιο για τα αποτελέσματα της μελέτης μας», σημείωσε τέλος, ο κ. Κασαπίδης.

Σύνταξη- Φωτογραφίες: Μαρκέλλα Καραμάνου

You May Also Like

Μαρία Αντωνίου: Πρόγραμμα Περιοδείας 4/5

Στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας κι ενόψει των Εθνικών Εκλογών της 21ης Μαΐου

Ανακοίνωση-απάντηση Συνδυασμού «Και θέλουμε Και μπορούμε» για το 4ο δημοτικό σχολείο Καστοριάς

Του υποψήφιου δημάρχου Καστοριάς, Τρύφωνα Πολυγιάννη