Θα έχει μήκος 3,2 χιλιόμετρα και θα ενώνει την ηπειρωτική Ιταλία με τη Σικελία – Την οραματίστηκαν οι Ρωμαίοι και θέλει να την φτιάξει η Μελόνι.
VIA ASSOCIATED PRESS

Η Ιταλία έπαιζε εδώ και αιώνες με την ιδέα της κατασκευής μιας κρεμαστής γέφυρας που θα ένωνε την ηπειρωτική χώρα με τη Σικελία.

Ένα εξαιρετικά φιλόδοξο έργο που παρότι έχει συζητηθεί έντονα παρέμενε στα συρτάρια για πολλές δεκαετίες πριν απορριφθεί «οριστικά» το 2013.

Η νέα δεξιά κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι ωστόσο, επαναφέρει το σχέδιο για την χρηματοδότηση του οποίου ανακοίνωσε ότι θα απευθυνθεί στην ΕΕ ζητώντας ένα γενναίο χρηματοδοτικό πρόγραμμα πολλών δισ ευρώ.

Εάν η γέφυρα από την Μεσήνα κατασκευαστεί, θα είναι η μεγαλύτερη κρεμαστεί γέφυρα στον κόσμο καθώς το μήκος της θα είναι 3,2 χιλιόμετρα όταν η γέφυρα του Ρίου Αντίρριου είναι στα 2.880 μέτρα.

Από τους Ρωμαίους στη … Μελόνι

Οι πρώτοι που θέλησαν να ενώσουν το νότο της Ιταλίας με τη Σικελία ήταν οι Ρωμαίοι οι οποίοι σύμφωνα με ορισμένους ιστορικούς, είχαν κατασκευάσει μια γέφυρα από βαρέλια και βάρκες.

Ο δικτάτορας Μπενίτο Μουσολίνι αναβίωσε το όνειρο της σύνδεσης της Σικελίας με την ηπειρωτική χώρα, ωστόσο το έργο έμεινε στα χαρτιά.

Όταν ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι επανήλθε στην εξουσία στις αρχές της δεκαετίας του 2000, κέρδισε μια χρηματοδότηση από τις Βρυξέλλες και το 2009, η σύμβαση για την κατασκευή ανατέθηκε στην Εταιρεία «Στενών Μεσσήνης».

EDOARDO FORNACIARI VIA GETTY IMAGES

Μάλιστα σε Tweet του ο Μπερλουσκόνι αναφέρει ότι «η γέφυρα πάνω από το Στενό της Μεσσήνης ξεκινά ξανά. Είναι ένα έργο, που αντιπροσωπεύει την ιδέα του μέλλοντος που είχαμε πάντα.

Ήδη πριν από 20 χρόνια με την κυβέρνησή μου είχαμε έτοιμο ένα στρατηγικό έργο που θα είχε πραγματοποιηθεί εαν η αριστερά δεν είχε παρέμβει με την πολιτική του ΟΧΙ.
Αυτή τη φορά δεν θα μας σταματήσουν. Θα είναι μια γέφυρα που θα συνδέει τη Σικελία όχι μόνο με την Καλαβρία, αλλά και με την Ιταλία και ολόκληρη την Ευρώπη.

Η νέα σύνδεση θα θέσει σε κίνηση τη σικελική οικονομία και θα εγγυηθεί πάνω από εκατό χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, ενώ η Σικελία θα μπορέσει να γίνει διεθνής μεταφορικός κόμβος στη Μεσόγειο».

Τα ναυάγιο του έργου το 2013

Η συμφωνία προέβλεπε την σιδηροδρομική και οδική σύνδεση της Μεσσήνης στην Σικελία με την περιοχή της Καλαβρίας στην ηπειρωτική χώρα.

Όμως τα σχέδια ναυάγησαν για μια ακόμη φορά καθώς το 2013, ο πρώην πρωθυπουργός Μάριο Μόντι έκλεισε την κατασκευαστική εταιρεία σε μια σειρά περικοπών λιτότητας απορρίπτοντας τα σχέδια για την κατασκευή της.

Η κατασκευή της γέφυρας δημιούργησε μέσα στα χρόνια που μεσολάβησαν δύο στρατόπεδα.

