Τις εργασίες Αποκατάστασης της λίθινης γέφυρας Σπανού στα Γρεβενά, επισκέφθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάδειξης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Απασχόλησης, Γιώργος Βαβλιάρας με την Περιφερειακή Σύμβουλο της Π.Ε. Γρεβενών, Μαρία Χατζηλιάδου. Το έργο υλοποιείται μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος 2014-2020 της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας με συνολικό προϋπολογισμό 570.763 ευρώ.

 

Το Γεφύρι του Σπανού είναι πεντάτοξο και είναι χτισμένο με ιδιαίτερα επιμελημένη πελεκητή πέτρα. Φέρει το όνομα του Μουσταφά Πασά ή Σπανού, από το Αργυρόκαστρο, από τον οποίο χρηματοδοτήθηκε η τελευταία ανακατασκευή του το 1846. Το Γεφύρι διασχίζει ο ποταμός Βενέτικος σε ένα απαράμιλλης ομορφιάς φυσικό τοπίο.

 

Ο κ. Βαβλιάρας και η κ. Χατζηλιάδου ενημερωθήκαν για την εξέλιξη των εργασιών του έργου από τον Βασίλη Κασκάνη, προϊστάμενο της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Ηπείρου, Βορείου Ιονίου και Δυτικής Μακεδονίας.  Στο έργο απασχολούνται συνολικά οκτώ (8) εργατοτεχνίτες και μια αρχιτέκτονας.

 

Ο κ. Κασκάνης ενημέρωσε τον Αντιπεριφερειάρχη ότι οι εργασίες βρίσκονται εντός χρονοδιαγράμματος και το μνημείο αναμένεται να παραδοθεί πριν τα τέλη του έτους. Πιο συγκεκριμένα, υπολείπεται η τοποθέτηση των αρκάδων (στενόμακρες πέτρες), η ολοκλήρωση της λίθινης τοιχοποιίας εκατέρωθεν του γεφυριού καθώς και η οδόστρωσή του.

 

Η αποκατάσταση και η ανάδειξη αυτών των Πετρογέγυρων αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου και συνολικότερου σχεδίου – έργου που θα ακολουθήσει και έχει ήδη ενταχθεί σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα: «Η Δημιουργία ενιαίου δικτύου σήμανσης και πληροφόρησης των Πέτρινων Γεφυριών της Δυτικής Μακεδονίας.», δήλωσε ο κ. Βαβλιάρας.

 

Στόχος της Περιφερειακής Αρχής είναι η διάσωση μνημείων και η ανάδειξή τους ώστε να αποτελούν πόλο έλξης για τους επισκέπτες.

 

You May Also Like

Ευχαριστήριο του Αντιπεριφερειάρχη Γρηγόρη Τσιούμαρη

Ευχαριστήριο του Αντιπεριφερειάρχη Γρηγόρη Τσιούμαρη

Συλλήψεις 4 ατόμων κατά το τελευταίο 24ωρο στη Δυτική Μακεδονία

Συλλήψεις 4 ατόμων κατά το τελευταίο 24ωρο στη Δυτική Μακεδονία

Π.Ε. Κοζάνης: Προμήθεια Μηχανημάτων Έργου και Οχημάτων για την Αντιμετώπιση Καταστάσεων Εκτάκτων Αναγκών

  Π.Ε. Κοζάνης: Προμήθεια Μηχανημάτων Έργου και Οχημάτων για την Αντιμετώπιση Καταστάσεων…

Δήμος Γρεβενών: Όλη η μαγεία της Πίνδου σε ένα συντριβάνι! (Βίντεο-Φωτογραφίες)

Ένα πραγματικό κομψοτέχνημα του περίφημου Γρεβενιώτη καλλιτέχνη Γιάννη Παπατζήκα

Παράταση λειτουργίας και αύξηση χρηματοδότησης  των 10 Κέντρων Κοινότητας της Περιφέρειας, από το  Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας 2014-2020

Παράταση λειτουργίας και αύξηση χρηματοδότησης  των 10 Κέντρων Κοινότητας της Περιφέρειας, από…

Ένα τεράστιο βήμα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας κάνει η Δυτική Μακεδονία-Καθοριστική η συμβολή της Περιφέρειας στο μεγάλης εμβέλειας έργο του φυσικού αερίου που γίνεται πραγματικότητα

Ένα πολύ μεγάλο βήμα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας κάνει η…

Αντιπεριφερειάρχης Γρεβενών: Tο επίδομα του πετρελαίου θέρμανσης τουλάχιστον να διπλασιαστεί!

Αντιπεριφερειάρχης Γρεβενών:   Tο επίδομα του πετρελαίου θέρμανσης τουλάχιστον να διπλασιαστεί!

Σύσκεψη στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας για τη Σχολή Αστυφυλάκων Καστοριάς

Η δρομολόγηση των επόμενων ενεργειών σχετικά με την στέγαση της Σχολής Αστυφυλάκων που θα λειτουργήσει στην πόλη της Καστοριάς, αποτέλεσε το αντικείμενο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα Δευτέρα 17 Ιουνίου στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

Τοποθέτηση δοχείων σίτισης (ταΐστρες) αδέσποτων ζώων συντροφιάς στον Δήμο Βοΐου

Τοποθέτηση δοχείων σίτισης (ταΐστρες) αδέσποτων ζώων συντροφιάς στον Δήμο Βοΐου