Τα μισά από τα φάρμακα που καταστρέφουν τα βακτήρια που χρησιμοποιούμε σήμερα είναι παραλλαγές ενώσεων που βρέθηκαν πριν από σχεδόν έναν αιώνα.
STEFANO MADRIGALI VIA GETTY IMAGES

Ένα αντιβιοτικό που αναπτύχθηκε πριν από περίπου 80 χρόνια και η ιατρική κοινότητα το έχει εγκαταλείψει θα μπορούσε να προσφέρει και πάλι νέες λύσεις, αυτή τη φορά στην απειλή των ανθεκτικών στα φάρμακα υπερμικροβίων.

Τα μισά από τα φάρμακα που καταστρέφουν τα βακτήρια που χρησιμοποιούμε σήμερα είναι παραλλαγές ενώσεων που βρέθηκαν πριν από σχεδόν έναν αιώνα, κατά τη διάρκεια αυτής της «χρυσής εποχής» των αντιβιοτικών.

Σε αντίθεση με τα Θετικά κατά Γκραμ βακτήρια*, αυτά τα μικρόβια δεν διαθέτουν ένα ισχυρό κυτταρικό τοίχωμα που στοχεύουν πολλά αντιβιοτικά. Η εύρεση εναλλακτικών λύσεων ήταν μια από τις μεγάλες προκλήσεις για τη φαρμακευτική βιομηχανία.

Το 2017, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δημοσίευσε μια λίστα με τα πιο επικίνδυνα, ανθεκτικά στα φάρμακα παθογόνα εκεί έξω. Τα περισσότερα ήταν Αρνητικά κατά Γκραμ βακτήρια.

Όμως, παρά τις δυνατότητές της να σκοτώνει βακτήρια, η στρεπτοθρισίνη δεν υπήρχε βελτίωση. Σε μια αρχική μελέτη κρίθηκε πολύ τοξικό για την υγεία των ανθρώπινων νεφρών και στη συνέχεια «θάφτηκε» στην επιστημονική βιβλιογραφία.Ο παθολόγος Τζέιμς Κίρμπι από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και οι συνεργάτες του το ανακαλύπτουν τώρα, διερευνώντας τις δυνατότητές του με ένα νέο όνομα – nourseothricin.

«Τώρα με την εμφάνιση παθογόνων ανθεκτικών σε πολλά φάρμακα, για τα οποία υπάρχουν ελάχιστα ή καθόλου ενεργά αντιβιοτικά διαθέσιμα για θεραπεία, είναι καιρός να επανεξετάσουμε και να διερευνήσουμε τις δυνατότητες αυτού που προηγουμένως αγνοούσαμε», δήλωσε ο Κίρμπι στο ScienceAlert.

Η Nourseothricin είναι ένα φυσικό προϊόν που παράγεται από βακτήρια του εδάφους που είναι θετικά κατά Γκραμ βακτήρια. Στην πραγματικότητα είναι ένα μείγμα αντιβιοτικών, με μεμονωμένα ονόματα όπως στρεπτοθρισίνη F (S-F) και στρεπτοθρισίνη D (S-D).

Ενώ η nourseothricin και το S-D παρουσιάζουν τοξικές επιδράσεις στα κύτταρα των νεφρών στο εργαστήριο, ο Κίρμπι και οι συνεργάτες του έχουν πλέον διαπιστώσει ότι αυτό δεν ισχύει για το S-F. Αυτή η ένωση εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά αποτελεσματική στη θανάτωση ανθεκτικών στα φάρμακα αρνητικών κατά Γκραμ βακτηρίων, αλλά σε συγκεντρώσεις που δεν είναι τοξικές.

Ο Κίρμπι και οι συνεργάτες του έχουν ήδη αρχίσει να διερευνούν πώς να ενισχύσουν τις φυσικές στρεπτοθρικίνες, όπως το S-F, ώστε να λειτουργήσουν ακόμα καλύτερα ως δολοφόνοι υπερμικροβίων.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο PLOS Biology.

――――――――

*Στη βακτηριολογία, τα θετικά κατά Gram βακτήρια είναι βακτήρια που δίνουν θετικό αποτέλεσμα στη δοκιμή χρώσης Gram, η οποία χρησιμοποιείται παραδοσιακά για την ταχεία ταξινόμηση των βακτηρίων σε δύο ευρείες κατηγορίες ανάλογα με τον τύπο του κυτταρικού τοιχώματος τους.

**Τα αρνητικά κατά Gram βακτήρια είναι βακτήρια που δεν διατηρούν τη χρώση κρυσταλλικού βιολετί που χρησιμοποιείται στη μέθοδο χρώσης κατά Gram της βακτηριακής διαφοροποίησης.

https://www.huffingtonpost.gr/

You May Also Like

«Καμπανάκι» ΠΟΥ για τους κινδύνους από τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στην υγεία

Για τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στη δημόσια υγεία προειδοποίησε ο ΠΟΥ.

Πόνος στην Ωμοπλάτη – Μήπως δεν είναι κρύωμα; Γράφει ο Νικόλαος Παγούνης, M.Sc Sport Science & Physical Education*

Πόνος στην Ωμοπλάτη – Μήπως δεν είναι κρύωμα; Γράφει ο Νικόλαος Παγούνης,…

Νέο εμβόλιο ενάντια στη νόσο Αλτσχάιμερ

Mπορεί να αποτρέψει ή να μειώσει τις επιπτώσεις της νόσου Αλτσχάιμερ

Μία κουβέντα για τα… UFO – Η πρώτη δημόσια συνεδρίαση της NASA

Το θέμα αφορά τόσο την εθνική ασφάλεια όσο και την ασφάλεια των αερομεταφορών

ΕΟΦ: Καμπανάκι για φάρμακο διαβητικών που λαμβάνεται εκτός ένδειξης για αδυνάτισμα

Οι ειδικοί του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων προειδοποιούν πως υπάρχει πραγματικός κίνδυνος για την υγεία

Ανεπάρκεια Β12: Το περίεργο σύμπτωμα που δεν πρέπει να αγνοείτε

Τα τρόφιμα από τα οποία μπορείτε να πάρετε βιταμίνη Β12

Τηλεσκόπιο James Webb: Λεπτομερείς εικόνες του πλανήτη Ουρανού

Το James Webb αποτύπωσε επίσης πολλά από τα 27 γνωστά φεγγάρια του Ουρανού. 

Από σήμερα η υποβολή αιτήσεων για το πρόγραμμα Dentist Pass

Πρόγραμμα προληπτικής οδοντιατρικής για παιδιά 6-12 ετών

Ερευνητές ανέπτυξαν χημειοθεραπεία που σκοτώνει όλους τους συμπαγείς καρκινικούς όγκους

Σε εξέλιξη κλινική δοκιμή φάσης 1 που δοκιμάζει τη θεραπεία σε ανθρώπους.