Όπως ειπώθηκε την επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής ήδη έχει θανατωθεί το 5% των αιγοπροβάτων στη χώρας, λόγω της ευλογιάς που μαστίζει τα κοπάδια.
Ο  υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Τσιάρας, ενημερώνοντας την επιτροπή σημείωσε ότι, παρότι ο αρμόδιος Επίτροπος του το πρότεινε, ο ίδιος παραμένει επιφυλακτικός απέναντι στον εμβολιασμό των ζώων για την ευλογιά ενώ παραδέχτηκε ότι, η λύση που «βλέπει» είναι το λοκνταουν. «Εγώ δε σας το κρύβω ότι η προτεινόμενη λύση είναι το λόκνταουν», είπε, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση, «οριακή».
«Από εδώ και πέρα, η όλη προσπάθεια είναι να επανεκτιμήσουμε την κατάσταση. Θα ήθελα να αποφύγουμε το λοκνταουν γιατί έχει σημαντικές συνέπειες για όλους. Πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, ο καθένας από την πλευρά του να μην έχουμε εξάπλωση της ζωονόσου», πρόσθεσε ο υπουργός και ανακοίνωσε ότι, «την Τρίτη συναντήθηκα με τον αρμόδιο Ευρωπαίο επίτροπο ο οποίος μας έθεσε το ζήτημα αν θα έπρεπε να σκεφτούμε τον εμβολιασμό».
Ωστόσο, οπως είπε,  «Το βασικό ερώτημα είναι αν υπάρχει επιστημονική τεκμηρίωση: πόσες δόσεις χρειάζονται, πόσο διαρκεί η ανοσία, πώς μετρώνται τα αντισώματα, πώς διακρίνεται ένα εμβολιασμένο από ένα μη εμβολιασμένο ζώο; Επίσης, αν θα επηρεαστούν οι εξαγωγές φέτας. Απαντήσεις δεν έχουμε ακόμη λάβει».  «Η εφαρμογή μέτρων βιοασφάλειας δεν είναι μόνο ευθύνη του κράτους, αλλά και των ίδιων των κτηνοτρόφων. Στόχος είναι να κρατήσουμε ζωντανή την ελληνική κτηνοτροφία. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα», τόνισε.
Απαντώντας και σε ερωτήσεις για την καταβολή των ενισχύσεων στους αγρότες από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ο Κώστας Τσιάρας ξεκαθάρισε πως «πληρωμές χωρίς να έχουν προηγηθεί ενδελεχείς και διασταυρωτικοί έλεγχοι δεν μπορούν να γίνουν», συμπληρώνοντας πως «εάν δεν κάνουμε αυτά που πρέπει, θα τεθούν σε κίνδυνο οι ευρωπαϊκοί πόροι».
You May Also Like

Δείτε την εντυπωσιακή φωτό και το μήνυμα… αλλαγής σελίδας της Μαρίνας Πατούλη

Δείτε την εντυπωσιακή φωτό και το μήνυμα… αλλαγής σελίδας της Μαρίνας Πατούλη

Μαρία Αντωνίου: «Ξεκινούν οι αποζημιώσεις των μηλοπαραγωγών της Καστοριάς. Το είπαμε, το κάναμε πράξη!»

Μαρία Αντωνίου: «Ξεκινούν οι αποζημιώσεις των μηλοπαραγωγών της Καστοριάς. Το είπαμε, το κάναμε πράξη!»

ΑΣΕΠ: Συνολικά 341 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού προανήγγειλε οι Φωτίου για τα Ιδρύματα Πρόνοιας

Το αργότερο μέχρι τα τέλη του Φεβρουάριου του 2019 θα γίνουν 341…

Το μέλλον του τουριστικού κλάδου βρίσκεται στο διαδίκτυο

Η εξοικείωση των ξενοδόχων, αλλά και του συνόλου των επαγγελματιών του τουριστικού…

Στάθης Κωνσταντινίδης: Άμεση επιστροφή ποσού 43,5 εκ ευρώ σε 51.617 ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και αυτοτελώς απασχολούμενους

Στάθης Κωνσταντινίδης: Άμεση επιστροφή ποσού 43,5 εκ ευρώ σε 51.617 ελεύθερους επαγγελματίες,…

Δικαστική αστυνομία στην Καστοριά- Πόσες οι οργανικές θέσεις

630 συνολικά προσλήψεις ένστολων σε 62 πόλεις της Ελλάδας

Οριστική λύση στο πρόβλημα της πλαστικής σακούλας ή όχι;

Οριστική λύση στο πρόβλημα της πλαστικής σακούλας ή όχι;

Τιμολόγια ρεύματος: Δείτε την τελική τιμή κιλοβατώρας σε όλους τους παρόχους – Πίνακες

Στην ιστοσελίδα της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων δημοσιεύθηκαν τα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας για τον Ιανουάριο, συγκεντρωτικά για…

Και ξαφνικά η… Κίνα σχολιάζει τα ελληνοτουρκικά – Καλεί τις δύο χώρες να αποφεύγουν την ένταση στη Μεσόγειο

Θέση για τις εντάσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας πήρε το υπουργείο Εξωτερικών…