«Μικρή και όχι συχνή κατανάλωση αλκοόλ». Αυτή είναι μια συμβουλή που δίνουν συχνά οι ειδικοί για υγεία και μακροζωία. Αρκετοί άνθρωποι προσπαθούν να διαχειριστούν τη σχέση τους με το αλκοόλ, ενώ άλλοι φροντίζουν να κρατούν την κατανάλωση του αλκοόλ σε χαμηλά επίπεδα. «Ένα ποτηράκι κρασί την ημέρα κάνει καλό στην καρδιά», έλεγαν οι παλιοί, παρόλο που σύγχρονες έρευνες αμφισβητούν αυτή την άποψη.

Μπορεί ένα αλκοολούχο ποτό την ημέρα να μας κάνει καλό; Νέα έρευνα διαπιστώνει πως το αλκοόλ όχι μόνο δεν ωφελεί αλλά μάλλον συμβαίνει το αντίθετο. Η τακτική κατανάλωσή του –ακόμα και ένα ποτό την ημέρα– σχετίζεται με αύξηση των μετρήσεων της αρτηριακής πίεσης, ακόμη και σε ενήλικες χωρίς υπέρταση, σύμφωνα με νέα ερευνητική ανάλυση που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Hypertension της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας.

Ποιοι είναι πιο πιθανό να έχουν αυξημένη αρτηριακή πίεση;

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από επτά μελέτες που πραγματοποιήθηκαν στην Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα και τις Ηνωμένες Πολιτείες μεταξύ 1997 και 2021. Παρακολούθησαν περισσότερους από 19.000 ενήλικες από 20 έως περίπου 70 ετών που δεν είχαν προηγούμενες διαγνώσεις αλκοολισμού, υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ, καρδιαγγειακών παθήσεων, διαβήτη ή ηπατικής νόσου για ένα μέσο χρονικό διάστημα πέντε ετών. Διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που έπιναν έστω και ένα αλκοολούχο ποτό την ημέρα είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν υψηλότερη αρτηριακή πίεση σε σύγκριση με όσους δεν έπιναν.

 

αρτηριακή πίεση

Freepik

 

«Δεν βρήκαμε ευεργετικά αποτελέσματα σε ενήλικες που κατανάλωναν χαμηλά επίπεδα αλκοόλ σε σύγκριση με εκείνους που δεν έπιναν αλκοόλ», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής στο τμήμα επιδημιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Βοστώνης, Δρ Marco Vinceti. «Ήμασταν κάπως έκπληκτοι όταν είδαμε ότι η κατανάλωση χαμηλών επιπέδων αλκοόλ συνδέθηκε επίσης με υψηλότερες αλλαγές της αρτηριακής πίεσης με την πάροδο του χρόνου σε σύγκριση με τη μη κατανάλωση – αν και [ήταν] πολύ μικρότερη από την αύξηση της αρτηριακής πίεσης που παρατηρείται σε όσους πίνουν πάρα πολύ».

Πώς το αλκοόλ επηρεάζει την αρτηριακή πίεση

Στην έρευνα η κατανάλωση αλκοόλ βασίστηκε στα γραμμάρια που καταναλώθηκαν και όχι στον αριθμό των ποτών. Μετά από εξέταση των δεδομένων όλων των συμμετεχόντων για περισσότερα από πέντε χρόνια, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η συστολική (ή «μεγάλη») αρτηριακή πίεση αυξήθηκε ως εξής:

  • 1,25 mm Hg σε άτομα που κατανάλωναν κατά μέσο όρο 12 γραμμάρια αλκοόλ την ημέρα.
  • 4,9 mm Hg σε άτομα που κατανάλωναν κατά μέσο όρο 48 γραμμάρια αλκοόλ την ημέρα.

Αντίστοιχα, διαπίστωσαν ότι η διαστολική (ή «μικρή») πίεση αυξήθηκε ως εξής:

  • 1,14 mm Hg σε άτομα που κατανάλωναν κατά μέσο όρο 12 γραμμάρια αλκοόλ την ημέρα.
  • 3,1 mm Hg σε άτομα που κατανάλωναν κατά μέσο όρο 48 γραμμάρια αλκοόλ την ημέρα.

 

αλκοόλ

Freepik

 

«Τόσο οι συστολικές όσο και οι διαστολικές μετρήσεις συμβάλλουν στον (καρδιαγγειακό) κίνδυνο και συμβαδίζουν, αλλά από τις δύο, η συστολική αρτηριακή πίεση είναι σίγουρα ο πιο σημαντικός παράγοντας κινδύνου στους ενήλικες», δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης Δρ. Paul Whelton. Η αύξηση της διαστολικής αρτηριακής πίεσης παρατηρήθηκε μόνο στους άντρες, οι οποίοι αντιστοιχούσαν στο 65% των συμμετεχόντων στη μελέτη, ενώ η αύξηση της συστολικής αρτηριακής πίεσης διαπιστώθηκε και στα δύο φύλα.

«Το αλκοόλ σίγουρα δεν είναι ο μοναδικός παράγοντας αύξησης της αρτηριακής πίεσης. Ωστόσο, τα ευρήματά μας επιβεβαιώνουν ότι συμβάλλει με ουσιαστικό τρόπο», πρόσθεσε ο Vinceti. «Συνιστάται ο περιορισμός της πρόσληψης αλκοόλ, ενώ η αποφυγή του είναι ακόμα καλύτερη».

 

Πηγή:ow.gr

You May Also Like

Ποιες τροφές ωφελούν τα μάτια

  Ποιες τροφές ωφελούν τα μάτια

Έξυπνες και ενδιαφέρουσες χρήσεις της αλόης

Έξυπνες και ενδιαφέρουσες χρήσεις της αλόης

Χρήσεις της πατάτας που ίσως δεν είχατε σκεφτεί

Χρήσεις της πατάτας που ίσως δεν είχατε σκεφτεί

Ευαίσθητη επιδερμίδα: Τι την προκαλεί και πώς μπορούμε να τη φροντίσουμε

Ευαίσθητη επιδερμίδα: Τι την προκαλεί και πώς μπορούμε να τη φροντίσουμε

Γιατί η αποτελεσματική κίνηση μας απαλλάσσει από του χρόνιους πόνους

Γιατί η αποτελεσματική κίνηση μας απαλλάσσει από του χρόνιους πόνους Γράφει ο…

Τips για να εξαφανίσετε τη σκουριά από το μπάνιο

Τips για να εξαφανίσετε τη σκουριά από το μπάνιο

Έξαρση στις αλλεργίες: Πώς να «θωρακίσετε» το σπίτι σας

Έξαρση στις αλλεργίες: Πώς να «θωρακίσετε» το σπίτι σας

Πώς η μαγειρική σόδα σταματά την τριχόπτωση και βοηθά στην ανάπτυξη νέων τριχών σε χρόνο μηδέν!!!

Δεν είναι μυστικό ότι η μαγειρική σόδα έχει πολλαπλές χρησιμότητες.

Πώς φεύγουν τέσσερις συνηθισμένοι λεκέδες από το χαλί

Πώς φεύγουν τέσσερις συνηθισμένοι λεκέδες από το χαλί

Η αξία του πράσινου σαπουνιού που λίγοι γνωρίζουν

Η αξία του πράσινου σαπουνιού που λίγοι γνωρίζουν