Το χωριό με το μεγαλύτερο υψόμετρο στα Βαλκάνια βρίσκεται στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Πίνδο. Η Σαμαρίνα, το ονομαστό βλαχοχώρι, βρίσκεται στις βορειοανατολικές πλαγιές του όρους Σμόλικα και είναι ένα από τα ακριτικά χωριά της χώρας μας.
Είναι χτισμένη σε υψόμετρο 1.600 μ. στις πλαγιές του όρους Σμόλικα (2.637 μ.), έχει άφθονα κρύα νερά και τρομερή φυσική ομορφιά, γι’ αυτό και της έδωσαν το προσωνύμιο «Ωραία Σαμαρίνα».
Για όσους αγαπούν τις ορεινές εξορμήσεις η Σαμαρίνα είναι ιδανικός προορισμός, καθώς έχει πολλές επιλογές και δεν θα απογοητεύσει τους επισκέπτες της. Χτισμένη μέσα στο δάσος, η Σαμαρίνα, λόγω του υψομέτρου της, κάθε χειμώνα «πνίγεται» στο χιόνι και παραμένει λευκή μέχρι τον Μάιο.
Το χωριό που τα έχει όλα
Η Σαμαρίνα, όπως και τα άλλα βλαχοχώρια της Πίνδου, έχει τη δική της λαμπρή ιστορία, στους γνωστούς αγώνες και τις εξεγέρσεις της «Βλαχουριάς». Για την προέλευση του ονόματος της Σαμαρίνας υπάρχουν αρκετές εκδοχές, αλλά η πιο πιθανή, κατά τους Κρυστάλλη, Βακαλόπουλο, είναι η εκδοχή να παράγεται από τη λέξη «σαμάρι».
Ο πληθυσμός της Σαμαρίνας το καλοκαίρι είναι περίπου 3.000 κάτοικοι, με τον Αύγουστο να σημειώνει «ρεκόρ» μέχρι και 15.000 κατοίκων. Η έκταση της Σαμαρίνας είναι 110.000 στρέμματα και στα καταπράσινα διάσελά της βόσκουν 70.000 αιγοπρόβατα και βοοειδή.
Το χωριό έχει οκτώ εκκλησίες και είναι διαιρεμένο σε τέσσερις μεγάλες συνοικίες ή ενορίες, της Μεγάλης Παναγίας, του Αγίου Αθανασίου, του Προφήτη Ηλία και της Μικρής Παναγίας.
Καθεμία από τις ενορίες αυτές έχει και τη δική της γιορτή το καλοκαίρι, έτσι ώστε η ζωή στη Σαμαρίνα να φαίνεται ένα ατελείωτο πανηγύρι. Αποκορύφωμα, βέβαια αποτελεί ο τριήμερος εορτασμός της Μεγάλης Παναγίας στις 15-16-17 Αυγούστου, όταν όλοι οι απανταχού Σαμαριναίοι προσπαθούν τις ημέρες αυτές να παρευρεθούν στο πανηγύρι.