Ένα συγκλονιστικό γλυπτό με υψηλούς κι επίκαιρους συμβολισμούς φιλοτέχνησε ο πρόεδρος του Συλλόγου Καλλιτεχνών Ν. Ροδόπης «Αθηνίων» Άρης Ασσαριωτάκης. Η γυναίκα που απεικονίζεται είναι η Μαρία Καρυστιανού, μητέρα θύματος της φονικής σύγκρουσης των Τεμπών και γυναίκα-σύμβολο στον αγώνα των συγγενών θυμάτων για τη δικαίωσή τους, αφού πρωτοστατεί ως πρόεδρος του Συλλόγου Πληγέντων Σιδηροδρομικής Τραγωδίας Τεμπών.

Στα χέρια της διακρίνονται 57 πεταλούδες, με σαφή σημειολογία στο πλήθος των θυμάτων της σιδηροδρομικής σύγκρουσης, ενώ το στόμα της απεικονίζεται ραμμένο, μία καλλιτεχνική επιλογή σημαίνουσας αξίας με πολλές αναγνώσεις.

Τα αποκαλυπτήρια του γλυπτού, συνοδεύτηκαν από το εξής, εξαιρετικά ενδιαφέρον κι αρκετά επεξηγηματικό κείμενο, του Άρη Ασσαριωτάκη:

«Η Μαρία πρώτα απ’ όλα είναι Μάνα. Η Μαρία είναι γιατρός, επιστήμων και χειραφετημένη γυναίκα, ξέρει να διαβάζει το Σύνταγμα, ξέρει τα δικαιώματα της ως έννομος πολίτης. Η Μαρία είναι εχθρός του καναπέ, είναι εχθρός του ψεύδους και της αδικίας, είναι οπαδός της Δημοκρατίας, της δικαιοσύνης και της αλήθειας. Η Μαρία είναι θαρραλέα αγωνίστρια γιατί τη συντροφεύει το δίκιο του αγώνα της, που είναι και δίκιο όλων των Ελλήνων. Η Μαρία και κάθε τέτοια Μαρία είναι τρομακτική για κάθε ένοχο, από όποια δομή του πολιτικού και κοινωνικού μας συστήματος και αν προέρχεται. Η Μαρία ενώνει τον κόσμο και μας δείχνει το δρόμο. Αυτή είναι η Μαρία, η Μαρία των Ελλήνων. Είναι η Μαρία η Θεά με τις 57  πεταλούδες».

Ο γλύπτης Άρης Ασσαριωτάκης

Πηγή: xronos.gr

You May Also Like

Αρχίζει αύριο η 2η Πανελλήνια Γιορτή τρούφας στην Καλαμπάκα

Περίπου 40 σεφ θα μαγειρέψουν στην Πλατεία τρουφομανιταροεδέσματα για τους επισκέπτες

Μπέος: Χριστουγεννιάτικο σόου με Αργυρό και απειλές – «Φτιάξτε τον ήχο αλλιώς δεν θα πληρωθείτε» (video)

Αμέσως το βίντεο διαδόθηκε σε πολλούς χρήστες του TikTok με αρκετούς να σχολιάζουν αρνητικά τις απειλές του Αχιλλέα Μπέου.

Καζαντζάκης: «- Τετέλεσται! Κι ήταν σα να ‘λεγε: Όλα αρχίζουν.»

Καζαντζάκης: «- Τετέλεσται! Κι ήταν σα να ‘λεγε: Όλα αρχίζουν.»

Πρεμιέρα σήμερα για το «Καλάθι του Πάσχα» – Τι περιλαμβάνει

Από σήμερα τίθεται σε ισχύ στα σούπερ μάρκετ, το «καλάθι του Πάσχα»

Ελεύθεροι οι δύο έλληνες στρατιωτικοί στην Τουρκία

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν πως αφέθηκαν ελεύθεροι έως την δίκη τους, όμως…

Έρχεται η “ανεστραμμένη τάξη” στα σχολεία. Τι είναι η ανεστραμμένη τάξη, πως εφαρμόζεται, ποιες οι απαιτήσεις

Έρχεται η “ανεστραμμένη τάξη” στα σχολεία. Τι είναι η ανεστραμμένη τάξη, πως…

Η κυβέρνηση της Ν.Δ δημιουργεί ευνοϊκό περιβάλλον για επενδύσεις και ανάπτυξη

Ολοήμερη περιοδεία στο Νομό Κοζάνης ως μέλος κυβερνητικού κλιμακίου.Επισκεφθήκαμε την εξαιρετική εξαγωγική…

Τα αποτελέσματα των ελέγχων για τα μέτρα αποφυγής της διάδοσης του κορωνοϊού

  Τα αποτελέσματα των ελέγχων για τα μέτρα αποφυγής της διάδοσης του…

Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων Αγροτών: Νέος κύκλος κινητοποιήσεων

Πραγματοποιήθηκε στην Βέροια το Σάββατο ( 9/7 ) η σύσκεψη του Συντονιστικού…