Άνοιξε σήμερα το Γενί Τζαμί στη Θεσσαλονίκη, ένα από τα ιστορικά κτήρια της πόλης – για πρώτη φορά μετά το 1922 – για θρησκευτικούς λόγους, καθώς οι Μουσουλμάνι γιορτάζουν το Ραμαζάνι.

Πρόκειται για ένα ιστορικό κτήριο, που βρίσκεται στην ανατολική Θεσσαλονίκη και λειτουργεί ως δημοτική πινακοθήκη, το οποίο παραχωρήθηκε στους Μουσουλμάνους για την τέλετη της προσευχής για την εορτή της λύσεις της νηστείας του Ραμαζανιού.

Η απόφαση ελήφθη από τη Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων, ενώ ο ιμάμης που πήγε στη Θεσσαλονίκη, επιλέγη από το ελληνικό κράτος και είναι απεσταλμένος από το ισλαμικό τέμενος στην Αθήνα.

 

 

 

 

Αρκετοί από τους πιστούς, μιλώντας στην ΕΡΤ για το Γενί Τζαμί, σημείωσαν πως δεν ήξεραν ότι λειτουργούσε ισλαμικό τέμενος στην πόλη, ενώ ήδη αρκετοί έχουν συρρεύσει στο κτίριο.

Η προσευχή θα διαβαστεί στα αραβικά αλλά και στα ελληνικά, ενώ πλήθος κόσμου που κατοικεί και ήρθε να επισκεφθεί την πόλη, έχει σπεύσει στο κτίριο για να προσευχηθεί.

Το μνημείο και η Ιστορία του

Το Γενί Τζαμί ανεγέρθηκε στη συνοικία των Πύργων, ή Χαμηδιέ, στο διάστημα 1900-1903, υπό την αιγίδα του σουλτάνου Αβδούλ Χαμίτ Β’, σε σχέδια του ιταλού αρχιτέκτονα Viteliano Posseli, οποίος είχε αναλάβει σχεδόν αποκλειστικά τις αρχιτεκτονικές δημιουργίες του εκσυγχρονιζόμενου, τότε, προσώπου της Θεσσαλονίκης.

Το κτίριο χρηματοδοτήθηκε από εξισλαμισθέντες, από δύο και πλέον αιώνες, Εβραίους της πόλης, επιφανείς Ντονμέδες. Είναι εμφανής η σύμμειξη αρχιτεκτονικών ρυθμών της παράδοσης τους, σε συνδυασμό με τη μουσουλμανικό πνεύμα του χώρου.

Το Γενί Τζαμί διαθέτει πλούσιο εσωτερικό και εξωτερικό διάκοσμο, με απεικόνιση φυτικών συμπλεγμάτων, κατά μίμηση αρχαίων αραβουργημάτων.

Μετά την ανταλλαγή πληθυσμών το 1923, το Γενί Τζαμί στέγασε για σύντομο χρονικό διάστημα πρόσφυγες. Από το 1925 έως το 1962 χρησιμοποιήθηκε ως αρχαιολογικό μουσείο της πόλης. Στο προαύλιο φυλάσσεται συλλογή μαρμάρινων γλυπτών της ρωμαϊκής εποχής και των προχριστιανικών χρόνων, από την περιοχή της Θεσσαλονίκης. Στις μέρες μας το μνημείο φιλοξενεί κατά καιρούς πολιτιστικές δραστηριότητες του δήμου Θεσσαλονίκης.

 

You May Also Like

Τα πλαστικά μπουκάλια αλλάζουν και πάλι – Μετά το μη αφαιρούμενο καπάκι, η νέα αλλαγή

Το 2019 εγκρίθηκε η οδηγία σχετικά με τη μείωση των επιπτώσεων ορισμένων πλαστικών προϊόντων στο περιβάλλον

Ξεκαρδιστικός σύμβουλος Ερντογάν: Οι Έλληνες είναι νάνοι – Οι στρατιώτες τους θα πεθάνουν από πείνα στο Καστελλόριζο

Ξεκαρδιστικός σύμβουλος Ερντογάν: Οι Έλληνες είναι νάνοι – Οι στρατιώτες τους θα…

Μην ανοίξετε αυτά τα SMS: Η απάτη με το δέμα και την επιστροφή φόρου

Προσοχή εφιστά η ΑΑΔΕ

Στις 31 Μαΐου μετατίθεται το συλλαλητήριο των κτηνοτρόφων στη Θεσσαλονίκη

Στις  31 Μαΐου  μετατίθεται το συλλαλητήριο των κτηνοτρόφων στη Θεσσαλονίκη  

Ηράκλειο: Άγριος ξυλοδαρμός 15χρονης από 16χρονες

Συνελήφθησαν δύο από τις τρείς δράστιδες

Ειδικό ποινικό μητρώο για αδικήματα κατά ανηλίκων παρουσιάζει ο Μητσοτάκης

Αποκαλυπτήρια σήμερα στη Βουλή για το Εθνικό Σχέδιο κατά της παιδικής κακοποίησης…

ΟΑΕΔ: Δωρεάν βιβλία και εισιτήρια θεάτρου σε εργαζόμενους και ανέργους

ΟΑΕΔ: Δωρεάν βιβλία και εισιτήρια θεάτρου σε εργαζόμενους και ανέργους

Παράταση ισχύος στα Δελτία Εκπαίδευσης Εξέτασης υποψηφίων οδηγών και οδηγών

  Παράταση ισχύος στα Δελτία Εκπαίδευσης Εξέτασης υποψηφίων οδηγών και οδηγών

Καιρός: Γιατί φέτος ο χειμώνας δεν ήρθε ποτέ

Ήταν ο πιο θερμός των τελευταίων 25 ετών