Η κορυφαία εταιρεία εμπορίας εμπορευμάτων Trafigura προειδοποιεί ότι οι τιμές πετρελαίου μπορεί να αυξηθούν καθώς τα υψηλότερα επιτόκια και οι υποεπενδύσεις συμπιέζουν την αγορά.

Αυτό στο οποίο συμφωνούν όλοι είναι ότι οι τιμές θα παραμείνουν κοντά στα πρόσφατα υψηλά τους, αν και η αγορά είναι «πολύ πιο ευάλωτη απ΄ό,τι φαίνεται», αναφέρει ο Μπεν Λάκοκ, ανώτατο στέλεχος της Trafigura στο πλαίσιο της APPEC στη Σιγκαπούρη. Η τιμή brent διαμορφώθηκε στα 90 δολάρια το βαρέλι αφότου ο ΟΠΕΚ+ μείωσε την παραγωγή και οι μειώσεις αυτές μπορεί να συνεχιστούν.

«Ένας λόγος είναι οι υποεπενδύσεις σε νέα παραγωγή πετρελαίου. Σε συνδυασμό με τα υψηλότερα επιτόκια που καθιστούν πολύ πιο ακριβή την αποθήκευση του πετρελαίου, όλα αυτά σημαίνουν ότι το σύστημα δεν είναι ευέλικτο. Όλα μαζί συνθέτουν μία αγορά πολύ πιο επιρρεπή στις αυξήσεις των τιμών», αναφέρεο ο Λάκοκ.

Τα προθεσμιακά πετρελαίου δείχνουν εμπιστοσύνη στην πρόσφατη άνοδο των τιμών, αυξάνοντας τις πιθανότητες ότι η τιμή θα φθάσει προς τα 100 δολάρι ατο βαρέλι, παρότι εξακολουθούν να υπάρχουν ερωτηματικά για τις προοπτικές της Κίνας. Ωστόσο, ο Λάκοκ και άλλοι συμμετέχοντες στο συνέδριο υποστηρίζουν ότι δεν είναι όλα αρνητικά όσον αφορά στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη.

Οι μειώσεις από τον ΟΠΕΚ+ έχουν αποδειχθεί επιτυχείς, όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Vitol, Ράσελ Χάρντι. Η Ρωσία συμφώνησε με τους εταίρους της στο καρτέλ να προχωρήσουν σε περαιτέρω μειώσεις, όπως αποκάλυψε ο Αντιπρόεδρος Αλεξάντερ Νόβακ. Traders και αναλυτές περιμένουν ότι η Σαουδική Αραβία θα παρατείνει τις μειώσεις στην παραγωγή της και τον Οκτώβριο.

«Ο ΟΠΕΚ+ θα κινείται με βάση τις τιμές», ανέφερε ο Λάκοκ.

Κίνδυνοι από τις καιρικές συνθήκες

Οι ακραίες καιρικές συνθήκες σε ολόκληρο τον κόσμο, ειδικά οι πιο υψηλές θερμοκρασίες, έχουν σημαντικό αντίκτυπο στα διυλιστήρια και στη λειτουργία των μονάδων, σύμφωνα με τον Λάκοκ. Ο ίδιος επικαλέστηκε παραδείγματα στην Ιταλία και στις ΗΠΑ φέτος το καλοκαίρι, ενώ αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο οι διακοπές λειτουργίας επηρεάσαν την προσφορά και τις τιμές των πετρελαϊκών προϊόντων παγκοσμίως.

«Οι ακραίες καιρικές συνθήκες που είδαμε φέτος επηρεάσαν σημαντικά. Οι καύσωνες προκάλεσαν τεράστια προβλήματα στα διυλιστήρια σε Ευρώπη και Αμερική με περισσότερες διακοπές λειτουργίας και προβλήματα που είναι δύσκολο να διευθετηθούν».

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

You May Also Like

Τη Δευτέρα το Δώρο Χριστουγέννων, αυτόφωρο αδίκημα η μη καταβολή του

Τη Δευτέρα το Δώρο Χριστουγέννων, αυτόφωρο αδίκημα η μη καταβολή του

Νέα στοιχεία για την ενέδρα θανάτου στον Στέφανο Χίο: Ο άνθρωπος με τα μαύρα και ο συνεργός

Νέα στοιχεία για την ενέδρα θανάτου στον Στέφανο Χίο: Ο άνθρωπος με…

Τα παιχνίδια του Γιάννη Αντετοκούνμπο με τον γιο του στη Μύκονο (video)

Τα παιχνίδια του Γιάννη Αντετοκούνμπο με τον γιο του στη Μύκονο –…

Δημόσια Υπηρεσία: Έλειπαν 33 από τους 38 υπαλλήλους -Οι απίστευτες δικαιολογίες

Δημόσια Υπηρεσία: Έλειπαν 33 από τους 38 υπαλλήλους -Οι απίστευτες δικαιολογίες

Είδος… πολυτελείας από σήμερα ο καφές: Πόσο θα κοστίζει ο εσπρέσο και ο ελληνικός μετά τις αυξήσεις του Σεπτέμβρη

Νέες αυξήσεις σε σούπερ μάρκετ και καφετέρειες

Συγκλονιστική μαρτυρία από την επίθεση με βιτριόλι: «Με έσωσαν τα ράσα – Έπεσε όλο το υγρό στην πλάτη μου» ΕΓΚΛΗΜΑ

Όσα αποκάλυψε ο Γραμματέας του Συνοδικού Δικαστηρίου, Σεβαστιανός Σωμαράκης – Τι τούς…

Εποχικό επίδομα ΟΑΕΔ: Μέχρι τις 2 Δεκεμβρίου οι αιτήσεις

Εποχικό επίδομα ΟΑΕΔ: Μέχρι τις 2 Δεκεμβρίου οι αιτήσεις

Λατινοπούλου για μεταναστευτικό: «Έβγαλαν το κανίς τον Πλεύρη να το παίξει ντόμπερμαν»

«Κλειστές δομές σε Γυάρο και Μακρόνησο»