Η ΔΕΗ και σε αυτή τη χειμερινή περίοδο, που επισήμως αρχίζει στις 15 Οκτωβρίου, καλύπτει τις ανάγκες τηλεθέρμανσης των κατοίκων των περιοχών της Δυτικής Μακεδονίας μέσω των μονάδων της του λιγνιτικού σταθμού Αγίου Δημητρίου.

Η κάλυψη των αναγκών της τηλεθέρμανσης των κατοίκων της Δυτικής Μακεδονίας θα βρεθεί στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχει σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ, Γιώργο Στάσση.

Η ΔΕΗ και σε αυτή τη χειμερινή περίοδο, που επισήμως αρχίζει στις 15 Οκτωβρίου, καλύπτει τις ανάγκες τηλεθέρμανσης των κατοίκων των περιοχών της Δυτικής Μακεδονίας μέσω των μονάδων της του λιγνιτικού σταθμού Αγίου Δημητρίου.

Ακόμη δεν έχει εκκινήσει η κατασκευή μονάδας Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας στον παλιό λιγνιτικό σταθμό της Καρδιάς, έργο που συμβάλλει καθοριστικά στη μείωση της τελικής τιμής θερμικής ενέργειας την οποία θα προμηθεύονται οι δημοτικές επιχειρήσεις τηλεθέρμανσης των δήμων της Δυτικής Μακεδονίας από το διασυνδεδεμένο σύστημα.

κατακύρωση του σχετικού διαγωνισμού, στον οποίο προσωρινός ανάδοχος έχει αναδειχθεί το σχήμα ΑΚΤΩΡ – ΗΛΕΚΤΩΡ δεν έχει ακόμη προχωρήσει.

Η ΔΕΗ είχε προγραμματίσει την έναρξη κατασκευής του έργου εντός του πρώτου εξαμήνου του 2023 ωστόσο μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να έχει υπογραφεί η σχετική σύμβαση, ενώ σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της επιχείρησης η ολοκλήρωση της κατασκευής της νέας μονάδας προβλέπεται 22 μήνες μετά την υπογραφή της συμφωνίας με τον ανάδοχο. Μάλιστα τον Ιούνιο το ΥΠΕΝ έδωσε «πράσινο φως» στους περιβαλλοντικούς όρους λειτουργίας του ΑΗΣ Καρδιάς τροποποιώντας προηγούμενη απόφαση του 2011. Στην εγκριτική απόφαση περιλαμβάνεται κατʼ αρχάς το σχέδιο για την κατασκευή στον ΑΗΣ του Σταθμού Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (ΣΗΘΥΑ), ο οποίος θα υποστηρίξει τη λειτουργία του συστήματος τηλεθέρμανσης της ευρύτερης περιοχής μετά και την παύση λειτουργίας των τοπικών λιγνιτικών μονάδων. Η μονάδα θα λειτουργεί με βασικό καύσιμο αέριο, ενώ θα έχει εγκατεστημένη ισχύ 105,34 MWe και θερμική ισχύ τουλάχιστον 65 MWth.

Ο προϋπολογισμός του έργου που σχεδιάζει η ΔΕΗ ανέρχεται στα 80 εκατ. ευρώ. Επιπλέον η ΔΕΗ διατηρεί και μονομερές δικαίωμα προαίρεσης επιπλέον 7 ετών συντήρησης, με προϋπολογισμό στα 19,7 εκατ. ευρώ.

O νέος σταθμός ΣΗΘΥΑ, ο οποίος θα χρησιμοποιεί ως καύσιμο το φυσικό αέριο, θα κατασκευαστεί για τη διασφάλιση της τροφοδοσίας με θερμική ενέργεια των συστημάτων τηλεθέρμανσης στους δήμους της Δυτικής Μακεδονίας (Κοζάνης, Εορδαίας και Αμυνταίου) έπειτα από την απόσυρση των ατμοηλεκτρικών λιγνιτικών μονάδων της περιοχής, στο πλαίσιο του προγράμματος απολιγνιτοποίησης.

Πρέπει να σημειωθεί τέλος ότι τον περασμένο Μάιο με απόφαση του Υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννη Τσακίρη είχε υπογραφεί η πρόσκληση για ένα άλλο έργο που αφορά στην τηλεθέρμανση και συγκεκριμένα το έργο του δικτύου τηλεθέρμανσης στον Νομό Κοζάνης προϋπολογισμού 110 εκατ. ευρώ. Το βασικό έργο αφορά στην κατασκευή των αγωγών διασύνδεσης της εγκατάστασης τηλεθέρμανσης Κοζάνης με το ενιαίο σύστημα τηλεθερμάνσεων εντός του ΑΗΣ/ΔΕΗ Καρδιάς.

ienergeia.gr

 

You May Also Like

Τέσσερις συμβάσεις για τον αποχιονισμό και την αλατοδιανομή στο οδικό δίκτυο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας υπέγραψε ο Περιφερειάρχης

Τέσσερις συμβάσεις για τον αποχιονισμό και την αλατοδιανομή στο οδικό δίκτυο της…

Γιορτές της Γης – Βλάστη: Το εργαστήρι κατασκευής τσόχας-κετσέ ξεκίνησε

Το εργαστήρι κατασκευής τσόχας-κετσέ ξεκίνησε και θα συνεχίζεται καθημερινά μέχρι και το…

Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας

Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας

Οδηγίες προς τους πολίτες για την αυτοπροστασία από κινδύνους που προέρχονται από τα έντονα καιρικά φαινόμενα

Οδηγίες προς τους πολίτες για την αυτοπροστασία από  κινδύνους που προέρχονται από…

Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας: Συνελήφθη 35χρονος στην Πτολεμαΐδα για κλοπές & 54χρονος σε δασική περιοχή της Φλώρινας για παράβαση της δασικής νομοθεσίας

Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας: Συνελήφθη 35χρονος στην Πτολεμαΐδα για κλοπές…

Ευοίωνες προοπτικές για την αύξηση της επιβατικής κίνησης στο αεροδρόμιο Κοζάνης

Με την συντήρηση του αεροδιάδρομου απογείωσης και προσγείωσης στο αεροδρόμιο Κοζάνης καθώς…

Ο. Τελιγιορίδου: «Ξεκίνησε η Πρόσκληση για το μέτρο βιολογικής κτηνοτροφίας ύψους 26 εκατ. ευρώ για τη Δυτική Μακεδονία»

Ο. Τελιγιορίδου: «Ξεκίνησε η Πρόσκληση για το μέτρο βιολογικής κτηνοτροφίας ύψους 26…

Ξεκινά στην Π.Ε. Φλώρινας η Υλοποίηση του Προγράμματος Επιχορήγησης των Ιερών Ναών και Μονών της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας

  Ξεκινά στην Π.Ε. Φλώρινας η Υλοποίηση του Προγράμματος Επιχορήγησης των Ιερών…

Δήμος Βοΐου:Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων στη Σιάτιστα, προϋπολογισμού 3.548.387,10 ευρώ.

Προγραμματισμός και σχεδιασμός από το  Δήμου Βοΐου και φορέας υλοποίησης η Περιφέρεια.