Αυτούς που θεωρούσαν ότι η σύνδεση θα βοηθήσει στην τόνωση της στάσιμης οικονομίας της Σικελίας, μειώνοντας το χάσμα μεταξύ του πλούσιου βορρά και του φτωχότερου νότου, κι αυτοί που πιστεύουν ότι θα σπαταληθεί κρατικός πλούτος και θα επωφεληθεί η μαφία που λυμαίνεται την περιοχή.

Επιπλέον, η γιγάντια γέφυρα είναι ένα επικίνδυνο εγχείρημα σε μια ενεργή σεισμική ζώνη.

Πότε θα κατασκευαστεί η γέφυρα

Στον πρώτο προϋπολογισμό που κατέθεσε στη Βουλή, μετά την ανάληψη των καθηκόντων της η Μελόνι, άνοιξε και πάλι την εταιρεία που είχε αναλάβει την κατασκευή της κρεμαστής γέφυρας στο Στενό της Μεσσήνης.

Έχοντας την στήριξη και του Ματέο Σαλβίνι, της Λέγκας, ο οποίος είναι ο υπουργός υποδομών της Ιταλίας η Μελόνι ανακοίνωσε ότι θα απευθυνθεί στην ΕΕ για να καλύψει μέρος του υπέρογκου κόστους κατασκευής της γέφυρας, που εκτιμάται σε αρκετά δισ ευρώ, ενώ θα χρειαστούν τουλάχιστον πέντε χρόνια για την ολοκλήρωσή του.

Μέχρι σήμερα, όσοι θέλουν να επισκεφθούν τη Σικελία επιλέγουν αεροπλάνο, πλοίο ή τρένο που μεταφέρεται με πλοίο από την ηπειρωτική Ιταλία.

Πληροφορίες από Bloomberg, euronews

https://www.huffingtonpost.gr/

You May Also Like

Κύμα ακραίου καύσωνα σαρώνει την Ευρώπη – Περισσότεροι από 1000 θάνατοι

Table of Contents Hide Πιο ζεστό το Λονδίνο από την Σαχάρα σήμερα  Από…

Ο καιρός των τσιγγάνων | Το αριστούργημα του Emir Kusturica για την ζωή, την ελευθερία, τον έρωτα που μας κυριεύει την ψυχή

Ο καιρός των τσιγγάνων | Το αριστούργημα του Emir Kusturica για την…

Τα πάνω κάτω στην Γερμανία – Κλείνουν οι πισίνες, χαμηλώνουν τα φώτα, πέφτουν οι θερμοστάτες

Τα πάνω κάτω στην Γερμανία – Κλείνουν οι πισίνες, χαμηλώνουν τα φώτα,…

Reuters: Οι G7 μιλούν για όριο τιμής στο ρωσικό πετρέλαιο – Φόβοι για την αντίδραση Πούτιν

Για την επιβολή ανώτατου ορίου στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου συζητούν οι…

Θρίλερ στην Ταϊβάν: Αναχώρησε από Μαλαισία το αεροσκάφος της Πελόζι – Άγνωστο αν επιβαίνει η ίδια.

Το αεροσκάφος της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας που μετέφερε την πρόεδρο της Βουλής…

Κρις βαν Χόλεν στην «Κ»: Ασυνεπής σύμμαχος η Τουρκία

Ο σημαντικός ρόλος της Ελλάδας έχει ενισχυθεί ακόμη περισσότερο μετά την επίθεση…

Γερμανία: Στο 69% η πληρότητα των δεξαμενών φυσικού αερίου ενόψει χειμώνα

Στο 69% έχει φθάσει η πληρότητα των δεξαμενών φυσικού αερίου της Γερμανίας…

Πατήρ Χρήστος Μήτσιος: Ο εκπληκτικός ιερέας που εξομολογεί νέους με κιθάρες και ποτά

<<Ο Χριστιανός ότι νηστίες κι αν κάνει αν δεν έχει αγάπη για…

Μαρία Ζαχάροβα: Οι πικάντικες φωτογραφίες της καλλονής του Ρωσικού Υπουργείου που κράζει την Ελλάδα

Μαρία Ζαχάροβα: Οι πικάντικες φωτογραφίες της καλλονής του Ρωσικού Υπουργείου που κράζει…

Θεσσαλονίκη: Διαδηλωτές έκαψαν σημαία του ΝΑΤΟ μπροστά από το προξενείο των ΗΠΑ

Διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε σημαία του ΝΑΤΟ έξω από το Προξενείο των…