«Αυτό που προέχει για εμάς είναι να ξεπεράσουμε το σοκ, να ανασυγκροτηθούμε και να διορθώσουμε τα λάθη μας», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξη του -την πρώτη μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου- στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του STAR.

Υπογράμμισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η μοναδική πολιτική δύναμη που έχει εναλλακτικό σχέδιο και πρόγραμμα εξουσίας από αυτό που έχει η ΝΔ».

 


Μίλησε για οδυνηρό αποτέλεσμα που δημιούργησε μεγάλα συναισθήματα θλίψης και απογοήτευσης, και το οποίο δεν το περίμενε, όχι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά κανείς.

Στο ερώτημα τι σκέφτηκε το βράδυ των εκλογών, ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε ότι είναι άνθρωπος, όχι μηχανή, «έχω συναισθήματα» και ότι αυτό που σκέφτηκε ήταν η παραίτηση.

Πρόσθεσε ότι αυτό το συναίσθημα τον βασάνισε μερικές μέρες και τόνισε πως «όταν ξεπέρασα το σοκ συνειδητοποίησα ότι το μόνο που δεν έχω δικαίωμα να κάνω είναι να λιποτακτήσω».

Ερωτηθείς για τις αιτίες του αποτελέσματος του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε ότι «δεν ψάχνουμε να βρούμε τις αιτίες στον λαό και στους αντιπάλους μας, αυτοί (σ.σ. οι αντίπαλοι) πάντα απέναντι μας ήταν, ψάχνουμε να βρούμε τα αίτια σε εμάς, στον τρόπο που διαδώσαμε το μήνυμα μας».

Μίλησε για «εικόνα Βαβυλωνίας» που εκπέμφθηκε πολλές φορές «από άστοχες δηλώσεις στελεχών μας» και στρατηγικό εγκλωβισμό, σημειώνοντας ότι η απλή αναλογική ήταν και είναι όραμά μας, όμως δεν ήταν ώριμο το πολιτικό σύστημα να την αποδεχθεί.

«Ήμασταν εγκλωβισμένοι να προτείνουμε κάτι που φαινόταν μη ρεαλιστικό», είπε, σημειώνοντας ότι δεν μετανιώνει ο ΣΥΡΙΖΑ που έφερε την απλή αναλογική γιατί η ισοτιμία της ψήφου ήταν και είναι όραμα του.

Πρόσθεσε ότι παράλληλα αποδείχθηκε και ότι η πλειοψηφία των πολιτών φαίνεται ότι επιθυμεί κυβερνήσεις αυτοδυναμίας και όχι συνεργασίας. 

Ανέφερε ότι δεν είναι θέμα αφηγήματος, «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η μοναδική πολιτική δύναμη που έχει εναλλακτικό σχέδιο και πρόγραμμα εξουσίας από αυτό που έχει η ΝΔ» και ότι κατέθεσε δημόσια τις προτάσεις αυτές «και είδαμε ότι η στάση των άλλων προοδευτικών κομμάτων ήταν εχθρική απέναντι στην προοπτικής συνεργασίας».

Επισήμανε, ότι η διαρκής απεύθυνση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν και μια διαρκής διερεύνηση και πως θα ήταν αναντίστοιχο να βγει στο λαό και να πει ότι θέλει την αυτοδυναμία.

Τσίπρας για παραίτηση: Είμαι άνθρωπος, όχι μηχανή-1

Ο κ. Τσίπρας εκτίμησε ότι η βασικότερη αιτία αυτούς του αποτελέσματος είχε να κάνει με το «τσουνάμι που διαμορφώθηκε, καθώς ο αντίπαλος κατάφερε να επιβάλει την ατζέντα του φόβου και της συζήτησης για το μακρύ παρελθόν», ενώ η συζήτηση θα έπρεπε να είναι με βάση όσα συνέβησαν το ‘19-‘23.

«Πήγαν στην κάλπη οι πολίτες συζητώντας την παραπληροφόρηση ότι δήθεν ο ΣΥΡΙΖΑ θα αυξήσει τις εισφορές και όχι ότι ήδη η ΝΔ έχει αφήσει χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες».

«Κι εγώ μαζί δεν κατάφερα να κατευθύνω την πολιτική συζήτηση στα μεγάλα διακυβεύματα της επόμενης μέρας που είναι με ποιο πρόγραμμα θα κυβερνηθεί ο τόπος την επόμενη τετραετία», πρόσθεσε.

«Αν επαναληφθούν αυτοί οι συσχετισμοί, θα έχουμε μια ανεξέλεγκτη κυβέρνηση. Ο κ. Γεωργιάδης μίλησε για 180 βουλευτές για να κάνουν αναθεώρηση του Συντάγματος μόνοι τους. Ποια κρυφή ατζέντα έχουν;», τόνισε και πρόσθεσε: «Η κοινωνία θέλει από εμάς σοβαρότητα, υπευθυνότητα και συγκρότηση».

