Άνοιξε σήμερα το Γενί Τζαμί στη Θεσσαλονίκη, ένα από τα ιστορικά κτήρια της πόλης – για πρώτη φορά μετά το 1922 – για θρησκευτικούς λόγους, καθώς οι Μουσουλμάνι γιορτάζουν το Ραμαζάνι.

Πρόκειται για ένα ιστορικό κτήριο, που βρίσκεται στην ανατολική Θεσσαλονίκη και λειτουργεί ως δημοτική πινακοθήκη, το οποίο παραχωρήθηκε στους Μουσουλμάνους για την τέλετη της προσευχής για την εορτή της λύσεις της νηστείας του Ραμαζανιού.

Η απόφαση ελήφθη από τη Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων, ενώ ο ιμάμης που πήγε στη Θεσσαλονίκη, επιλέγη από το ελληνικό κράτος και είναι απεσταλμένος από το ισλαμικό τέμενος στην Αθήνα.

 

 

 

 

Αρκετοί από τους πιστούς, μιλώντας στην ΕΡΤ για το Γενί Τζαμί, σημείωσαν πως δεν ήξεραν ότι λειτουργούσε ισλαμικό τέμενος στην πόλη, ενώ ήδη αρκετοί έχουν συρρεύσει στο κτίριο.

Η προσευχή θα διαβαστεί στα αραβικά αλλά και στα ελληνικά, ενώ πλήθος κόσμου που κατοικεί και ήρθε να επισκεφθεί την πόλη, έχει σπεύσει στο κτίριο για να προσευχηθεί.

Το μνημείο και η Ιστορία του

Το Γενί Τζαμί ανεγέρθηκε στη συνοικία των Πύργων, ή Χαμηδιέ, στο διάστημα 1900-1903, υπό την αιγίδα του σουλτάνου Αβδούλ Χαμίτ Β’, σε σχέδια του ιταλού αρχιτέκτονα Viteliano Posseli, οποίος είχε αναλάβει σχεδόν αποκλειστικά τις αρχιτεκτονικές δημιουργίες του εκσυγχρονιζόμενου, τότε, προσώπου της Θεσσαλονίκης.

Το κτίριο χρηματοδοτήθηκε από εξισλαμισθέντες, από δύο και πλέον αιώνες, Εβραίους της πόλης, επιφανείς Ντονμέδες. Είναι εμφανής η σύμμειξη αρχιτεκτονικών ρυθμών της παράδοσης τους, σε συνδυασμό με τη μουσουλμανικό πνεύμα του χώρου.

Το Γενί Τζαμί διαθέτει πλούσιο εσωτερικό και εξωτερικό διάκοσμο, με απεικόνιση φυτικών συμπλεγμάτων, κατά μίμηση αρχαίων αραβουργημάτων.

Μετά την ανταλλαγή πληθυσμών το 1923, το Γενί Τζαμί στέγασε για σύντομο χρονικό διάστημα πρόσφυγες. Από το 1925 έως το 1962 χρησιμοποιήθηκε ως αρχαιολογικό μουσείο της πόλης. Στο προαύλιο φυλάσσεται συλλογή μαρμάρινων γλυπτών της ρωμαϊκής εποχής και των προχριστιανικών χρόνων, από την περιοχή της Θεσσαλονίκης. Στις μέρες μας το μνημείο φιλοξενεί κατά καιρούς πολιτιστικές δραστηριότητες του δήμου Θεσσαλονίκης.

 

You May Also Like

Αντιδήμαρχος Φλώρινας ο νεκρός οδηγός του δυστυχήματος στη Μελούνα

Νεκρός είναι ο αντιδήμαρχος Φλώρινας Λάζαρος Αντωνιάδης

Οι τεχνικές προδιαγραφές των νέων ταυτοτήτων (ΦEK)

Οι τεχνικές προδιαγραφές των νέων ταυτοτήτων  

Μητροπολίτης Συμεών για κορονοϊό: «Αν φτάσουμε σε ακραίες καταστάσεις δεν θα αφήσω το ποίμνιο χωρίς Θεία Κοινωνία» (video)

Μητροπολίτης Συμεών για κορονοϊό: «Αν φτάσουμε σε ακραίες καταστάσεις δεν θα αφήσω…

Πετρέλαιο: Υποχώρησαν οι τιμές μετά τις υποσχέσεις Τραμπ για αύξηση παραγωγής

Ο Τραμπ δεν παρουσίασε δασμούς κατά της Κίνας, του Καναδά ή του Μεξικού ενώ υποσχέθηκε νέες γεωτρήσεις

Ανδρουλάκης: Ζητώ ισχυρή εντολή – Δεν έχω κοστίσει στο λαό ούτε ένα ευρώ

Ανδρουλάκης: Ζητώ ισχυρή εντολή – Δεν έχω κοστίσει στο λαό ούτε ένα…

«Χάσαμε τη Νάντια…»: Θρήνος για την άτυχη γυναίκα που βρέθηκε απανθρακωμένη στην τουαλέτα βιοτεχνίας στο Πάτημα Χαλανδρίου

«Χάσαμε τη φίλη τη Νάντια, χάσαμε μια πολύ καλή φίλη και συνάδελφο» δήλωσε στην ΕΡΤ γείτονας της επιχείρησης.

Γαλλία: Οι πρώτες εικόνες από το σημείο της επίθεσης – Συνελήφθη ο δράστης – ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ

Γαλλία: Οι πρώτες εικόνες από το σημείο της επίθεσης – Συνελήφθη ο…

Ευχαριστήριο από τη Φιλόπτωχο Αδελφότης Κυριών Καστοριάς

”Ευχαριστούμε από καρδιάς τις φίλες και τους φίλους του Συλλόγου που στηρίζουν την προσπάθεια μας δίνοντας μας κουράγιο και δύναμη”

Συνδρομή του Στρατού Ξηράς σε Πάσχοντες από Σπάνιες Νόσους

Συνδρομή του Στρατού Ξηράς σε Πάσχοντες από Σπάνιες Νόσους