Ξεκίνησαν σήμερα στην Καστοριά οι τετραήμερες εργασίες της 103ης Συνόδου Πρυτάνεων των Ελληνικών Πανεπιστημίων, υπό την Προεδρία του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και Προεδρεύοντα τον Καθηγητή Θεόδωρο Θεοδουλίδη, Πρύτανη του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

Η Σύνοδος των Πρυτάνεων και Προέδρων Διοικουσών Επιτροπών των  Ελληνικών ΑΕΙ,  διεξάγεται  από 11 έως και 14 Ιουλίου. Την Παρασκευή, τελευταία ημέρα της Συνόδου,  θα παραστεί  η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού σηματοδοτώντας την πρώτη επίσημη παρουσία και ομιλία του αρμόδιου Υπουργού, Κυριάκου Πιερρακάκη για το πλαίσιο και τις πολιτικές στήριξης των ελληνικών Πανεπιστημίων, καθώς και την πρώτη του συνάντηση με τους Πρυτάνεις όλων των ΑΕΙ.

Εν όψει της Συνόδου στην Καστοριά, το προεδρείο της Συνόδου πραγματοποίησε χθες ενημερωτική συνάντηση στην Αθήνα με τον Υπουργό Παιδείας Κυριάκο Πιερρακάκη, παρουσία και του Γενικού Γραμματέα Ανώτατης Εκπαίδευσης Οδυσσέα Ζώρα.

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Καθηγητής Θεόδωρος Θεοδουλίδης, προεδρεύων της 103ης Συνόδου, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Καθηγητής Παναγιώτης Καλδής και ο Πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου, Καθηγητής  Ανδρέας Φλώρος ενημέρωσαν την ηγεσία του Υπουργείου για την ατζέντα της Συνόδου.

Εξέθεσαν στον Υπουργό  τις προτεραιότητες των ελληνικών Πανεπιστημίων στην κομβική αυτή περίοδο μετασχηματισμού και μετεξέλιξης της ανώτατης εκπαίδευσης, με επίκεντρο την ποιότητα των ακαδημαϊκών σπουδών, την έρευνα, τη δυναμική εξωστρέφεια και τη στρατηγική ανάπτυξης των ελληνικών ΑΕΙ στο ανταγωνιστικό διεθνές και ευρωπαϊκό περιβάλλον.

Επίσης, ανέδειξαν τις άμεσες προτεραιότητες προς διευθέτηση για την εύρυθμη λειτουργία των Πανεπιστημίων, ένα χρόνο μετά την εφαρμογή του νέου Νόμου για τα ΑΕΙ, καθώς και επείγοντα ζητήματα για τη στελέχωση και ενδυνάμωση του έργου τους.

Ο Υπουργός επεσήμανε ότι θα αναφερθεί διεξοδικά στο σύνολο των ζητημάτων που απασχολούν τα ελληνικά ΑΕΙ  κατά την ομιλία του στη Σύνοδο.

Σημειώνεται ότι η Σύνοδος Πρυτάνεων, όργανο καταξιωμένο ως ενιαία έκφραση των Πανεπιστημίων της χώρας, λειτουργεί ως forum ανταλλαγής απόψεων και ιδεών, διαδραματίζοντας σημαντικό ρόλο στο χώρο της Ανώτατης Παιδείας.

Στην ατζέντα της 103ης Συνόδου, εκτός από καίρια θέματα που σχετίζονται με την λειτουργία, την οργάνωση και την διοίκηση των Πανεπιστημίων, έχουν ενταχθεί κρίσιμα ζητήματα που αφορούν στο στρατηγικό σχεδιασμό και τις πολιτικές  ανάπτυξής τους,  μεταξύ των οποίων ο πολυδιάστατος ρόλος τους στις προκλήσεις της σύγχρονης εποχής και η δυναμική σύνδεση των προγραμμάτων σπουδών με την αγορά εργασίας.

Συγχρόνως, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση εργασίας για τον ρόλο των Πανεπιστημίων στο πλαίσιο της Ενεργειακής και Δίκαιης Μετάβασης, που διοργανώνεται από το Πρόγραμμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης 2021-2027, με τη συμμετοχή της ηγεσίας των συναρμόδιων υπουργείων καθώς και στελεχών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Κεντρικός χορηγός της 103ης Συνόδου είναι η ΔΕΗ Α.Ε.

Χορηγοί είναι η Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, ο Όμιλος Huawei και o Όμιλος Εταιρειών Συμβούλων Euroconsultants.

Υποστηρικτές είναι η πρώτη εταιρεία spin-off του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Metamind Innovations-MINDS,  η εταιρεία τεχνολογίας στην παραγωγή καινοτόμων ενεργειακών λύσεων SUNLIGHT, το Cluster Βιοοικονομίας και Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας CLuBE και ο Δήμος Καστοριάς.

Αναλυτικές πληροφορίες διατίθενται στην επίσημη ιστοσελίδα της Συνόδου Πρυτάνεων   https://synodos-aei.gr/ και στον επίσημο ιστοχώρο της 103ης Συνόδου https://synodos103.uowm.gr/

 

You May Also Like

Εθιμοτυπική Επίσκεψη του νέου Αστυνομικό Διευθυντή Καστοριάς με τον Αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς

    Εθιμοτυπική  Επίσκεψη του νέου Αστυνομικό Διευθυντή Καστοριάς με τον Αντιπεριφερειάρχη…

Με ΦΕΚ η επιβολή νέων μέτρων και απαγορεύσεις. Αυστηρές συστάσεις και έλεγχος από τα αρμόδια όργανα

Με ΦΕΚ η επιβολή νέων μέτρων και απαγορεύσεις. Αυστηρές συστάσεις και έλεγχος…

Η ακαδημαϊκή δομή του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.   Ποια τμήματα ιδρύονται αλλά ΔΕΝ θα λειτουργήσουν το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020

Η ακαδημαϊκή δομή του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.    Ποια τμήματα ιδρύονται αλλά…

Εθιμοτυπική συνάντηση Αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς & Αρχιμανδρίτη, Πατέρα Αγαθάγγελου Σίσκου, Αρχειοφύλακα των Πατριαρχείων

Εθιμοτυπική συνάντηση Αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς & Αρχιμανδρίτη, Πατέρα Αγαθάγγελου Σίσκου, Αρχειοφύλακα των Πατριαρχείων

Δύο έργα από την Ελλάδα και συγκεκριμένα το ένα από την Καστοριά είναι ανάμεσα στους νικητές των ευρωπαϊκών βραβείων Natura 2000 για το 2018

Δύο έργα από την Ελλάδα και  συγκεκριμένα το ένα από την Καστοριά…

ΕΠΣ Καστοριάς: Τα αποτελέσματα των αγώνων της Κυριακής

ΕΠΣ Καστοριάς: Τα αποτελέσματα των αγώνων της Κυριακής

Τοποθετήθηκε ο πρώτος δημόσιας χρήσης Αυτόματος Εξωτερικός Απινιδωτής στην πόλη της Καστοριάς από το Ε.Τ.Α.Κ.

Τοποθετήθηκε ο πρώτος δημόσιας χρήσης Αυτόματος Εξωτερικός Απινιδωτής στην πόλη της Καστοριάς…

Την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2023 ο Αθλητικός Σύλλογος Καστοριάς έκοψε την βασιλόπιτα για το νέο έτος.

Α. Σ. Καστοριάς: Κοπή βασιλόπιτας, βραβεύσεις και τυχεροί λαχνοί