Thomas Cook, ο ιεροκήρυκας που δημιούργησε ένα ταξιδιωτικό κολοσσό ξεκινώντας από ταξίδια κατά της ποτοαπαγόρευσης. Ξεκίνησε το 1841 και επινόησε τα ομαδικά πακέτα

Η Thomas Cook ήταν ένα από τα πιο δημοφιλή ταξιδιωτικά γραφεία παγκοσμίως, που εξυπηρετούσε ετησίως σχεδόν 19 εκατομμύρια πελάτες ανά την υφήλιο. Ο ταξιδιωτικός κολοσσός πήρε το όνομα του από τον ιεροκήρυκα Τόμας Κουκ, που το 1841 αποφάσισε να διοργανώσει μία εκδρομή προκειμένου οι πελάτες του να συμμετάσχουν σε συνέδριο του κινήματος της Ποτοαπαγόρευσης.

Γεννημένος σε μια φτωχή οικογένεια στην Μελβούρνη της Αγγλίας, αναγκάστηκε στα 10 να εγκαταλείψει το σχολείο και να εργαστεί. Ξεκίνησε ως βοηθός κηπουρού και τα επόμενα χρόνια έγινε βαπτιστής ιεροκήρυκας. Παράλληλα ασχολήθηκε με την τυπογραφία, την έκδοση βιβλίων και την επιπλοποιεία.

Με την ιδιότητα του ιεροκήρυκα, ταξίδεψε σε όλη τη χώρα με τα πόδια για να διαδώσει το μήνυμα του Θεού. Στα ταξίδια του αντίκρισε τις επιπτώσεις του αλκοολισμού και έτσι έγινε οπαδός του κινήματος Εγκράτειας της Βικτωριανής Αγγλίας.

 To πρώτο πακέτο περιλάμβανε τσάι, σάντουιτς και μουσική

Ήταν 33 χρονών όταν αποφάσισε να οργανώσει το πρώτο σιδηροδρομικό ταξίδι. Ξεκινούσε από το Λέστερ της Κεντρικής Αγγλίας και έφτανε στο Λάφμπορο. Ο σιδηρόδρομος διψούσε για έσοδα από μεταφορές επιβατών και ο Tόμας Κουκ κατάφερε να εξασφαλίσει μια χαμηλή τιμή για το γκρουπ του.

Το πρώτο «πακέτο διακοπών» που προσέφερε ήταν πολύ ελκυστικό για την εποχή. Μάλιστα το προνόμιο των διακοπών ήταν για λίγους. Μπορούσε να ανταποκριθεί μόνο η πνευματική και η οικονομική ελίτ. Ο ιεροκήρυκας όμως εξασφάλισε για τους επιβάτες του ένα φτηνό ταξίδι μετ’ επιστροφής, το οποίο περιελάμβανε υποδοχή με μουσική πνευστών οργάνων, απογευματινό τσάι, καθώς και ένα σάντουιτς με ζαμπόν για φαγητό. Έτσι 500 άτομα, μεταξύ των οποίων και ο ίδιος, ταξίδεψαν με κόστος ένα σελίνιο, 19 χιλιόμετρα μακριά για να παρακολουθήσουν το συνέδριο της Ποτοαπαγόρευσης.

Η επιτυχία του πρώτου αυτού εγχειρήματος είχε ως αποτέλεσμα να συνεχίσει να οργανώνει παρόμοια οικονομικά ταξίδια για γκρουπ σε γειτονικές πόλεις. Ο Κουκ χαρακτήρισε αργότερα τις πρώτες αυτές οργανωμένες εκδρομές «ενθουσιώδη φιλανθρωπία», επειδή δεν είχε κέρδος, καθώς χρησιμοποιούσε τα έσοδα, για να τυπώνει διαφημιστικά φυλλάδια.

Ταξίδι, διαμονή και συνάλλαγμα

Χρειάστηκε να περάσουν τέσσερα χρόνια προκειμένου ο Βρετανός να καταγράψει κέρδη στο ενεργητικό του. Το καλοκαίρι του 1845, οργάνωσε το πρώτο ταξίδι επαγγελματικών προδιαγραφών από το Λέστερ στο Λίβερπουλ. Παρείχε εισιτήριο πρώτης θέσης για την αστική τάξη κι ένα εισιτήριο στη μισή τιμή για τους εργάτες και τις οικογένειές τους.

Μάλιστα ο Cook μελέτησε τη διαδρομή και τύπωσε τουριστικό οδηγό 60 σελίδων για την ημερήσια εκδρομή του, ο οποίος αποτελεί τον πρώτο ταξιδιωτικό οδηγό που εξέδωσε η εταιρεία. Μέχρι το 1850, η επιχείρηση του ταξίδευε σε Ουαλία, Σκοτία και Ιρλανδία. Την επόμενη χρονιά ανέλαβε τη μεταφορά εργατών από την επαρχία στο Λονδίνο, για τη Διεθνή Έκθεση του 1851. Μέχρι το τέλος της έκθεσης, ο Κουκ είχε μεταφέρει με τις οργανωμένες εκδρομές περισσότερους από 150.000 Βρετανούς στο Λονδίνο, ενώ τα τελευταία τρένα με προορισμό το Λονδίνο, μετέφεραν σχεδόν 3.000 παιδιά στην πρωτεύουσα, για να διασκεδάσουν στις δραστηριότητες, που είχε κανονίσει ο επιχειρηματίας.

