Δύο από τα πιο εμβληματικά και βαθιά ριζωμένα πολιτιστικά δρώμενα του Δήμου Άργους Ορεστικού, το Αργείτικο Καρναβάλι και η Εμποροπανήγυρη Άργους Ορεστικού, εντάχθηκαν στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας, στο πλαίσιο της Σύμβασης για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (UNESCO, 2003).

Η απόφαση ελήφθη από το Συμβούλιο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού, κατόπιν εισήγησης της Διεύθυνσης Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και σε συνεργασία με τις τοπικές κοινότητες και φορείς που φέρουν και διαφυλάσσουν τη ζώσα αυτή παράδοση.

Η ένταξη των δύο στοιχείων του Δήμου Άργους Ορεστικού στο Εθνικό Ευρετήριο αποτελεί αναγνώριση της μακραίωνης συνέχειας και της πολιτιστικής ζωντάνιας της περιοχής.

Τη διαδικασία τεκμηρίωσης και υποβολής του φακέλου για την εγγραφή των δύο στοιχείων στο Εθνικό Ευρετήριο ανέλαβε, σε στενή συνεργασία με τις υπηρεσίες του Δήμου, το μέλος της Επιτροπής Μαρτυρικών Χωριών του Δήμου Άργους Ορεστικού και πρόεδρος της Κοινότητας Λάγκας, Μαρία Παπαϊωάννου. Από το 2022, με επιμονή, μεθοδικότητα και βαθιά αγάπη για τον τόπο και τις παραδόσεις του, εργάστηκε συστηματικά για τη συγκέντρωση, τεκμηρίωση και παρουσίαση του απαραίτητου υλικού, ώστε να αναγνωριστούν επίσημα το Αργείτικο Καρναβάλι και η Εμποροπανήγυρη Άργους Ορεστικού ως στοιχεία της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας. Η προσπάθειά της αυτή στέφθηκε με επιτυχία, αποδεικνύοντας πως η αφοσίωση και η γνώση μπορούν να μετατρέψουν ένα όραμα σε πραγματικότητα, προς όφελος ολόκληρης της τοπικής κοινωνίας.

Ο Δήμαρχος Άργους Ορεστικού, Παναγιώτης Κεπαπτσόγλου, δήλωσε: «Η αναγνώριση του Αργείτικου Καρναβαλιού και της Εμποροπανήγυρης ως στοιχείων της άυλης πολιτιστικής μας κληρονομιάς τιμά όχι μόνο την ιστορία του τόπου μας, αλλά και όλους όσοι με πάθος και συνέπεια κρατούν ζωντανές τις παραδόσεις μας. Ο πολιτισμός μας είναι η ψυχή του Άργους Ορεστικού και η πιο σταθερή επένδυση στο μέλλον».

You May Also Like

Φρίκη στη Θεσσαλονίκη: 68χρονος κατηγορείται ότι ασελγούσε για πέντε μήνες στην 4χρονη εγγονή του

Οι γονείς την άφηναν μαζί του για να την προσέχει

Κορυφώθηκαν οἱ λατρευτικὲς ἐκδηλώσεις γιὰ τὸν πολιοῦχο της Καστοριᾶς

Ὁλοκληρώθηκαν οἱ λατρευτικὲς ἐκδηλώσεις γιὰ τὴν ἑορτὴ τοῦ προστάτη καὶ πολιούχου της Καστοριᾶς.

Η ντροπιαστική στιγμή της ημέρας έρχεται από τη σελίδα “Η Αναπηρία είναι Κουλ”.

Παραολυμπιονίκης βιώνει τον αποκλεισμό σε εγκαίνια γηπέδου στην Κρήτη

Κυριακάτικη διαδρομή στον Άγιο Ζαχαρία από το Γλυκονέρι από την Ορειβατική Ομάδα ΣΔΟΠ Καστοριάς

Κυριακάτικη διαδρομή στον Άγιο Ζαχαρία από το Γλυκονέρι από την Ορειβατική Ομάδα ΣΔΟΠ Καστοριάς

Τέμπη: Ο εισαγγελέας κάλεσε 7 άτομα ως ύποπτα για τη διαρροή ηχητικών

Τέμπη: Ο εισαγγελέας κάλεσε 7 άτομα ως ύποπτα για τη διαρροή ηχητικών