Εγκαινιάστηκε η πρώτη μονάδα

Σε 135 ανέρχονται σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας οι εγκρίσεις εγκατάστασης μονάδων για την καλλιέργεια, επεξεργασία, μεταποίηση και παραγωγή τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης που έχουν χορηγηθεί έως τώρα, χωρίς, ωστόσο, οι εργασίες για τη δημιουργία των αντίστοιχων μονάδων να προχωρούν με τους πλέον γρήγορους ρυθμούς. Ενδεικτικό του παραπάνω είναι ότι μόνο δύο εταιρείες έως τώρα, η Tikun Olam (στην Κορινθία) και η Grecan Natural Medicine (στο Κιλκίς) έχουν καταφέρει να ολοκληρώσουν τις επενδύσεις τους μέχρι την εμπορική λειτουργία και να λαμβάνουν άδεια και παραγωγής.

Από τις 135 άδειες οι 33 αφορούν στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (εκ των οποίων 22 στον νομό Βοιωτίας), 27 στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (εκ των οποίων 14 στον νομό Κλικίς), 24 στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, 18 στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, 15 στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, 5 στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, από 4 στις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, Ηπείρου και Κρήτης, 2 στην Περιφέρεια Αττικής και 1 στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Μάλιστα, αν και η μονάδα της Tikun Olam στα Εξαμίλια Κορινθίας, εγκαινιάστηκε χθες, αποτελώντας την πρώτη μονάδα φαρμακευτικής κάνναβης που εγκαινιάζεται στην Ελλάδα, τα σκευάσματα φαρμακευτικής κάνναβης θα είναι διαθέσιμα στους ασθενείς όχι πριν από τον Σεπτέμβριο του 2023, ενώ ακόμη η παραγωγή γίνεται στην πραγματικότητα σε πιλοτικό στάδιο, στο 20%-30% της δυναμικότητας του εργοστασίου.

Η μονάδα στην Ελλάδα θα παράγει 12 κωδικούς προϊόντων, οι οποίοι θα διανέμονται με διαφορετικές ονομασίες από τις εταιρείες Lavipharm και Φαρμασέρβ Ελλάς. Τα σκευάσματα θα είναι συνταγογραφούμενα, με το σύνολο του κόστους να επιβαρύνει τον ασθενή, καθώς δεν προβλέπεται καμία συμμετοχή των ασφαλιστικών ταμείων. Όπως ο ίδιος τόνισε τα σκευάσματα που θα παράγει η εταιρεία πρόκειται για ολοκληρωμένες προτάσεις τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης με αποδεδειγμένη δράση στην πρόληψη και αντιμετώπιση συμπτωμάτων όπως ο καρκινικός πόνος, ο χρόνιος νευροπαθητικός πόνος, ο πόνος σπαστικότητας στη σκλήρυνση κατά πλάκας και άλλες σοβαρές παθήσεις. Η TIKUN OLAM συνεχίζει να στηρίζει έρευνες που αφορούν και σε άλλες παθήσεις, όπως είναι η επιληψία, ο αυτισμός, η νόσος του Κρον.

H επίδραση της βιομηχανίας κάνναβης γενικά στην ελληνική οικονομία υπολογίζεται από περίπου 60 εκατ. ευρώ το πρώτο έτος από την παραγωγή, σε 1,2 δισ. ευρώ δώδεκα χρόνια μετά.

H ευρωπαϊκή αγορά φαρμακευτικής κάνναβης προβλέπεται ότι την περίοδο 2022 -2027 θα αναπτύσσεται με ετήσιο ρυθμό 21,96% και από τα 4,96 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022 θα φτάσει το 2027 τα 13,37 δισ. δολάρια.

Συνολικά η νόμιμη αγορά κάνναβης (CBD δηλαδή σκευάσματα με χαμηλή περιεκτικότητα σε κανναβιδιόλη που πωλούνται χωρίς συνταγή, φαρμακευτική κάνναβη, αλλά και η νόμιμη κάνναβη για ψυχαγωγικούς σκοπούς) υπολογίζεται ότι το 2022 έφτασε σε παγκόσμιο επίπεδο τα 44,2 δισεκατομμύρια δολάρια και εκτιμάται ότι το 2026 μπορεί να ξεπεράσει τα 100,4 δισεκατομμύρια δολάρια.

https://www.moneyreview.gr/

 

You May Also Like

Κυριακάτικη λειτουργία σε Πρέβεζα και Κατερίνη αποφάσισε η Jumbo

Κυριακάτικη λειτουργία σε Πρέβεζα και Κατερίνη αποφάσισε η Jumbo

Θεμιστοκλέους: 3η δόση και για άτομα άνω των 50 ετών – Στις 10 Οκτωβρίου ανοίγει η πλατφόρμα

Θεμιστοκλέους: 3η δόση και για άτομα άνω των 50 ετών – Στις…

Επίδομα Θέρμανσης 2021: Πότε θα πληρωθεί η β΄δόση

Επίδομα Θέρμανσης 2021: Πότε θα πληρωθεί η β΄δόση

Απειλές Πούτιν: Η Μόσχα θα απαντήσει με το ίδιο νόμισμα αν αναπτυχθούν δυνάμεις του ΝΑΤΟ στη Σουηδία και τη Φινλανδία

Απειλές Πούτιν: Η Μόσχα θα απαντήσει με το ίδιο νόμισμα αν αναπτυχθούν…

Η διπλή ζωή ενός σιδηροδρομικού που «ψώνισε» τον δολοφόνο του έξω από την βιτρίνα του ΜΙΝΙΟΝ. Το σεξουαλικό έγκλημα που συντάραξε την Ελλάδα

Η διπλή ζωή ενός σιδηροδρομικού που «ψώνισε» τον δολοφόνο του έξω από…

Άδωνις για το ακαταδίωκτο των λοιμωξιολόγων: «Φαντάζεστε να πέσουν σε κανένα παλαβό» (vid)

Ο Άδωνις Γεωργιάδης αναφέρθηκε στην ψήφιση του νόμου σύμφωνα με τον οποίο…

Λειτουργία γραφείου τηλεφωνικής εξυπηρέτησης πολιτών στη Διεύθυνση Ιθαγένειας του Υπ. Εσωτερικών

Λειτουργία γραφείου τηλεφωνικής εξυπηρέτησης πολιτών  στη Διεύθυνση Ιθαγένειας του Υπ. Εσωτερικών

Γηροκομείο στα Χανιά: Με μηνύσεις απειλεί η ιδιοκτήτρια – “Είναι πλεκτάνη, μας κάνανε τη ζημιά για να κονομήσουν χρήμα”

Για καλοστημένη σκευωρία που σύντομα θα καταρρεύσει κάνει λόγο η ιδιοκτήτρια του…

Με στίχους Ρώσων ποιητών για τον ξεσηκωμό των Ελλήνων θα τιμήσει η ρωσική πρεσβεία τα 200 από την ελληνική επανάσταση

Με στίχους Ρώσων ποιητών για τον ξεσηκωμό των Ελλήνων θα τιμήσει η…