Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε την Πέμπτη ότι εξολόθρευσε τον Μοχάμεντ Ντέιφ, διοικητή της στρατιωτικής πτέρυγας των Ταξιαρχιών Αλ-Κασάμ της Χαμάς.

Ο Ντέιφ είχε γίνει στόχος αεροπορικής επιδρομής στις 13 Ιουλίου, όταν ο ισραηλινός στρατός είχε χτυπήσει κτίριο στη νότια Λωρίδα της Γάζας όπου βρισκόταν ο Ντέιφ και ο Ραφάα Σαλαμέχ, διοικητής της Ταξιαρχίας Χαν Γιουνίς της Χαμάς.

Ο θάνατος του Σαλαμέχ είχε επιβεβαιωθεί από εκείνη την ημέρα, ωστόσο η τύχη του Ντεΐφ ήταν άγνωστη.

Για το Ισραήλ, ο 58χρονος μονόφθαλμος Ντέιφ, αποτελούσε επί χρόνια αγκάθι για το Ισραήλ παρά τις πολλές απόπειρες δολοφονίας εναντίον του.

Πρόκειται για μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα που είχε ανέλθει στις τάξεις της Χαμάς, ενώ στο παρελθόν επέζησε από πέντε απόπειρες δολοφονίας, στις οποίες σκοτώθηκαν η γυναίκα και τα δύο παιδιά του. Ο ίδιος έχασε τα δύο πόδια και το ένα του χέρι.

Ο Ντέιφ, ο οποίος κατασκεύαζε βόμβες, σχεδίασε προσεκτικά την αιματηρή επίθεση στη Γάζα που αιφνιδίασε τους Ισραηλινούς αξιωματούχους. Διέταξε τους τρομοκράτες να χρησιμοποιήσουν εκρηκτικά και μπουλντόζες ώστε να διαπεράσουν τους φράχτες που περιβάλλουν τη Γάζα για να περάσουν εκατοντάδες άλλοι.

Το Ισραήλ τον έβαλε στη φυλακή το 2000, αλλά κατάφερε να δραπετεύσει στην αρχή της δεύτερης παλαιστινιακής εξέγερσης ή Ιντιφάντα.

Το πολεμικό του ψευδώνυμο ήταν «Επισκέπτης» και παραπέμπει στην πρακτική των Παλαιστίνιων μαχητών να περνούν κάθε βράδυ στην ιδιοκτησία διαφορετικών συμπαθούντων για να μείνουν μακριά από το στόχαστρο των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών.

Ο Ντέιφ, ο οποίος βρισκόταν πίσω από ένα δεκαετές πρόγραμμα για τη διάνοιξη σηράγγων κάτω από τη Γάζα, γεννήθηκε ως Μοχάμεντ Ντιάμπ Ιμπραήμ αλ-Μάσρι στον προσφυγικό καταυλισμό Χαν Γιουνίς το 1965, όταν η Γάζα ήταν υπό τον έλεγχο της Αιγύπτου.

Ο Ντέιφ έγινε ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής των Ταξιαρχιών Izz ad-Din al-Qassam μετά τη δολοφονία του Σαλάχ Σεχάντ από το Ισραήλ τον Ιούλιο του 2002.

https://www.lykavitos.gr/

You May Also Like

Τραμπ: Θανατική ποινή, η μοναδική επιλογή για το κτήνος που σκότωσε την Ουκρανή στο τρένο

Οργισμένη ανάρτηση του προέδρου των ΗΠΑ για τη σοκαριστική δολοφονία

Ραγίζει καρδιές το βίντεο, που αποτυπώνει πτυχές της φρίκης στη Γάζα, το οποίο δείχνει κοριτσάκι να να περπατά ξυπόλητο στην άσφαλτο, κουβαλώντας στο ώμο της τη μικρότερη αδελφή της.

Το ταλαιπωρημένο παιδί απαντά ψυχρά στις ερωτήσεις του δημοσιογράφου, χωρίς να αφήνει από την αγκαλιά του το μικρότερο κορίτσι

Τουρκία: Εννέα άνθρωποι νεκροί από την κακοκαιρία – Αγνοούνται 11 ναυτικοί

Πέντε άνθρωποι, μεταξύ των οποίων τρία παιδιά, έχασαν τη ζωή τους σε πλημμύρες σε Μπατμάν και Ντιγιάρμπακιρ

Σχοινούσα: Φωνές τρόμου στο «Εξπρές Σκοπελίτη» που πήγε να δέσει με 9 μποφόρ

Σχοινούσα: Φωνές τρόμου στο «Εξπρές Σκοπελίτη» που πήγε να δέσει με 9…

Πώς ο Τζέιμς Κάαν πήρε τον ρόλο του Σόνι Κορλεόνε στον «Νονό»

Από την πιθανότητα να τον δούμε ως Μάικλ Κορλεόνε, μέχρι την σχέση…

Ερχεται η λυπητερή για 80.000 αγρότες – Καλούνται να επιστρέψουν παράνομες επιδοτήσεις 220 εκατ. ευρώ

Την απόφαση της κυβέρνησης να πάρει πίσω κονδύλια ύψους 220 εκατ. ευρώ…

Άνοιξαν οι αιτήσεις για το Κοινωνικό Τιμολόγιο της ΔΕΗ (ΚΟΤ)

Άνοιξαν οι αιτήσεις για το Κοινωνικό Τιμολόγιο της ΔΕΗ (ΚΟΤ)

Κωνσταντίνος Πλεύρης: Ο γάμος είναι απαραίτητος για κληρονομικούς λόγους

«Όταν με τον άνθρωπό σου είσαι καλά, πάντα είναι διακοπές», είπε η Τζόρτζια Σιακαβάρα

Αυτοεξόριστος Τούρκος δικαστής μιλά για το τέλος του Ερντογάν – Πως επηρεάζεται η Ελλάδα αν χάσει την εξουσία

Τουρκία: Ένας αυτοεξόριστος Τούρκος δικαστής, μιλά με σκληρό τρόπο για τον Ερντογάν,…

Παρίσι 2024: Ο Μίλτος Τεντόγλου μεταξύ των σύγχρονων θρύλων του παγκόσμιου στίβου

Παρίσι 2024: Ο Μίλτος Τεντόγλου μεταξύ των σύγχρονων θρύλων του παγκόσμιου στίβου