Βασίλης Σφήνας

Tο τελειωτικό «χτύπημα» από τη νέα κακοκαιρία Elias που αναμένεται να σαρώσει τη Θεσσαλία τις επόμενες ώρες, περιμένουν οι άνθρωποι της Καρδίτσας και των Τρικάλων, που μετά τον «Daniel» προσπαθούν να μαζέψουν τα κομμάτια τους και να χτίσουν την ζωή τους από την αρχή, με τον κρατικό μηχανισμό να απουσιάζει.

Όπως εξηγούν στο ΒΗΜΑ εθελοντές της ομάδας Act for Karditsa, η κατάσταση στα χωριά ΒλοχόςΚεραμίδι και Μεταμόρφωση παραμένει αποκαρδιωτική, με τους δρόμους να έχουν μετατραπεί σε έναν απέραντο σκουπιδότοπο με ρούχα, έπιπλα, ξύλα και κάθε λογής αντικείμενα να βρίσκονται παρατειμένα έξω από τα σπίτια.

Οι εν λόγω εθελοντές αναφέρουν πως τα χωριά έχουν ερημώσει, με τους κατοίκους να έχουν διασκορπιστεί, ενώ αυτοί που έχουν παραμείνει έχουν «ξεχαστεί» από την πολιτεία με την μόνη βοήθεια που λαμβάνουν να προέρχεται από εθελοντές: «Τους πήγαμε τρόφιμα, είδη υγιεινής, είδη καθαρισμού και ρουχισμό. Μας έβλεπε ο κόσμος και μας κοιτούσε με περιέργεια. Ξεχασμένοι τελείως. Αν δεν υπήρχε ο εθελοντισμός θα είχαμε πολύ μεγαλύτερη καταστροφή».

Μάλιστα, όπως περιγράφουν το χωριό Μεταμόρφωση που είχε χαθεί κάτω από το νερό είναι πλέον ακατοίκητο. «Στο Βλοχό υπήρχε κόσμος, όπως και στο Κεραμίδι. Στη Μεταμόρφωση δεν συναντήσαμε ούτε έναν άνθρωπο. Κάποιους τους έχουν ‘πάρει’ συγγενείς και άλλοι φιλοξενούνται στις μαθητικές εστίες που βρίσκονται στο Μουζάκι. Και πολλοί φυσικά έχουν ενοικιάσει στην πόλη της Καρδίτσας».

Οι ένοπλες δυνάμεις για άλλη μια φορά θα κληθούν να γεμίσουν τα κενά που δεν φρόντισε να καλύψει εγκαίρως η Πολιτική Προστασία. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι και για την κακοκαιρία Elias θα σταλούν στη Θεσσαλία μεταξύ άλλων 70 άτομα από τη Ζ΄ΜΑΚ με επιπλέον 10 λέμβους και 120 άτομα από την 32η Ταξιαρχία Πεζοναυτών με 24 λέμβους.

Και όλα αυτά την στιγμή που η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία αναβάθμισε το «Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού» σε «Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων», με την Καρδίτσα, τα Τρίκαλα και τη Λάρισα να βρίσκονται στο επίκεντρο, αφού εκεί θα σημειωθούν τα μεγαλύτερα ύψης βροχής.

Σε προειδοποιήσεις έχουν προχωρήσει και οι Μετεωρολόγοι, ενώ και η πρόγνωση του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών επισημαίνει ότι τα μεγαλύτερα ύψη βροχής αναμένονται στη Θεσσαλία.

tovima.gr

You May Also Like

Άδ. Γεωργιάδης: Με τη λήξη της πανδημίας θα έχουμε καταιγισμό επενδύσεων στην Ελλάδα

Table of Contents Hide Άδ. Γεωργιάδης: Με τη λήξη της πανδημίας θα…

Καταγγελία για ξυλοδαρμό εργαζομένου που δεν υπέγραψε «οικειοθελή» αποχώρηση

Bρέθηκε ζαλισμένος στο πάτωμα μετά από χτύπημα στο κεφάλι

Χαλκιδική: Κατασχέθηκαν δύο τόνοι πετσέτες, ομπρέλες και ξαπλώστρες από ελεύθερες παραλίες

«Συγκεντρώσαμε δύο φορτηγά με αντικείμενα από τα οποία δεν επιστρέφεται τίποτα και οδηγούνται στην ανακύκλωση»

H ακρίβεια αλλάζει την καταναλωτική συμπεριφορά των Ελλήνων

Στροφή σε πιο ορθολογικές αγορές, ιδιωτική ετικέτα, χύμα προϊόντα και συχνή αλλαγή μάρκας

Λίνα Μενδώνη: Αυξήθηκαν στα 60 εκατ. ευρώ τα έσοδα στην Ακρόπολη φέτος

«Εάν θέλετε να το καταλάβετε, θα το καταλάβετε. Οι αριθμοί είναι εδώ και μιλούν».

Η φωτογραφία που εξετάζει το Λιμενικό για το κοριτσάκι στο Φάληρο

Είναι με καλυμμένο πρόσωπο δίπλα σε μια γυναίκα και δύο παιδιά

Το πλωτό παλάτι του Ωνάση: Η θαλαμηγός «Χριστίνα» με το πολυτελές εσωτερικό, μέσα από 32 σπάνιες φωτογραφίες

Table of Contents Hide Το πλωτό παλάτι του Ωνάση: Η θαλαμηγός «Χριστίνα»…

Αυτοκτόνησε 35χρονος που είχε επιζήσει από το τροχαίο με 21 νεκρούς στα Τέμπη

Τέλος στη ζωή του έβαλε χθες Κυριακή 3 Ιουλίου ένας 35χρονος από…

Voucher 200 ευρώ για laptop, tablet: Ανοίγει η πλατφόρμα – Δείτε αν είστε δικαιούχοι

Voucher 200 ευρώ για laptop, tablet: Ανοίγει η πλατφόρμα – Δείτε αν…

Γαλλία: Στο εδώλιο επειδή σκότωσε τον βιαστή και βασανιστή πατριό-σύζυγό της

Ξεκίνησε η δίκη της Βαλερί Μπακό, η οποία έχει αναζοπυρώσει τη συζήτηση…