Ανάμεσα στους αναρίθμητους τομείς που η νέας γενιάς τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης βρίσκει εφαρμογή είναι αυτός της μουσικής. Το Big Bang που έφερε στην βιομηχανία της τεχνολογίας η εμφάνιση του ChatGPT και γενικότερα ο κλάδος της γενετικής νοημοσύνης οδήγησε γρήγορα στην ανάπτυξη προγραμμάτων τεχνητής νοημοσύνης που αρχικά μπορούσαν να μιμούνται τη φωνή διάσημων τραγουδιστών με αποτέλεσμα να μπορούν τραγουδιστές που δεν βρίσκονται πια στη ζωή να «τραγουδούν» καινούργια τραγούδια δημιουργώντας έτσι μια νέα αγορά αλλά και ποικίλες αντιδράσεις.

 

Γρήγορα έκαναν την εμφάνιση τους προγράμματα ΑΙ που συνέθεταν μουσική προσπαθώντας να μιμηθούν το στυλ διάσημων καλλιτεχνών προκαλώντας ακόμη περισσότερες αντιδράσεις με άλλους καλλιτέχνες να αντιδρούν αρνητικά και άλλους θετικά. Φυσικά τα προγράμματα αυτά εξελίσσονται πολύ γρήγορα και μπορούν να συνθέτουν πλέον πρωτότυπη μουσική.

Ο Ντάνιελ Εκ, επικεφαλής τoυ Spotify που είναι η κορυφαία μουσική streaming πλατφόρμα με περισσότερους από 550 εκατ. χρήστες, δήλωσε σε συνέντευξη του στο BBC ότι η πλατφόρμα θα διανέμει μουσική προϊόν τεχνητής νοημοσύνης. Η μόνη απαγόρευση που θα υπάρχει σύμφωνα με τον Εκ είναι η προώθηση από την πλατφόρμα τραγουδιών που έχουν συνθέσει προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης στα οποία θα ακούγεται η φωνή καλλιτεχνών οι οποίοι δεν έχουν όμως δώσει την άδεια και συγκατάθεση τους για να συμβεί αυτό.

Ο Ντάνιελ Εκ που μιλάει σπάνια στα μέσα ενημέρωσης λέει ότι βλέπει τρεις κατηγορίες χρήσης τεχνητής νοημοσύνης στη μουσική:

1) Εργαλεία που ρυθμίζουν την αρμονία και γενικότερα εργαλεία που βελτιώνουν τη μουσική, εργαλεία που ο Εκ θεωρεί αποδεκτά

2) Εργαλεία που μιμούνται καλλιτέχνες που δεν είναι αποδεκτά

3) Μια αμφιλεγόμενη μέση λύση όπου η μουσική που δημιουργήθηκε από τεχνητή νοημοσύνη και έχει σαφείς επιρροές από υπάρχοντες καλλιτέχνες αλλά δεν τους μιμούνται τουλάχιστον δεν φαίνεται κάτι τέτοιο σε πρώτο επίπεδο.

«Θα είναι ένα δύσκολο εγχείρημα. Η συζήτηση και διαμάχη γύρω από την χρήση τεχνητής νοημοσύνης στη μουσική θα συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια» λέει ο Εκ που θεωρεί πρόκληση για την μουσική βιομηχανία την παρουσία της ΑΙ. Στο Spoitfy έκαναν πριν από μερικούς μήνες την εμφάνιση τους τραγούδια προϊόν τεχνητής νοημοσύνης στα οποία ακουγόταν η φωνή διάσημων καλλιτεχνών όπως ο Drake και ο The Weekend οι οποίοι δεν γνώριζαν ότι είχε συμβεί κάτι τέτοιο και φυσικά δεν είχαν δώσει κάποια σχετική άδεια με αποτέλεσμα η πλατφόρμα να τα αποσύρει. Μάλιστα ο δημιουργός αυτών των τραγουδιών προσπάθησε να τα προωθήσει στις υποψηφιότητες για τα μουσικά βραβεία Grammy χωρίς όμως τελικά να γίνουν δεκτά.

Είναι βέβαιο ότι η συζήτηση και σε πολλές περιπτώσεις η διαμάχη για την χρήση τεχνολογίας στη μουσική θα συνεχιστεί τα προσεχή χρόνια αλλά θα πρέπει να θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα βρεθούν οι τρόποι με τους οποίους η χρήση τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης θα γίνει αποδεκτή στη μουσική βιομηχανία. Να σημειωθεί πώς έγινε επίσης γνωστό ότι το Spotify αναπτύσσει με τη βοήθεια τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης λειτουργία φωνητικής μετάφρασης για podcast.

Naftemporiki.gr

You May Also Like

Το Tik Tok κατηγορείται για «λεηλασίες» και «εξεγέρσεις»

Νέα ανησυχητικά κοινωνικά φαινόμενα συνδέονται με τη χρήση των social media από τη νέα γενιά

Ksou Ksou: Η ελληνική εφαρμογή που διώχνει τα κουνούπια και τις κατσαρίδες

Εφαρμογή για κινητά διώχνει τα ενοχλητικά κουνούπια, αλλά και τις κατσαρίδες!