Οι συνάδελφοι μου εθελοντές και εγώ, όλες αυτές τις μέρες στην Αλεξανδρούπολη επιχειρήσαμε με διάφορα πληρώματα της Πυροσβεστικής και όλοι έδειχναν ζήλο και αυταπάρνηση για την δουλειά τους!!
Όμως θα σταθώ στο πλήρωμα του οχήματος 4377, Γιώργο Χρήστου & Τόλη Τόπτση από την Π.Υ Ν.Καστοριάς και σε ένα περιστατικό που μας κόπηκε κυριολεκτικά η ανάσα!!!
23/8 ξημερώματα επιχειρούμε στην Εγνατία οδό κοντά στην Μέστη (Κάτω από το χωριό Κόμαρος) με πολλά επικίνδυνα ενεργά μέτωπα που απειλούσαν να περάσουν πάνω από την Εγνατία οδό!! Πράγμα που άμα γινόταν θα απειλούνταν κυριολεκτικά το χωριό Κόμαρος!! Ήταν μια νύχτα πάρα πολύ δύσκολη με πολύ αδρεναλίνη και άγχος…είμασταν συνέχεια σε εγκατάσταση από σημείο σε σημείο!!
Ξαφνικά λοιπόν βλέπουμε από μακριά ότι το μέτωπο έχει περάσει πάνω από την Εγνατία σε μια πολύ απόκρημνη – βραχώδης πλαγιά και η φωτιά έχει αναπτυχθεί ήδη πάρα πολύ γρήγορα και έχει φτάσει σε αρκετό ύψος από τον δρόμο!!
Φτάνουμε, κάνουμε γρήγορα εγκατάσταση και οι Πυροσβέστες Γιώργος και Τόλης έχουν πάρει κυριολεκτικά “φωτιά”!!
Εδώ αρχίζει η αγωνία
.. διότι ο Γιώργος Χρήστου ανεβαίνει με μεγάλη επικινδυνότητα, πέφτοντας μεγάλες πέτρες, όλη την πλαγιά με τα πόδια και τα χέρια και με την μάνικα μαζί και σκαρφαλώνοντας κυριολεκτικά σαν “Κριάρι” κάνει προσβολή της φωτιάς και καταφέρνει να την σβήσει!!!
Κατεβαίνει με χίλια ζόρια… πέφτοντας πάλι μεγάλες πέτρες κλπ.
Αφού έχει κατέβει… διαπιστώνουμε ότι έχει μείνει στην κορυφή της πλαγιάς “καντηλάκι” που φυσικά δίπλα έχει άκαφτο !! Ο Γιώργος λοιπόν ξανα-ανεβαίνει όσο μπορεί πιο γρήγορα όλη την πλαγιά χωρίς μάνικα..και σβήνει το “καντηλάκι” με τις μπότες του και με χώμα!!!
Δεν μπορώ να σας περιγράψω με λόγια την αγωνία μας για την υγεία του και συνάμα τον θαυμασμό μας !!! Έχουμε μείνει όλοι “παγωτό” και είμαστε σιωπηλοί !!!! Δεν βγαίνουν λόγια!!! Τα μάτια ,η έκφραση και η αγωνία του συναδέλφου του Τόλη Τόπτση δεν περιγράφονται με λόγια!!
Ούτε το βίντεο που προσπάθησα να τραβήξω όταν ανέβαινε ο Γιώργος για 2η φορά την πλαγιά δεν μπορεί να αποτυπώσει την πραγματικότητα!!!
Ο Γιώργος και ο Τόλης ήταν από τις πιο δυνατές συνεργασίες που είχαμε αυτές τις μέρες!!
Δεν ήταν φίλοι μου.. αλλά γίνανε !!
Ως εθελοντής της Elite Rescue Team – Πυλαίας Χορτιάτη πήρα την πρωτοβουλία να γράψω δημόσια για αυτή την εμπειρία που έζησα για να γνωρίζει ο απλός κόσμος αλλά και οι Αξιωματικοί της Π.Υ πόσο περήφανοι πρέπει να είμαστε όλοι για τα περισσότερα Ελληνικά πληρώματα πυροσβεστών!!
Θεωρώ ότι καλό είναι όλοι στη ζωή αυτή, να επιβραβεύουμε τα επιτεύγματα των ανθρώπων αυτών και όχι μόνο, έστω με ένα καλό λόγο!! Παίρνουν δύναμη..και συνεχίζουν!!!
Γιώργο & Τόλη να σας χαίρονται οι οικογένειές σας και να προσέχετε τους εαυτούς σας!!!
Θερμά συγχαρητήρια στον Διοικητή της Π.Υ Ν. Καστοριάς Πύραρχο κ. Ιωάννη Αμανατίδη που είμαι σίγουρος ότι είναι υπερήφανος για τους πυροσβέστες – οικογένειά του!!!
Sakis Chaviaras

You May Also Like

Πλούσιες δράσεις τον Απρίλιο στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κορησού

Πλούσιες δράσεις τον Απρίλιο στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κορησού

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Δυτικής Μακεδονίας για τις δηλώσεις του Υπ. Οικονομικών: «Δεν υπάρχει ούτε ευρώ. Απευθυνθείτε στον Άδωνι»

  Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Δυτικής Μακεδονίας για τις δηλώσεις του…

O Βαγγέλης Διαμαντόπουλος για το σχέδιο έκτακτης ανάγκης του Γιάννη Βαρουφάκη

Στην υπόθεση που έχει προκύψει από εχθές, για το σχέδιο έκτακτης ανάγκης…

Συνάντηση εργασίας της Μαρίας Αντωνίου με τον Γενικό Διευθυντή της εταιρείας “Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.” για τις αυξημένες ανάγκες των σχολικών μονάδων

Η Μαρία Αντωνίου ενημέρωσε τον κ. Κυριαζόπουλο για τις αυξημένες ανάγκες των σχολικών μονάδων της Καστοριάς σε εξοπλισμό

Ενισχύονται με 8μελές Κλιμάκιο του Ελληνικού Στρατού οι υγειονομικές δομές του Δήμου Καστοριάς για την περιοχή Μεσοποταμίας

Ενισχύονται με 8μελές Κλιμάκιο του Ελληνικού Στρατού οι υγειονομικές δομές του Δήμου…

Η Ιεροπηγή εκπέμπει SOS. Συγκλονιστικές εικόνες στα Ελληνοαλβανικά σύνορα (video)

Η Ιεροπηγή εκπέμπει SOS. Συγκλονιστικές εικόνες στα Ελληνοαλβανικά σύνορα (video)

Το Νοσοκομείο Καστοριάς στη λίστα με τα νοσοκομεία στα οποία πρώτα… πεθαίνεις και μετά γίνεται διάγνωση!

Σοκάρουν οι συγκεκριμένες καταγγελίες της ομοσπονδίας των εργαζόμενων στα δημόσια νοσοκομεία ΠΟΕΔΗΝ για…

Στις 22 Νοεμβρίου η 3η αγωνιστική του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Προεπιλογής Εθνικών ομάδων

 Στις 22 Νοεμβρίου η 3η αγωνιστική του Πανελληνίου  Πρωταθλήματος Προεπιλογής Εθνικών  ομάδων

Παρουσίαση του νέου βιβλίου της K.W.ANDRI

Το Σάββατο 20 Μαΐου 2017 και ώρα 18:30 πραγματοποιήθηκε  στη Δημοτική Βιβλιοθήκη…