Εκτεταμένες διασταυρώσεις στις επιχειρήσεις εστίασης και σε καταστήματα που δραστηριοποιούνται στους τουριστικούς προορισμούς διενεργεί η φορολογική διοίκηση και ήδη τα αποτελέσματα είναι σημαντικά, καθώς σε καθημερινή βάση επιβάλλονται δεκάδες λουκέτα. Την ίδια στιγμή το κύμα καταγγελιών από πολίτες για μη έκδοση αποδείξεων από εστιατόρια, ταβέρνες και μπαρ συμβάλλει στον περιορισμό της φοροδιαφυγής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διασταυρώσεις στοιχείων και συγκεκριμένα των συναλλαγών των POS, των αποδείξεων που έχουν αναρτηθεί στα myDATA και των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ έχουν βγάλει λαβράκια. Αυτή τη στιγμή ο ελεγκτικός μηχανισμός ελέγχει – διασταυρώνει όλες τις συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν τον Ιούνιο προκειμένου να εντοπίσει επιχειρήσεις που απέκρυψαν φορολογητέα ύλη. Αφού διαπίστωσαν αποκλίσεις από τις συναλλαγές με POS και τις αποδείξεις που εκδόθηκαν, οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ περίμεναν την υποβολή των περιοδικών δηλώσεων (υποβλήθηκαν τέλη Ιουλίου) από τις επιχειρήσεις με στόχο να ελέγξουν εάν κάποιος επιχειρηματίας είχε ξεχάσει να δηλώσει τις συναλλαγές, αλλά πλήρωσε κανονικά τον ΦΠΑ.

Κλείνουν τα παράθυρα φοροδιαφυγής στους ελεύθερους επαγγελματίες

Ο έλεγχος βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ ήδη τα πρώτα λουκέτα «έπεσαν» στα Κύθηρα, στη Χαλκιδική και στην Πάρο και ακολουθούν και άλλοι προορισμοί. Το εντυπωσιακό στις περιπτώσεις που ακολουθούν παρακάτω είναι ότι αρκετοί επιχειρηματίες ενοχλήθηκαν λιγότερο για το πρόστιμο από το λουκέτο των 48 ωρών που τους επιβλήθηκε εντός του Αυγούστου που η τουριστική κίνηση βρίσκεται στο απόγειό της και ως εκ τούτου και οι εισπράξεις.

Οπως προαναφέρθηκε, οι καταγγελίες πολιτών συμβάλλουν στον περιορισμό της φοροδιαφυγής. Μάλιστα, ένα παράδειγμα που αναφέρει ελεγκτής της ΑΑΔΕ είναι ότι έπειτα από καταγγελία πολίτη για έξαρση της φοροδιαφυγής στην Ιο, κλιμάκιο ελεγκτών μετέβη στο νησί όπου διαπίστωσε σωρεία παραβάσεων.

Η διαφορά με το περυσινό έτος είναι ότι πλέον οι έλεγχοι είναι στοχευμένοι. Οι ελεγκτές επί της ουσίας πηγαίνουν στα καταστήματα για να βάλουν το λουκέτο, αφού στις περισσότερες περιπτώσεις γνωρίζουν από πριν (μετά τις διασταυρώσεις) ότι η επιχείρηση έχει υποπέσει σε παραβάσεις. Ωστόσο πραγματοποιούνται και επιτόπιοι έλεγχοι, όπως για παράδειγμα έγινε στη Χώρα της Ανδρου όπου σχεδόν τα μισά μαγαζιά έκλεισαν για 48 ώρες. Τα ελεγκτικά κλιμάκια θα βρίσκονται στους τουριστικούς προορισμούς μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου και σε κάποιες περιπτώσεις μέχρι και τον Οκτώβριο.

Οι διασταυρώσεις θα συνεχισθούν μέχρι το τέλος του έτους προκειμένου να ελεγχθούν οι συναλλαγές του διαστήματος Ιουλίου – Σεπτεμβρίου. Από τις πρώτες διασταυρώσεις οι ελεγκτές εντόπισαν και έβαλαν λουκέτο σε:

• Εστιατόριο στα Κύθηρα για μη διαβίβαση 557 αποδείξεων, αξίας 23.029 ευρώ.

• Εστιατόριο στη Μυτιλήνη για μη διαβίβαση 335 αποδείξεων, αξίας 14.188 ευρώ.

• Καφέ μπαρ στη Χαλκιδική για μη διαβίβαση 10.690 αποδείξεων, αξίας 146.067 ευρώ.

https://www.kathimerini.gr/

You May Also Like

Τα νεα ωράρια των εργαζομένων στη δημόσια διοίκηση

Τα νεα ωράρια των εργαζομένων στη δημόσια διοίκηση

Ιωάννινα: Χαμός σε σχολείο με τα self test – Δεκάδες ψευδώς θετικά δείγματα

Δεκάδες μαθητές κλήθηκαν να επαναλάβουν τους ελέγχους από μονάδες του ΕΟΔΥ.

Ακίνητα: Στην Καστοριά αγοράζεις 100 τ.μ. και στην Αθήνα ένα… δωμάτιο

Στο ένα τέταρτο της τιμής μιας κατοικίας στο κέντρο της Αθήνας πωλούνται οι κατοικίες στην Καστοριά

Lockdown: «Ρήμαξαν» εξοχικά σπίτια σε οικισμό στη Χαλκιδική

Ανησυχούν οι ιδιοκτήτες που δεν μπορούν να πάνε να ελέγξουν τα σπίτια…

Καιρός: Δύσκολη η συνέχεια του καλοκαιριού – Η πρώτη πρόγνωση για Ιούλιο

«Οδεύουμε σε έναν Ιούνιο ο οποίος μάλλον θα είναι ο θερμότερος όλων των εποχών»

Η Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα σε ζωντανή ροή από την Ιερά Μονή Αγίας Παρασκευής

Η Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα σε ζωντανή ροή από την Ιερά Μονή…

ΔΕΗ: «Σβήνουν τα φουγάρα» δύο ακόμη λιγνιτικών μονάδων στις 17 Απριλίου

Table of Contents Hide ΔΕΗ: «Σβήνουν τα φουγάρα» δύο ακόμη λιγνιτικών μονάδων…

Ρόδος: Απεργία πείνας με αίτημα…την αποπληρωμή των χρεών στη ΔΕΗ – Η απεγνωσμένη επιχειρηματίας

Ένα ύστατο μέσο χρησιμοποιεί μια επιχειρηματίας από τη Ρόδο για να καταφέρει…

Λοβέρδος στο OPEN: Αφορμή η τραγωδία των Τεμπών για την προσχώρηση στη ΝΔ – Πάω για τον σταυρό

Ο πλέον «γαλάζιος» Ανδρέας Λοβέρδος λέει πως επέλεξε τη Νέα Δημοκρατία με αφορμή το συγκλονιστικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη

Πανελλήνιες 2020: Λήγει σήμερα η προθεσμία υποβολής αιτήσεων

Table of Contents Hide Πανελλήνιες 2020: Λήγει σήμερα η προθεσμία υποβολής αιτήσεωνΓενικές…