Ο κ. Τσίπρας έθεσε ως κορυφαίο διακύβευμα το πώς θα κυβερνηθεί και ποιο πρόγραμμα ο τόπος την επόμενη ημέρα, ζητώντας «να μιλήσουμε για την ουσία της πολιτικής και να μην πετάμε την μπάλα στην εξέδρα».

Έκανε λόγο για «ανατροπή των συσχετισμών», επισημαίνοντας ωστόσο ότι «δεν πετάμε στα σύννεφα. Δεν είμαστε κόμμα διαμαρτυρίας και κόμμα συμπλήρωμα της Δεξιάς. Δεν έχουμε άλλο στόχο παρά να διεκδικήσουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας».

Αναφερθείς στο ΠΑΣΟΚ, είπε ότι «δεν έχω κανένα λόγο να το ανταγωνιστώ», συμπληρώνοντας ότι «έκανε μονομέτωπο στον ΣΥΡΙΖΑ. Με απασχολεί η Δεξιά και η πολιτική της. Η μόνη εναλλακτική πρόταση είναι του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτά τα δύο σχέδια θα αναμετρηθούν στις εκλογές».

«Είναι αλαζονικό και δείχνει έπαρση να λέει ο κ. Μητσοτάκης ότι ένα είναι το κόμμα που διεκδικεί την κυβέρνηση. Να αρνείται να προσέλθει σε ντιμπέιτ. Να θεωρεί ότι τρέχει μόνος του στις εκλογές», είπε και πρόσθεσε: «Θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα να ανατρέψουμε τον συσχετισμό. Δεν κάνω σκέψεις για το μετά, αν δεν διαμορφωθεί το εκλογικό αποτέλεσμα. Έχουμε τέσσερις εβδομάδες μέχρι τις 25 Ιουνίου. Να μην προδικάζουμε ότι δεν θα ανατραπεί ο συσχετισμός».

Τέλος, σημείωσε ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι «κοστολογημένο άρθρο προς άρθρο», προσθέτοντας ότι «εμείς βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια και ρυθμίσαμε το χρέος. Ξέρουμε τι είναι η δημοσιονομική ισορροπία».

 


Σκέρτσος: Για τον κ.Τσίπρα εξακολουθεί να είναι στραβός ο γιαλός

«Ο κ. Τσίπρας στην πρώτη του συνέντευξη μετά την εκλογική του συντριβή, επέμεινε να διαβάζει την πραγματικότητα με τους ίδιους παραμορφωτικούς φακούς», σημείωσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Άκης Σκέρτσος.

Σημείωσε ότι ο κ.Τσίπρας εξακολουθεί να παρουσιάζει μια Ελλάδα «μαύρη». «Το μόνο συμπέρασμα στο οποίο έχει καταλήξει είναι πως οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ ήταν σωστές, αλλά επικοινωνήθηκαν λάθος. Δεν φταίνε όσα έλεγε, αλλά ο τρόπος που τα έλεγαν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Άρα οι λίστες των αρεστών στην ηγεσία που θα βγαίνουν στα ΜΜΕ, θα λύσουν το πρόβλημα».

«Το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτα οι ιδέες του και η έλλειψη τεκμηρίωσης για την υλοποίησή τους και μετά το ύφος και τα πρόσωπα που τις επικοινωνούν. Επέλεξε να ασχοληθεί μόνο με το δεύτερο αποδεικνύοντας πόσο μακριά είναι από τα προβλήματα της κοινωνίας. Για τον κ. Τσίπρα εξακολουθεί να είναι στραβός ο γιαλός. Και να αρμενίζει ακριβώς με τον ίδιο τρόπο. Τίποτα δεν έμαθε, τίποτα δεν άλλαξε. Τον αφήνουμε στον δικό του κόσμο. Εμείς θα εξακολουθήσουμε να απαντάμε στις ανάγκες της κοινωνίας για ρεαλιστικές λύσεις στα προβλήματα. Και να παλεύουμε για μια χώρα που θα προχωράει σταθερά, τολμηρά και μόνο μπροστά», προσέθεσε.

Πηγή:kathimerini.gr

You May Also Like

Μαρία Αντωνίου: Πρόγραμμα Περιοδείας 4/5

Στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας κι ενόψει των Εθνικών Εκλογών της 21ης Μαΐου

Εκλογές 2023: Τι κάνω αν δεν έχω ταυτότητα

Τα τέσσερα έγγραφα που μπορούν να επιδείξουν οι πολίτες στο εκλογικό κέντρο, αντί της ταυτότητας

Εκλογές 2023: Το βράδυ το κρίσιμο debate

Πού στοχεύουν Μητσοτάκης, Τσίπρας και Ανδρουλάκης

Εκλογές στην Τουρκία: Θα αλλάξει κάτι στα ελληνοτουρκικά η νίκη Ερντογάν;

Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι έχει εγκαταλείψει τον εθνικισμό ως κατευθυντήρια ιδεολογία του

Ανακοίνωση-απάντηση Συνδυασμού «Και θέλουμε Και μπορούμε» για το 4ο δημοτικό σχολείο Καστοριάς

Του υποψήφιου δημάρχου Καστοριάς, Τρύφωνα Πολυγιάννη