#image_title

Η αναδιάρθρωση είναι μια φρικτή περίοδος για το προσωπικό οποιασδήποτε εταιρείας, είναι όμως επίσης μια ευκαιρία να επικεντρωθεί κανείς σε αυτό το οποίο του αποφέρει με αξιόπιστο τρόπο χρήματα.

Ο Έλον Μασκ έκανε τόσο μεγάλες περικοπές στην Twitter που η ομάδα του άρχισε να ζητά από δεκάδες εργαζόμενους να επιστρέψουν μετά την απόλυση τους την περασμένη Παρασκευή, όταν περίπου στους μισούς από αυτούς έδειξαν την πόρτα. Η Meta Platforms του Μαρκ Ζούκερμπεργκ ετοιμάζεται, εν τω μεταξύ, να απολύσει χιλιάδες από τους περίπου 87.000 μισθωτούς της την Τετάρτη, σύμφωνα με τη Wall Street Journal, στην πρώτη φορά στην ιστορία της που πραγματοποιεί μαζικές περικοπές θέσεων εργασίας.

Εμμονές

Ο πληθωρισμός, οι φόβοι για ύφεση και μια πανδημική έκρηξη προσλήψεων οδήγησαν σε αυτό το σημείο καμπής για τις Big Tech, με εταιρείες όπως η Stripe να κάνουν επίσης επώδυνες περικοπές θέσεων εργασίας. Ωστόσο οι περικοπές στην Meta και στην Twitter είναι κάτι περισσότερο από μια ευκαιρία να ενισχύσουν τα αποτελέσματα τους. Είναι μια στιγμή να αφήσουν στην άκρη τις εμμονές των ηγετών τους με νέες και μη δοκιμασμένες υπηρεσίες.

Ο Μασκ και ο Ζούκερμπεργκ διοικούν εταιρείες με τη διαφήμιση στο DNA τους και θα πρέπει να επικεντρωθούν ξανά στο να είναι καλές διαφημιστικές επιχειρήσεις, αν θέλουν να ανακόψουν την παρακμή τους – ακόμα κι αν η στιγμή της κυριαρχίας τους φαίνεται να έχει φτάσει στο ζενίθ της και πλέον να υποχωρεί.

Αντίθετα, ο ιδρυτής της Facebook τρέχει πίσω από την εικονική πραγματικότητα και ο Μασκ απειλεί τους διαφημιστές οι οποίοι μποϊκοτάρουν το Twitter, καθώς εταιρείες όπως η General Motors, η Microsoft και η Verizon Communications αναστέλλουν τις διαφημιστικές καμπάνιες τους στον ιστότοπο λόγω ανησυχιών για ανεπαρκή έλεγχο περιεχομένου.

Ο Ζούκερμπεργκ έχει επενδύσει περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια δολάρια για την οικοδόμηση μιας νέας δραστηριότητας βασισμένης στην εικονική πραγματικότητα – το μετασύμπαν (metaverse) – που περιλαμβάνει μια συσκευή ακοής και εικόνας 1.499 δολαρίων την οποία προμοτάρει, ανεξήγητα, ως κατάλληλη για συναντήσεις γραφείου. Ο Μασκ πουλάει τα μπλε σήματα επαλήθευσης λογαριασμών του Twitter έναντι 8 δολαρίων και τα αφαιρεί από όποιον δεν πληρώνει.

Και οι δύο δισεκατομμυριούχοι κυνηγούν πεισματικά ιδέες οι οποίες έχουν ελάχιστες πιθανότητες να αποφέρουν χρήματα σε μια εποχή που και οι δύο εταιρείες πρέπει να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους. Ειδικότερα, η Twitter βρίσκεται υπό το βάρος ετήσιων πληρωμών τόκων 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, χάρη στο χρέος το οποίο ανέλαβε κατά την εξαγορά της εταιρείας ο Μασκ.

Τα σχέδια του τελευταίου να δημιουργήσει τα απαραίτητα μετρητά δεν βγάζουν προς το παρόν νόημα. Ακόμη κι αν και οι 400.000 επαληθευμένοι κάτοχοι σημάτων πλήρωναν τη μηνιαία χρέωση, αυτό θα απέφερε μόνο 38 εκατομμύρια δολάρια σε ετήσια βάση. Ο Μασκ θέλει επίσης να κάνει περισσότερους χρήστες να αγοράσουν το σήμα, ωστόσο οι παροχές που προσφέρει δεν είναι κάτι το εντυπωσιακα αξιοσημείωτο: μπορεί κανείς να δημοσιεύει μεγαλύτερα βίντεο στον ιστότοπο, να κατατάσσεται υψηλότερα σε νήματα (threads) και να βλέπει το ήμισυ του κανονικού όγκου διαφημίσεων, σύμφωνα με την ενημέρωση της ανανεωμένης σελίδας του Twitter στο App Store της Apple.

Προ Μασκ, οι προσπάθειες της Twitter να βγάλει χρήματα από μια συνδρομητική υπηρεσία, γνωστή ως Twitter Blue, ήταν πάντα μικρού βεληνεκούς και πειραματικές. Αυτό συμβαίνει επειδή η διαφημιστική επιχειρηματική δραστηριότητα της Twitter ήταν πάντα εξαιρετικά αξιόπιστη (και πολύ μεγαλύτερη σε όγκο από 38 εκατομμύρια δολάρια). Η εταιρεία απέφερε έσοδα 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων το β’ τρίμηνο του 2022, με περίπου το 90% αυτών να προέρχονται από διαφημίσεις. Η Meta πραγματοποίησε πωλήσεις 28,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων το δεύτερο τρίμηνο, με σχεδόν όλα τα χρήματα να προέρχονται από διαφημίσεις.

