Το Μουσικό Σχολείο Καστοριάς συμμετέχει στο Διαπιστευμένο Σχέδιο Κινητικότητας της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας2022-1-EL01-KA121-SCH-000067680 με θέμα «Συμπεριληπτική Εκπαίδευση και Διαφοροποιημένη Διδασκαλία». Στο πλαίσιο της κινητικότητας πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2023 η δραστηριότητα  «Παρακολούθηση εργασίας (jobshadowing)», στην οποία η εκπαιδευτικός του σχολείου μας Ελένη Αλεξίου, συμμετείχε μαζί με συναδέλφους από άλλα τρία σχολεία της Περιφέρειας, το Μουσικό Σχολείο Σιάτιστας, το 2ο Γενικό Λύκειο Γρεβενών και το 3ο Γενικό Λύκειο Κοζάνης.

Η δραστηριότητα έλαβε χώρα στη Μπρατισλάβα της Σλοβακίας και οργανισμός υποδοχής ήταν το σχολείο Gamča. Η ομάδα των Ελλήνων εκπαιδευτικών ξεναγήθηκε από τους Σλοβάκους συναδέλφους τους και από ομάδα του μαθητικού συμβουλίου στον χώρο του σχολείου και είχε την ευκαιρία να γνωρίσει πτυχές του Σλοβάκικου εκπαιδευτικού συστήματος, όπως τρόπος εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, μισθοί κι εκπαίδευση εκπαιδευτικών, δομή και λειτουργία της συγκεκριμένης μονάδας κ.α. Οι Έλληνες εκπαιδευτικοί παρακολούθησαν μαθήματα ειδικότητάς τους και μη, παρατηρώντας σημεία ενδιαφέροντος, όπως αριθμός μαθητών, ηλικία, διδακτικές μέθοδοι, εποπτικά μέσα και  τρόπος αξιολόγησης. Ζώντας τους ρυθμούς μιας σχολικής εβδομάδας στο σλοβάκικο σχολείο διαπίστωσαν το πνεύμα συνεργασίας και σεβασμού που διέπει τις σχέσεις των μελών της σχολικής κοινότητας. Επίσης, σε συνάντηση που είχαν με την ψυχολόγο του σχολείου Gamča συζήτησαν για θέματα που αφορούν το συγκεκριμένο σχολείο, όπως σχέσεις σχολείου-οικογένειας, μαθησιακές δυσκολίες και στήριξη, χαρισματικοί μαθητές κα.

Μέσα από την συνύπαρξη και την ώσμωση με τους Σλοβάκους εκπαιδευτικούς και μαθητές, οι Έλληνες εκπαιδευτικοί βελτίωσαν τις δεξιότητές τους (γλωσσικές, κοινωνικές, ομαδοσυνεργατικές, κριτική σκέψη κ.α). Συγκρίνοντας τα δύο εκπαιδευτικά συστήματα  (ελληνικό και σλοβάκικο) προβληματίστηκαν σε θέματα, όπως υποδομές, φιλοσοφία, προσανατολισμός της εκπαίδευσης κ.α.  Επέστρεψαν πρόθυμοι να μοιραστούν με τους εδώ συναδέλφους τους τις γνώσεις και τις εμπειρίες που αποκόμισαν στη διάρκεια του jobshadowing, λειτουργώντας έτσι ως πολλαπλασιαστές μιας ουσιαστικής και εποικοδομητικής εμπειρίας.

Ελένη Αλεξίου- μέλος  της Ομάδας Εrasmus του Μουσικού Σχολείου Καστοριάς, μέλος της ομάδας των Ελλήνων εκπαιδευτικών στο JobShadowing (Gamča, Bratislava)

You May Also Like

ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2025: Ευχαριστίες από το Σύλλογο Παραδοσιακών Μακεδονικών Χορών Μεσοποταμίας

ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2025: Ευχαριστίες από το Σύλλογο Παραδοσιακών Μακεδονικών Χορών Μεσοποταμίας

Εναρκτήρια Συνάντηση και Γενική Συνέλευση Εταίρων του έργου “aGROWchain” του Προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας Interreg – IPA CBC GR-FYROM

Εναρκτήρια Συνάντηση και Γενική Συνέλευση Εταίρων του έργου “aGROWchain” του Προγράμματος Ευρωπαϊκής…

Άργος Ορεστικό: Έκθεση Φωτογραφίας από τον Μορφωτικό Σύλλογο «Η Ορεστίς»

  Άργος Ορεστικό: Έκθεση Φωτογραφίας από τον Μορφωτικό Σύλλογο «Η Ορεστίς»

Εορταστικό ωράριο – Πώς θα λειτουργήσουν τα καταστήματα της Καστοριάς για το Πάσχα

Ωράριο  λειτουργίας  καταστημάτων  για  την  περίοδο από  24-4-2016   έως   8-5-2016

Σ.Γ.Κ.: Ο απολογισμός του 2017 και οι δράσεις για το 2018. Ι. Κορεντσίδης: «Οι στόχοι της διοίκησης έχουν επιτευχθεί!»

Σ.Γ.Κ.: Ο απολογισμός του 2017 και οι δράσεις για το 2018. Ι.…

Πανελλήνιες εξετάσεις: Το άγχος για το άγνωστο – Απλές συμβουλές για τους υποψηφίους και τους γονείς τους

Προ των πυλών οι Πανελλήνιες και το άγχος των παιδιών χτυπάει κόκκινο

Εθνική Τράπεζα: Η λίστα με τα 41 καταστήματα που κλείνουν -Αντιδρούν οι εργαζόμενοι

Εθνική Τράπεζα: Η λίστα με τα 41 καταστήματα που κλείνουν -Αντιδρούν οι…

Την Παρασκευή η 5η Συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης στην Καστοριά, με επίκεντρο την πρόοδο υλοποίησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Δυτικής Μακεδονίας 2014-2020

Την Παρασκευή η 5η Συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης στην Καστοριά, με επίκεντρο…

Ευχαριστήριο από το Δ.Σ. του Συλλόγου ¨Μαζί Σου¨

  Το Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων Παιδιών και Ενηλίκων με Νεοπλασματική Ασθένεια…