weDο/ Professional και ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ καθάρισαν 1.5 τόνο σκουπίδια από 3 δασικές περιοχές

weDο/ Professional και ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ καθάρισαν 1.5 τόνο σκουπίδια από 3 δασικές περιοχές

Ολοκληρώθηκε μια ουσιαστική και δημιουργική πορεία ενός χρόνου στην προστασία του περιβάλλοντος, της άγριας ζωής και της βιοποικιλότητας στην Ελλάδα με συνοδοιπόρους τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ και τη weDo/ Professional! Ένας χρόνος δύσκολος και με περιορισμούς λόγω της πανδημίας, τα οποία όμως δεν στάθηκαν εμπόδιο για έμπρακτα αποτελέσματα.

Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ με τη weDo/Professional κατάφεραν να καθαρίσουν 3 δασικές περιοχές στην Αττική και τη Φλώρινα συλλέγοντας 1.5 τόνο πλαστικό, σκουπίδια και μπάζα!

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ με εθελοντές και εργαζόμενους της Wella Company καθάρισαν 350 στρέμματα του πευκοδάσους στο Εθνικό Πάρκο Σχινιά Μαραθώνα που ανήκει στο δίκτυο Natura 2000! Λίγους μήνες νωρίτερα είχαν προηγηθεί οι καθαρισμοί στο δάσος του Νυμφαίου και στις Αγραπιδιές Φλώρινας.

Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά!

3 δασικές περιοχές – 500 στρέμματα συνολική έκταση καθαρισμών – 150 ενήλικες και παιδιά συμμετείχαν – 1.5 τόνος σκουπίδια, πλαστικά και μπάζα συγκεντρώθηκαν (έπιπλα, τουαλέτες, μπανιέρες, καρέκλες, παιδικά καροτσάκια, κρεβάτια παιχνίδια, στρώματα, σκάλες, τραπέζια, ηλεκτρολογικό υλικό, ελαστικά και μπαταρίες αυτοκινήτων)!

Εθνικό Πάρκο Σχινιά-Μαραθώνα: Σημαντικός βιότοπος και προστασία από πυρκαγιές

Το πευκοδάσος του Σχινιά, ένα από τα παλαιότερα δάση κουκουναριάς στην Ελλάδα, αποτελεί έναν πολύ σημαντικό βιότοπο με έντονη την παρουσία μικρών και μεγάλων θηλαστικών, αμφίβιων και ασπόνδυλων όπου έχουν καταγραφεί περισσότερα από 250 είδη πτηνών! Με στόχο την προστασία ενός τόσο σημαντικού φυσικού δάσους, η weDo/ Professional και ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ επέλεξαν την περιοχή αυτή θέλοντας με τον καθαρισμό να ενισχύσουν το σημαντικό έργο που ήδη επιτελεί ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Σχινιά – Μαραθώνα για την αντιπυρική προστασία του. Ακόμα και ένα μικρό πλαστικό ή γυαλί είναι ικανό να προκαλέσει πυρκαγιά. Γι’ αυτό και εργαζόμενοι της Wella Company συμμετείχαν με χαρακτηριστικό ζήλο στον καθαρισμό καλύπτοντας μεγάλη έκταση σε αναζήτηση ακόμα και μικρών σκουπιδιών.

Υψίστης σημασίας είναι και οι δύο δασικές περιοχές στο Νυμφαίο και τις Αγραπιδιές Φλώρινας. Και στις δύο υπάρχει έντονη παρουσία αρκούδας, λύκου, ζαρκαδιού, αγριογούρουνου, αγριόγατας. Οι Αγραπιδιές μάλιστα είναι ημιδασική περιοχή (δάσος μέσα σε γεωργική έκταση και είναι ιδιαίτερα σημαντική για την άγρια ζωή, καθώς λειτουργεί σαν «νησί») με έντονη την παρουσία του δέντρου Σκλήθρου που απαντάται σε συγκεκριμένες μόνο περιοχές. Στη δράση που έγινε τον Απρίλιο καθαρίστηκε και το ποτάμι στο οποίο ζουν βίδρες, φιλτράροντας έτσι τα νερά της λίμνης Ζάζαρη όπου και ξεχύνεται από φερτά υλικά.

Περιβαλλοντική εκπαίδευση για μικρούς και μεγάλους

Στους 3 καθαρισμούς που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο της συνεργασίας συμμετείχαν 70 περίπου παιδιά. Αφού ενημερώθηκαν από την Παιδαγωγική Ομάδα του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ για τη σημασία της προστασίας των δασών και των άγριων ζώων, έπαιξαν, τραγούδησαν μαζί με την «αρκούδα» και φυσικά βοήθησαν σημαντικά στον καθαρισμό.

Η συνεργασία εκτός από τους καθαρισμούς περιλάμβανε επιπλέον:

  • Την υιοθεσία και η κάλυψη των εξόδων από την weDo/ Professional τριών ζώων που φιλοξενούνται στο Διεθνές Περιβαλλοντικό Κέντρο ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ (αρκούδα, λύκος και ελληνικός ποιμενικός-γεννήτορας).
  • Την περιβαλλοντική εκπαίδευση και ενημέρωση των εργαζομένων και συνεργατών της #wellafamily από την Παιδαγωγική Ομάδα του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ.

Ακολουθήστε στο Instagram @wedo_act @arcturos και στο hashtag #TogetherWeDo και στις επίσημες ιστοσελίδες weDo/ Professional ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ

You May Also Like

Δυναμικό παρών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στην 86η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης

Με πλήθος επίσημων παρευρισκόμενων και παρουσία των Πρυτανικών Αρχών και μελών της…

Υπεγράφη η Προγραμματική Σύμβαση για το έργο «Επικάλυψη στέγης Ιερού Ναού Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου στην Λευκοπηγή Κοζάνης με Βυζαντινά κεραμίδια» από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργο Κασαπίδη

Την Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας – Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης,…

Υπογραφή εκτέλεσης έργου «Επισκευή – Συντήρηση οδικού δικτύου Αγίου Αντωνίου προς Σιδηροχώρι», από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργο Κασαπίδη.

Την  σύμβαση εκτέλεσης του έργου: «Επισκευή – Συντήρηση οδικού δικτύου Αγίου Αντωνίου…

51η Πρόσκληση σε συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας  με τηλεδιάσκεψη

Ο Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, έχοντας υπόψη: α)…

Ενεργειακές Κοινότητες:αυτοδιοίκηση, επιχειρήσεις και πολίτες κάνουν πράξη τη Δίκαιη Μετάβαση

  Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και η περιβαλλοντική δεξαμενή σκέψης The Green…

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΕΎΘΥΝΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Στο πλαίσιο του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και της…

Νίκος Παπαγεωργίου: Ένας άγνωστος ευεργέτης – Η ορφάνια, το γουνεμπόριο και η βράβευση από την Ακαδημία Αθηνών

Ο Νίκος Παπαγεωργίου είναι ένας από τους εθνικούς ευεργέτες, που η ζωή…

Νέος εξοπλισμός για το Μποδοσάκειο Νοσοκομείο από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

Επίσκεψη στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας πραγματοποίησαν στις 15 Σεπτέμβρη 2022, ο Aντιπεριφερειάρχης…