Εκτός υπηρεσίας έθεσε η Ρωσία το «Ντμίτρι Ντόνσκοϊ» – το πρώτο υποβρύχιο της εμβληματικής κλάσης υποβρυχίου βαλλιστικών πυραύλων Typhoon (Project 941 Akula) του Ψυχρού Πολέμου και το τελευταίο που ήταν σε υπηρεσία.

Όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο TASS, ο επικεφαλής του Ρωσικού Κινήματος για την Υποστήριξη του Ναυτικού, Βλαντιμίρ Μάλτσεφ, είπε πως «το υποβρύχιο καταδρομικό “Ντμίτρι Ντόνσκοϊ” παροπλίστηκε από το ρωσικό ναυτικό. Θα αναμένει αξιοποίηση σε ναυτική βάση στο Σεβεροντβίνσκ, μαζί με άλλες δύο μονάδες αυτού του προγράμματος».

Το πυρηνοκίνητο υποβρύχιο (με κωδικό TK-208), ένα από τα «καμάρια» του Κόκκινου Στόλου της Σοβιετικής Ένωσης, είχε αρχίσει να ναυπηγείται το 1976 στα ναυπηγεία Σεβμάς και καθελκύστηκε στις 29 Σεπτεμβρίου 1980, ενώ εντάχθηκε σε υπηρεσία το 1981. Αρχικά το κύριο όπλο του ήταν διηπειρωτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι. Το 2002 αναβαθμίστηκε και μετά χρησιμοποιήθηκε για δοκιμές του πυραύλου Bulava. Συνολικά ναυπηγήθηκαν έξι υποβρύχια της κλάσης για το σοβιετικό ναυτικό, και όλα ήταν σε υπηρεσία στον Βόρειο Στόλο. Τα τρία έχουν διαλυθεί, το «Ντμίτρι Ντόνσκοϊ» αποσύρεται τώρα και τα άλλα δύο, «Αρχάνγκελσκ» και «Σεβερστάλ» είχαν αποσυρθεί από νωρίτερα και αναμένουν τη διάλυσή τους.

Τα υποβρύχια της κλάσης αυτής (Project 941 ή Akula, όπως προαναφέρθηκε, γνωστά ως Typhoon στη Δύση- σημειώνεται πως δεν πρέπει να συγχέονται με τη διαφορετική κλάση ρωσικών υποβρυχίων που η Δύση αποκαλεί Akula) είχαν προκαλέσει έντονο ενδιαφέρον εξαρχής, καθώς ήταν τα μεγαλύτερα υποβρύχια στον κόσμο, με μήκος 175 μέτρα, πλάτος 23 μέτρα και εκτόπισμα 48.000 τόνους σε κατάδυση (αντίστοιχο θωρηκτών του Β′ Παγκοσμίου Πολέμου). Πολλά από τα μυστικά των Typhoon έγιναν γνωστά μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως τα υποβρύχια Typhoon ήταν και η έμπνευση πίσω από το εμβληματικό ψυχροπολεμικό θρίλερ του Τομ Κλάνσι, «Το κυνήγι του Κόκκινου Οκτώβρη» (The Hunt For Red October), που έχει μεταφερθεί και στον κινηματογράφο.

Τα Typhoon σχεδιάστηκαν ως απάντηση στα αμερικανικά υποβρύχια κλάσης Ohio, καθώς και στις βελτιωμένες ανθυποβρυχιακές δυνατότητες του ΝΑΤΟ, που αποτελούσαν όλο και μεγαλύτερη απειλή για τα σοβιετικά υποβρύχια βαλλιστικών πυραύλων, αναγκάζοντάς τα να κρύβονται κάτω από τους πάγους του Αρκτικού Ωκεανού. Διέθεταν δύο πυρηνικούς αντιδραστήρες και 20 σιλό πυραύλων, με πλήρωμα 160 ατόμων. Μπορούσαν να παραμένουν εν πλω για πάνω από 120 ημέρες πριν επιστρέψουν σε λιμάνι για ανεφοδιασμό και αλλαγές πληρώματος. Ήταν να ναυπηγηθεί και έβδομο, το οποίο ματαιώθηκε κατά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

VIA ASSOCIATED PRESS

Το μεγαλύτερο υποβρύχιο του ρωσικού ναυτικού πλέον είναι το «Μπέλγκοροντ», το οποίο είχε ήδη γίνει μεγαλύτερο από τα Typhoon, ωστόσο τα Typhoon είχαν ναυπηγηθεί εξαρχής έτσι, ενώ το «Μπέλγκοροντ» είναι ειδική περίπτωση- ένα τροποποιημένο υποβρύχιο κατευθυνόμενων πυραύλων Oscar II.

Με πληροφορίες από TASSWarzone: The DriveNaval News, New Atlas

You May Also Like

Έτρεξαν να εμβολιαστούν οι Γάλλοι μετά το διάγγελμα Μακρόν – Πάνω από 900.000 ραντεβού για εμβολιασμό

Έτρεξαν να εμβολιαστούν οι Γάλλοι μετά το διάγγελμα Μακρόν – Πάνω από…

Πότε θα καταβληθούν οι συντάξεις Οκτωβρίου 2018;

Πότε θα καταβληθούν οι συντάξεις Οκτωβρίου 2018;

Σακελλαροπούλου: Ποιοι θα πάρουν παράσημο από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας

29 παράσημα με την ευκαιρία της 47ης επετείου Αποκατάστασης της Δημοκρατίας

Παγκόσμια κατακραυγή για το «νέο μακελειό» σε διανομή τροφίμων στη Γάζα

Πάνω από 100 οι νεκροί!

Πώς και σε ποιους μακροχρόνια ανέργους καταβάλλονται τα 400 ευρώ

Πώς και σε ποιους μακροχρόνια ανέργους καταβάλλονται τα 400 ευρώ

ΥΠΑΑΤ: Eκδόθηκε ο οριστικός πίνακας με τα 31 δημόσια έργα που εντάσσονται στη Δράση 4.3.1

  ΥΠΑΑΤ: Eκδόθηκε ο οριστικός πίνακας με τα 31 δημόσια έργα που…

Νέες αυξημένες συντάξεις χηρείας -Πότε θα καταβληθούν (παραδείγματα)

Νέες αυξημένες συντάξεις χηρείας -Πότε θα καταβληθούν (παραδείγματα)

Σοκάρουν οι φωτογραφίες της αεροσυνοδού που παραμορφώθηκε από γνωστό πλαστικό χειρουργό

Καταστράφηκε η ζωή της

Η ΓΣΕΕ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΙΜΑ (COP26) ΣΤΗ ΓΛΑΣΚΩΒΗ

Η ΓΣΕΕ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΙΜΑ (COP26)…

Έως 3.000 ευρώ ανά γεωργική εκμετάλλευση σε καίριους τομείς της πρωτογενούς παραγωγής με απόφαση του ΥπΑΑΤ, Μ. Βορίδη

Έως 3.000 ευρώ ανά γεωργική εκμετάλλευση σε καίριους τομείς της πρωτογενούς παραγωγής…