Το 1855 η εταιρεία οργάνωσε το πρώτο μεγάλο της ταξίδι στην Ευρώπη προκειμένου οι πελάτες του να ταξιδέψουν στην Διεθνή Έκθεση του Παρισιού. Έτσι οργανώθηκαν δύο γκρουπ που ταξίδευαν από το Χάρουιτς του Έσεξ στην Αμβέρσα, κι από εκεί στις Βρυξέλλες, την Κολωνία, τη Χαϊδελβέργη της Γερμανίας, το Στρασβούργο και το Παρίσι. Ο Κουκ συνόδευσε και ξενάγησε προσωπικά τους πελάτες του στο ταξίδι. Ήταν το πρώτο ταξίδι που η εταιρεία πρόσφερε συνολικό πακέτο διακοπών σε πελάτες της, το οποίο περιλάμβανε εκτός από τις μετακινήσεις, καταλύματα και σίτιση, καθώς και υπηρεσίες ανταλλακτηρίου συναλλάγματος.

Οι πρωτοπορίες της εταιρείας

Δέκα χρόνια αργότερα η Thomas Cook εγκαινίασε το πρώτο της ταξιδιωτικό γραφείο σε κεντρικό εμπορικό δρόμο και συγκεκριμένα τη Fleet Street του Λονδίνου. Το 1872 ο Τόμας Κουκ οργάνωσε και συμμετείχε και ο ίδιος στο πρώτο ταξίδι για τον γύρο του κόσμου σε γκρουπ, όχι σε 80, αλλά σε 222 ημέρες. Ήταν το όνειρο του 64χρονου πλέον επιχειρηματία να ταξιδέψει στην Αίγυπτο μέσω Κίνας. Όσο ο Κουκ έλειπε στο ταξίδι, ο γιος του άνοιξε ένα ακόμη γραφείο, συμβάλλοντας στη διεθνή πορεία της εταιρείας.

Ο Τόμας Κουκ πέθανε το 1890, άφησε όμως στους τρεις γιους του παραρτήματα του ταξιδιωτικού γραφείου σε όλο τον κόσμο.

To 1919 η Thomas Cook & Son έγινε η πρώτη βρετανική ταξιδιωτική εταιρεία που άρχισε να διαφημίζει αεροπορικά ταξίδια αναψυχής. Τα χρόνια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου εθνικοποιήθηκε για να περάσει πάλι σε χέρια ιδιωτών το 1972.

Τη δεκαετία του ’90 η εταιρεία συμβαδίζοντας με τα νέα δεδομένα, πέρασε σε νέα εποχή και έτσι έγινε το πρώτο ταξιδιωτικό γραφείο παγκοσμίως που πρόσφερε στους πελάτες του τη δυνατότητα να κλείνουν μέσω του Διαδικτύου πακέτα διακοπών, να ανταλλάσσουν ξένα νομίσματα, να αγοράζουν ταξιδιωτικές επιταγές και ταξιδιωτικούς οδηγούς.

mixanitouxronou.gr

You May Also Like

Κριτήρια Επιλογής Επαγγέλματος Γράφει η Δρ. Καλλιόπη Μόσχου Διδάκτωρ Συμβουλευτικής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων*

Κριτήρια Επιλογής Επαγγέλματος Γράφει η Δρ. Καλλιόπη Μόσχου Διδάκτωρ Συμβουλευτικής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων*

Δέκα παράξενα πράγματα που η Φυσική γνωρίζει αλλά οι περισσότεροι αγνοούν

Δέκα παράξενα πράγματα που η Φυσική γνωρίζει αλλά οι περισσότεροι αγνοούν

Η γοητεία είναι τέχνη: 8 πράγματα που κάθε άντρας προσέχει ασυνείδητα σε μια γυναίκα.

Table of Contents Hide Η γοητεία είναι τέχνη: 8 πράγματα που κάθε…

ΜΗΠΩΣ ΑΓΧΕΣΤΕ ΓΙΑ ΜΙΚΡΟΠΡΑΓΜΑΤΑ;

“ Η ζωή είναι πολύ σημαντικό πράγμα για να την παίρνουμε τόσο…

Κατέβασαν επιβάτη από πτήση γιατί φορούσε στρινγκ αντί για μάσκα

Κατέβασαν επιβάτη από πτήση γιατί φορούσε στρινγκ αντί για μάσκα

Γιατί υπάρχουν άνθρωποι που δεν πιστεύουν στον κορωνοϊό;

Table of Contents Hide Γιατί υπάρχουν άνθρωποι που δεν πιστεύουν στον κορωνοϊό;***…

Ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο αρνήθηκε να πληρώσει λύτρα για την απαγωγή του εγγονού του. Όταν έστειλαν το κομμένο αυτί του δήλωσε: «Έχω άλλα 14 εγγόνια»

Ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο αρνήθηκε να πληρώσει λύτρα για την απαγωγή…

Βγαλμένο από ταινία: Άστεγο ζευγάρι παντρεύτηκε μετά από 24 χρόνια και 6 παιδιά χάρη σε έναν άγνωστο

Δυστυχώς η σκληρή ζωή στους δρόμους δεν άφηνε πολλά περιθώρια για γάμο…

Την επόμενη φορά που θα πάτε στην παραλία αφηστε τις μπροστινες ξαπλώστρες για τους γονείς

Αν δεν έχετε παιδιά ή αν τα παιδιά σας είναι μεγάλα, σας…

Αυτή τη Μυρωδιά δεν Αντέχουν με Τίποτα οι Κατσαρίδες!

Δεν μπορείτε να φανταστείτε ποια είναι η μυρωδιά που δεν αντέχουν ούτε…