Σίγουρα έχει νόημα να προσπαθεί κανείς να διαφοροποιείται, όπως έχω υποστηρίξει από αυτήν εδώ τη στήλη στο παρελθόν. Η επιχειρηματική δραστηριότητα ψηφιακών διαφημίσεων, η οποία αυξήθηκε κατά 21% σε όγκο το 2021, πιθανότατα θα επιβραδυνθεί σε μονοψήφια ποσοστά ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια.

Λαθεμένες ριζικές στροφές

Ο Ζούκερμπεργκ κι ο Μασκ, ωστόσο, πραγματοποιούν πολύ γρήγορες και πολύ ριζικές στροφές. Βάζουν στοίχημα ολόκληρες τις εταιρείες τους στην πώληση προϊόντων, όταν οι εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης γενικά κάνουν πανάθλια δουλειά στο πεδίο αυτό. Η Snap, για παράδειγμα, δεν μετέτρεψε ποτέ τα θεάματά επαυξημένης πραγματικότητάς της σε βιώσιμη ροή εσόδων. Το ίδιο το Facebook έχει μια σειρά από αστοχίες προϊόντων στην ιστορία του.

Ο κλάδος της τεχνολογίας εισέρχεται σε μια εποχή λιτότητας, καθώς αρκετές μεγάλες εταιρείες παγώνουν τις προσλήψεις και περιορίζουν το εργατικό δυναμικό τους. Θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει ότι εταιρείες όπως η Twitter θα έπρεπε να εξορθολογιστούν ούτως ή άλλως και ότι η μετάβαση από φανταχτερές καινοτομίες όπως τα αυτόνομα αυτοκίνητα και τα κρυπτονομίσματα στην κατασκευή πραγματικά χρήσιμων προϊόντων είναι ένα υγιές βήμα στην εξέλιξη της βιομηχανίας τεχνολογίας. Εξάλλου, η κατάρρευση των dotcom πριν από δύο δεκαετίες δημιούργησε ένα βάναυσο χωνευτήρι αγοράς το οποίο επέτρεψε τελικά σε εταιρείες όπως η Amazon.com και η eBay να “ανθίσουν”.

Για να παραμείνουν όμως ζωντανά το Twitter και το Facebook σε αυτήν την επερχόμενη μεγάλη καταιγίδα, οι ηγέτες τους πρέπει να αποδεσμευτούν από τις αμφιβόλου ποιότητας νέες ιδέες και τις όποιες παροτρύνσεις να εδραιώσουν σώνει και ντε την κληρονομιά τους ως μόνιμα καινοτόμοι. Θα πρέπει να επιμείνουν σε αυτό που λειτουργεί προς το παρόν. Η υπερβολική “ύβρις” θα μπορούσε να τους οδηγήσει στο να “βυθιστούν”.

ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr

You May Also Like

Κύμα ακραίου καύσωνα σαρώνει την Ευρώπη – Περισσότεροι από 1000 θάνατοι

Table of Contents Hide Πιο ζεστό το Λονδίνο από την Σαχάρα σήμερα  Από…

Θρίλερ στην Ταϊβάν: Αναχώρησε από Μαλαισία το αεροσκάφος της Πελόζι – Άγνωστο αν επιβαίνει η ίδια.

Το αεροσκάφος της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας που μετέφερε την πρόεδρο της Βουλής…

Γερμανία: Στο 69% η πληρότητα των δεξαμενών φυσικού αερίου ενόψει χειμώνα

Στο 69% έχει φθάσει η πληρότητα των δεξαμενών φυσικού αερίου της Γερμανίας…

Κρις βαν Χόλεν στην «Κ»: Ασυνεπής σύμμαχος η Τουρκία

Ο σημαντικός ρόλος της Ελλάδας έχει ενισχυθεί ακόμη περισσότερο μετά την επίθεση…

Reuters: Οι G7 μιλούν για όριο τιμής στο ρωσικό πετρέλαιο – Φόβοι για την αντίδραση Πούτιν

Για την επιβολή ανώτατου ορίου στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου συζητούν οι…

Τα πάνω κάτω στην Γερμανία – Κλείνουν οι πισίνες, χαμηλώνουν τα φώτα, πέφτουν οι θερμοστάτες

Τα πάνω κάτω στην Γερμανία – Κλείνουν οι πισίνες, χαμηλώνουν τα φώτα,…

Σαντορίνη: Έστριψε να φωτογραφήσει την καλντέρα και σκότωσε ένα 34χρονο

Ένα ακόμη δυστύχημα που μεγαλώνει τη λίστα με τους θανάτους στον δρόμο…

Ρωγμές στην ευρωπαϊκή ενότητα

Η Ευρωπαϊκή Ενωση αντιμετωπίζει τη χειρότερη ενεργειακή κρίση που έχει γνωρίσει εδώ…

Οι διασώστες χρειάστηκαν τέσσερις ώρες για να φτάσουν στο θύμα

Οι διασώστες χρειάστηκαν τέσσερις ώρες για να φτάσουν στο θύμα Ένα φριχτό…

Οπλικά συστήματα νέας γενιάς: Ρομπότ-δολοφόνοι στα πεδία μάχης;

Αυξάνονται οι χώρες που επενδύουν σε οπλικά συστήματα νέας τεχνολογίας όπως drones –…