Ακίνητα, μετρητά, κοσμήματα, πολυτελή αυτοκίνητα και σκάφη που έχουν κατασχεθεί από εγκληματικές δραστηριότητες θα μπορούν πλέον να αξιοποιούνται προς όφελος του Δημοσίου και της κοινωνίας.

Ήδη συγκροτήθηκε και αναλαμβάνει δράση ειδική 12μελής ομάδα εργασίας, η οποία καλείται να καταρτίσει το πόρισμα για το περιεχόμενο, τη δομή και τη λειτουργία του ηλεκτρονικού Κεντρικού Μητρώου Δεσμευμένων και Δημευμένων Περιουσιακών Στοιχείων. Πρακτικά, η ομάδα θα καθορίσει πώς θα γίνεται η διαχείριση των κατασχεμένων περιουσιακών στοιχείων από τη στιγμή της δέσμευσης μέχρι την τελική εκκαθάριση της υπόθεσης.

Στο Μητρώο θα καταχωρείται κάθε περιουσιακό στοιχείο που προέρχεται από υποθέσεις όπως ξέπλυμα χρήματος, φοροδιαφυγήλαθρεμπόριοσωματεμπορία και απάτη. Η λίστα περιλαμβάνει χρήματα, θυρίδες, τίτλους, ακίνητα και έργα τέχνης. Για τα κινητά περιουσιακά στοιχεία (π.χ. κοσμήματα ή αυτοκίνητα) που ξεπερνούν σε αξία τις 300.000 ευρώ, προβλέπεται δυνατότητα πώλησης, αλλά μόνο εφόσον υπάρχει αμετάκλητη απόφαση δήμευσης. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να γίνει νωρίτερα, εφόσον συντρέχει σοβαρός λόγος, όπως κίνδυνος φθοράς.

Παράλληλα, προβλέπεται η δυνατότητα παραχώρησης των περιουσιακών στοιχείων δωρεάν ή με συμβολικό τίμημα σε δημόσιες υπηρεσίες, σώματα ασφαλείας ή κοινωφελείς φορείς, προκειμένου να αξιοποιούνται μέχρι να ολοκληρωθεί η δικαστική διαδικασία. Οι πλειστηριασμοί επιτρέπονται μόνο αν η προσφορά φτάσει το 85% της εκτιμώμενης αξίας. Αν αυτό δεν συμβεί μετά από τρεις γύρους, η τιμή επανακαθορίζεται.

Για τα ακίνητα δεν προβλέπεται πώληση αλλά μόνο ενοικίαση ή παραχώρηση χρήσης, μέσω της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ). Εάν το ακίνητο είναι ήδη μισθωμένο, η υφιστάμενη σύμβαση συνεχίζει να ισχύει και τα ενοίκια κατατίθενται σε ειδικό λογαριασμό μέχρι να οριστικοποιηθεί η κυριότητα.

Όλα τα χρηματικά ποσά, θυρίδες και τίτλοι μεταφέρονται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων σε δεσμευμένους λογαριασμούς. Τα έσοδα από τις εκποιήσεις ή τις μισθώσεις καταγράφονται και αποδίδονται στον τελικό δικαιούχο, ανάλογα με την έκβαση της υπόθεσης.

Η ομάδα εργασίας αναλαμβάνει να συντάξει σχέδιο υπουργικής απόφασης, υπό μορφή πορίσματος, το οποίο θα παραδοθεί στον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

  • Ειδικότερα, με την υπουργική απόφαση θα καθοριστούν:
  • 1. Το περιεχόμενο, η δομή και η λειτουργία του Κεντρικού Μητρώου Δεσμευμένων, Κατασχεμένων και Δημευμένων Περιουσιακών Στοιχείων, καθώς και οι όροι πρόσβασης σε αυτό.
  • 2. Οι απαραίτητες διασυνδέσεις και διαλειτουργικότητες του Μητρώου με ειδικά μητρώα και ηλεκτρονικά αρχεία των αρχών και οργανισμών που εμπλέκονται στη διαδικασία κατάσχεσης, δέσμευσης, δήμευσης και διαχείρισης των περιουσιών.
  • 3. Οι ειδικότεροι όροι, προϋποθέσεις και τεχνικές λεπτομέρειες για τη λειτουργία αυτών των διασυνδέσεων.
  • 4. Τα δικαιώματα πρόσβασης των εμπλεκόμενων χρηστών στα δεδομένα του Μητρώου.

https://www.protothema.gr/

You May Also Like

Συναυλία για τα Τέμπη: Ανατριχίλα από τον Νίκο Πλακιά για τα «κορίτσια του»

«Άντε εκεί ψηλά που είναι μόνα και ψάχνουν για παρέα Δεν είστε μόνα κορίτσια μου. Ποτέ δεν θα είστε μόνα»

«Ηλεκτρική» εθνική οδός από την Πάτρα μέχρι την Αλεξανδρούπολη δια χειρός… Elon Musk

«Ηλεκτρική» εθνική οδός από την Πάτρα μέχρι την Αλεξανδρούπολη δια χειρός… Elon…

Κοινωνικός τουρισμός: Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις για οικονομικές διακοπές – Οι δικαιούχοι

Η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης αναμένεται να ενεργοποιήσει την πλατφόρμα για το πρόγραμμα δωρεάν διακοπών στα τέλη Μαΐου

Κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΔΑΠ η ΚΕΔΕ

Με ομόφωνο ψήφισμα το ΔΣ της ΚΕΔΕ εκφράζει την αντίθεσή του στην…

Επιστήμονες αναπτύσσουν εγκεφαλικά εμφυτεύματα για την επιληψία, την αρθρίτιδα και την ακράτεια

Εταιρείες στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ αναπτύσσουν νευρωνικά εμφυτεύματα για τη θεραπεία ενός ευρέος φάσματος παθήσεων.

Ανατροπές σε δώρο Χριστουγέννων και επίδομα αδείας φέρνει η «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» (Audio)

Ανατροπές σε δώρο Χριστουγέννων και επίδομα αδείας φέρνει η «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» (Audio)

Αύξηση Προϋπολογισμού για την Ένταξη Προσφυγοπαίδων στην Εκπαίδευση

Αύξηση Προϋπολογισμού για την Ένταξη Προσφυγοπαίδων στην Εκπαίδευση

Γιάννης Λοβέρδος: Κινδυνεύουμε να γίνουμε ανέκδοτο με τις «δύο κρίσιμες εβδομάδες» (Video)

Τον κίνδυνο τα στελέχη της ΝΔ που μιλούν διαρκώς για «δύο κρίσιμες…

Επίσκεψη του ΥΦΕΘΑ Αλκιβιάδη Στεφανή στη Διοίκηση Αεροπορικής Εκπαίδευσης

Επίσκεψη του ΥΦΕΘΑ Αλκιβιάδη Στεφανή στη Διοίκηση Αεροπορικής Εκπαίδευσης