Μιλήσαμε με την Αλεξάνδρα Βραγγάλα, Αντιδήμαρχο Πολιτισμού του Δήμου Άργους Ορεστικού, για την ιδέα που φέρνει τους κατοίκους των χωριών κοντά στα βιβλία

Όταν οι άνθρωποι δυσκολεύονται να φτάσουν στα βιβλία, τότε τα βιβλία φτάνουν εκείνα στους ανθρώπους ακόμα και αν χρειαστεί να ανέβουν βουνά! Μια ξεχωριστή δράση που προωθείται από τον δήμο Άργους Ορεστικού Καστοριάς και οδηγεί εκατοντάδες τίτλους, τόμους, μυθιστορήματα κυριολεκτικά στα βουνά ενισχύοντας τη φιλαναγνωσία και την πνευματική ενδυνάμωση. Η βιβλιοθήκη της περιοχής ταξιδεύει σε χωριά που βρίσκονται σε ψηλές κορυφές ή σε ημιορεινές περιοχές προκειμένου οι κάτοικοι να αποκτήσουν ευκολότερη πρόσβαση σε αυτά.

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Άργους Ορεστικού © ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας

Για την ιδιαίτερη ιδέα που φέρνει πιο κοντά τους κατοίκους με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη του Δήμου Άργους Ορεστικού μιλά στην Athens Voice η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Άργους Ορεστικού κ. Αλεξάνδρα Βραγγάλα: «Πρόκειται για μία δράση που ξεκίνησε τον Ιανουάριο με σκοπό να φέρει σε επαφή τους κατοίκους των χωριών του Δήμου Άργους Ορεστικού με τη Βιβλιοθήκη. 250 τίτλοι βιβλίων μοιρασμένοι σε πενηντάδες πηγαίνουν σε πέντε τοπικές Κοινότητες και παραμένουν για ένα μήνα σε χώρο που έχει εκ των προτέρων οριστεί. Τον επόμενο μήνα μετακινούνται στο επόμενο χωριό, μέχρι να κλείσει ο κύκλος και να περάσουν μέσα σε διάστημα πέντε μηνών όλοι οι τίτλοι από κάθε χωριό.

Ο τρέχων κύκλος θα ολοκληρωθεί τέλος Ιουνίου. Σκοπός μας είναι να υπάρξει ανανέωση της δράσης για τα παραπάνω χωριά με νέους τίτλους βιβλίων για άλλους πέντε μήνες και ταυτόχρονα να ξεκινήσει άλλος ένας κύκλος προς τα μικρότερα χωριά της Δημοτικής Ενότητας Άργους Ορεστικού, τώρα που το καλοκαίρι έχουν περισσότερους κατοίκους λόγω αύξησης της επισκεψιμότητας».

Η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Άργους Ορεστικού κ. Αλεξάνδρα Βραγγάλα

Όσο για την ανταπόκριση των δημοτών σε αυτή την πρωτοβουλία η Αντιδήμαρχος επισήμανε: «Η πρώτη μας σκέψη, όταν προσπαθούσαμε να οργανώσουμε τις λεπτομέρειες της δράσης ήταν πως και ένας μόνο άνθρωπος να μπει στη διαδικασία να ξεφυλλίσει, να διαβάσει και να έρθει σε επαφή με τα βιβλία θα είναι κέρδος. Ωστόσο διαψευστήκαμε! Ο αριθμός ήταν πολύ μεγαλύτερος, γεγονός που μας γέμισε με χαρά και διάθεση να συνεχίσουμε και να επεκταθούμε σε μικρότερα και ορεινότερα χωριά του Δήμου».

Σε ποια όμως σημεία έχει μέχρι στιγμής βρεθεί η βιβλιοθήκη; Σύμφωνα με την κ. Αλεξάνδρα Βραγγάλα αρχικά επιλέχθηκαν τα πέντε χωριά της Δημοτικής Ενότητας Ίωνα Δραγούμη, Αμπελόκηποι, Κωσταράζι, Μηλίτσα, Βογατσικό και Γέρμας, τα οποία είναι και τα μεγαλύτερα σε πληθυσμό.
Κωσταράζι © ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας

Όσο για τα είδη βιβλίων που ταξιδεύουν η Αντιδήμαρχος υπογράμμισε: «Έχουμε φροντίσει να υπάρχουν τίτλοι που να καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα κατηγοριών. Υπάρχουν παραμύθια για νήπια, παιδικά, εφηβικά, ελληνική και ξένη λογοτεχνία τόσο κλασική όσο και σύγχρονη, υγείας, επιστημονικού ακόμη και θρησκευτικού περιεχομένου».

https://www.athensvoice.gr/

You May Also Like

Γιώργος Αμανατίδης: Σύσκεψη στην Καστοριά για τη Σχολή Αστυφυλάκων

”Στο επίκεντρο αυτοψίας βρέθηκε, στην προοπτική να φιλοξενήσει την Σχολή Αστυφυλάκων, το πρώην Εκθετήριο Γούνας (Ε.ΔΗ.ΚΑ.)”

Ειδική ενημερωτική εκδήλωση από την Αντιδημαρχία Κοινωνικής Μέριμνας – Εθελοντισμού και Αθλητισμού, του Δήμου Καστοριάς.

Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 3 Νοεμβρίου, στο ΚΑΠΗ Καστοριάς, ειδική…

Εκδήλωση του Συλλόγου ‘’ Μαζί σου ‘’ στη Μεσοποταμία

Ο Σύλλογος Γονέων Παιδιών και Ενηλίκων με Νεοπλασματική Ασθένεια και Φίλων αυτών…

Η εκδήλωση του Γενικού Φιλοπτώχου Ταμείου της Ιεράς Μητροπόλεως Καστοριάς

Η εκδήλωση του Γενικού Φιλοπτώχου Ταμείου της Ιεράς Μητροπόλεως Καστοριάς

Η ορκωμοσία του Δημάρχου Νεστορίου Χρήστου Γκοσλιόπουλου (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)

Η ορκωμοσία του Δημάρχου Νεστορίου Χρήστου Γκοσλιόπουλου (ΦΩΤΟΓΡΑΦΊΕΣ)

Σύλληψη 30χρονου αλλοδαπού, σε περιοχή της Φλώρινας, για παράνομη μεταφορά 7 αλλοδαπών

  Σύλληψη 30χρονου αλλοδαπού, σε περιοχή της Φλώρινας, για παράνομη μεταφορά 7…