Στον αρχαίο Αιγυπτιακό πολιτισμό, το κύμινο χρησιμοποιήθηκε ως καρύκευμα και ως συντηρητικό στην ταρίχευση.
Στα Σανσκριτικά, το κύμινο ονομάζεται «jira» που σημαίνει «αυτό που βοηθά στην πέψη». Πολλοί πολιτισμοί χρησιμοποιούν το κύμινο ως φάρμακο για την πέψη, την όραση, τη δύναμη, τη διάρροια, τον εμετό, το φούσκωμα στη κοιλία, τα οιδήματα, τις επιλόχειες διαταραχές, την θεραπεία του πυρετού και την απώλεια της όρεξης. Χρησιμοποιείται επίσης, για την αύξηση του σιδήρου στο αίμα και για τη μείωση των συμπτωμάτων στο κοινό κρυολόγημα.
Μια έρευνα ήρθε για να επιβεβαιώσει τις θεραπευτικές ιδιότητες του κυμίνου και να προσθέσει και τη γρήγορη και αποτελεσματική απώλεια λίπους.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Ιατρικών Σπουδών Shahid Sadoughi στο Ιράν, παρακολούθησαν την κατάσταση 88 υπέρβαρων και παχύσαρκων γυναικών. Οι γυναίκες χωρίστηκαν σε 2 ομάδες και ακολούθησαν ένα κοινό πρόγραμμα διατροφής, κατά το οποίο μειώθηκε η ημερήσια πρόσληψη θερμίδων κατά 500 θερμίδες και παρακολουθούνταν από διατροφολόγους.

Οι γυναίκες που ανήκαν στη δεύτερη ομάδα, κατανάλωναν 3γρ κύμινο ανακατεμένο μέσα σε 140γρ γιαούρτι καθημερινά, ενώ η άλλη ομάδα έτρωγε το γιαούρτι σκέτο.

Μετά από τρεις μήνες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν καθημερινά κύμινο έχασαν κατά μέσο όρο 50% περισσότερο βάρος από τις υπόλοιπες που δεν το είχαν συμπεριλάβει στη διατροφή τους.

Μάλιστα, το λίπος στο σώμα τους μειώθηκε κατά 15%, που σημαίνει ότι έχασαν 3 φορές περισσότερο λίπος από άλλες γυναίκες.

Η περιφέρεια της μέσης μειώθηκε αισθητά περισσότερο.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι οι ιδιότητές του οφείλονται στην ελαφρά πικάντικη γεύση. Πιθανότητα αυξάνει προσωρινά τον μεταβολικό ρυθμό.

Διαπίστωσαν επίσης, ότι το κύμινο βοήθησε στη μείωση των λιπιδίων στο αίμα. Τα τριγλυκερίδια μειώθηκαν κατά 23 μονάδες στις γυναίκες που έτρωγαν καθημερινά κύμινο, ενώ στις γυναίκες της άλλης ομάδας μειώθηκαν μόνο κατά 5 μονάδες.

Παράλληλα, μειώθηκε και η «κακή» χοληστερόλη (LDL) κατά 10 μονάδες, συγκριτικά με τις 0,5 μονάδες που μειώθηκε στις γυναίκες της πρώτης ομάδας.

Το κύμινο περιέχει περισσότερα από 100 διαφορετικά θρεπτικά συστατικά, μεταξύ των οποίων είναι και τα απαραίτητα λιπαρά οξέα και πτητικά έλαια. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η χολεστερόλη μειώθηκε πιθανότητα από τις φυτοστερόλες και τις σαπωνίνες που περιέχονται στο κύμινο, που είναι φυτοχημικά που βοηθούν την μείωση της χοληστερόλης στο αίμα, ενώ παράλληλα αποτρέπουν την επαναπορρόφησή της.

https://www.athensmagazine.gr/

You May Also Like

Ανισορροπία της ωμοπλάτης: Πώς εντοπίζεται;

Ανισορροπία της ωμοπλάτης: Πώς εντοπίζεται;

Οι τέσσερις χρήσεις των λεμονιών εκτός κουζίνας

Οι τέσσερις χρήσεις των λεμονιών εκτός κουζίνας

Πώς θα προστατεύσω τον εγκέφαλό μου από τη γήρανση;

Πώς θα προστατεύσω τον εγκέφαλό μου από τη γήρανση;

Κρίση πανικού η έμφραγμα: Πώς να τα ξεχωρίσετε- Οι διαφορές στα συμπτώματα

Table of Contents Hide Κρίση πανικού η έμφραγμα: Πώς να τα ξεχωρίσετε-…

7 φυτά και βότανα που θεραπεύουν τις λοιμώξεις του αναπνευστικού και καταπραϋνουν τους πνεύμονες

Table of Contents Hide 7 φυτά και βότανα που θεραπεύουν τις λοιμώξεις…

Πώς η πανδημία έβλαψε την υγεία των εγκεφάλων μας

Ποιοι επηρεάστηκαν περισσότερο

Χελώνα στη Νάξο έφαγε πάνω από 100 μέδουσες σε μισή ώρα

Νάξος: Το βίντεο με χελώνα που κάνει τον γύρο του διαδικτύου

Χοληστερίνη και κόκκινο κρέας: Τι ισχύει στην πραγματικότητα

Χοληστερίνη και κόκκινο κρέας: Τι ισχύει στην πραγματικότητα