Κλειστό θα παραμείνει και αυτό το καλοκαίρι το Ναυάγιο στη Ζάκυνθο, ένας από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της χώρας, λόγω κινδύνου κατολίσθησης.

Σύμφωνα με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των αρμόδιων υπουργών, απαγορεύεται η πρόσβαση και προσέγγιση στην παραλία τόσο από θαλάσσης όσο και από την στεριά.

Η ΚΥΑ, που υπογράφουν οι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Χρήστος Στυλιανίδης, Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας, δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ.

Αναλυτικά, αναφέρονται τα εξής: 

«Την απαγόρευση πρόσβασης των επισκεπτών στον όρμο «Ναυάγιο της Ζακύνθου» ως ακολούθως:

1. α) Την απαγόρευση πρόσβασης και προσέγγισης στην «Απαγορευμένη Ζώνη» και στη «Ζώνη Ελεγχόμενης Πρόσβασης», ως αυτές εμφαίνονται στο Παράρτημα που συνοδεύει την παρούσα και μνημονεύεται στην από 15.4.2024 με α.π. 1032 Εκτίμηση Διακινδύνευσης στην Περιοχή Ναυαγίου Ζακύνθου του ΟΑΣΠ.

β) Την απαγόρευση της πρόσβασης στο κορυφαίο τμήμα του πρανούς και στο πλάτωμα που υφίσταται έμπροσθεν του πρανούς και συνορεύει με δρόμο πρόσβασης επισκεπτών, με όριο απαγόρευσης απόσταση 10 μέτρων από το όριο του πρανούς και την τοποθέτηση κατάλληλης σήμανσης.

γ) Την κατ’ εξαίρεση προσέγγιση στην ζώνη ελεύθερης πρόσβασης όπως αυτή εμφαίνεται στο συνημμένο Παράρτημα και μνημονεύεται στην από 15.4.2024 με α.π. 1032 Εκτίμηση Διακινδύνευσης στην Περιοχή Ναυαγίου Ζακύνθου του ΟΑΣΠ, η οποία περιλαμβάνει την περιοχή που ορίζεται από τα σημεία ΓΔ και έχει σαν όριο το ναυάγιο του πλοίου «Παναγιώτης», αποκλειστικά και μόνο σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης και παροχής βοήθειας.

2. α) Την απαγόρευση της κυκλοφορίας και της προσέγγισης-αγκυροβολίας κάθε πλωτού μηχανοκίνητου ή μη μηχανοκίνητου μέσου, καθώς και την απαγόρευση λήψης θαλάσσιου λουτρού από λουόμενους στη θαλάσσια περιοχή εσωτερικά της νοητής γραμμής η οποία ενώνει τα δύο (02) άκρα (βόριο και νότιο) του Όρμου «Ναυάγιο» Ζακύνθου. Η προσέγγιση στην εν λόγω θαλάσσια περιοχή επιτρέπεται μόνο σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης και παροχής βοήθειας.

β) Κατ’ εξαίρεση, με απόφαση της αρμόδιας Λιμενικής Αρχής, κατόπιν επικαιροποιημένης γνώμης του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, δύνανται να καθορίζονται τα ακριβή όρια ασφαλούς θαλάσσιας ζώνης εντός της οποίας επιτρέπεται αποκλειστικά η προσέγγιση κάθε πλωτού μηχανοκίνητου ή μη μηχανοκίνητου μέσου.

γ) Η σήμανση της θαλάσσιας περιοχής της περ. β’ διενεργείται υποχρεωτικά με ευθύνη της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.

3. Οι απαγορεύσεις πρόσβασης και προσέγγισης και οι όροι ελεγχόμενης πρόσβασης της παρούσας ισχύουν για χρονικό διάστημα από την έκδοση της παρούσας και έως 31.10.2024 προς το σκοπό προστασίας των επισκεπτών κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου.

4. Οι παραβάτες της παρούσας ανεξαρτήτως ποινικών ή αστικών ευθυνών υπόκεινται και σε διοικητικές κυρώσεις σύμφωνα με το άρθρο 157 του ν.δ. 187/1973 (Α’ 261) και του οποίου οι διατάξεις, ως προς το ύψος, το είδος της κύρωσης και τον τρόπο επιβολής τους εφαρμόζονται ανάλογα από το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας.

Προσαρτάται και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της παρούσας το Παράρτημα.

Η απόφαση ισχύει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως».

Αυτοψία χθες στο πλάτωμα

Όπως αναφέρει το imerazante.gr, την Τρίτη (7/5/2024) στο πλάτωμα του Ναυαγίου βρέθηκαν ο Βουλευτής Ζακύνθου Δ. Ακτύπης και ο Δήμαρχος Γ. Στασινόπουλος για την τοποθέτηση των πινακίδων που ενημερώνουν τους επισκέπτες για τους κινδύνους στην περιοχή.

Ο κ. Ακτύπης δήλωσε στην ΗΜΕΡΑ: «Ο Δήμος έβαλε πινακίδες και πήγαμε με τον Δήμαρχο για να τις δούμε. Η Περιφέρεια προχωράει το έργο της προστασίας με τον φράχτη. Όσον αφορά το ΦΕΚ, ισχύει το ίδιο με το περσινό για την ασφάλεια στην περιοχή. Ήδη είμαστε στη διαδικασία ο Δήμος να αναλάβει τη διαχείριση του Ναυαγίου. Όταν ο Δήμος αναλάβει, τότε ένα θα είναι σίγουρο: θα μπορέσουμε να έχουμε και ανοιχτό Ναυάγιο πάνω στην περιοχή του πλατώματος, γιατί θα υπάρχει ασφάλεια, θα μπορεί να το παρακολουθεί ο Δήμος και να το διαχειριστεί. Από την κάτω πλευρά, θα ισχύσει ό,τι και πέρσι. Η ασφάλεια των επισκεπτών είναι το Α και το Ω. Από εκεί και πέρα, πρέπει να υπάρξει αφεντικό στην περιοχή και το αφεντικό θα είναι ο Δήμος. Από τη στιγμή που θα ολοκληρώσουμε τις διαδικασίες και ο Δήμος θα αναλάβει τη διαχείριση, όλα θα εξελιχθούν όπως πρέπει».

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος, τόνισε: «Ήδη επισκέπτονται καθημερινά το Ναυάγιο εκατοντάδες άτομα με σκοπό να δουν τη θέα, αλλά δυστυχώς ασφάλεια δεν υπάρχει. Αυτό φωνάζαμε από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε τη διαχείριση του Δήμου. Το συγκεκριμένο σημείο πρέπει να έρθει στον Δήμο. Ακόμα δεν υπάρχει κάποια τελική απόφαση. Βρεθήκαμε (χθες) στον χώρο της θέας του Ναυαγίου με δική μας πρωτοβουλία και σε συνεννόηση με το υπουργείο Τουρισμού βάζουμε ταμπέλες χωρίς να είμαστε υποχρεωμένοι ως φορέας τοπικής αυτοδιοίκησης. Συνεχίζουμε να φωνάζουμε ότι δεν υπάρχει κάποιος υπεύθυνος αν συμβεί κάτι στον χώρο αυτό».

Σχετικά με την ΚΥΑ, σχολίασε: «Ήταν αναμενόμενο να απαγορευτεί η επίσκεψη από πάνω και από κάτω, αλλά αυτό δεν λέει κάτι. Ο τουρίστας δεν έρχεται στην Ελλάδα για να βγει μια απόφαση και να πει: “δεν μπορείς να πλησιάσεις”. Αυτό είναι το πιο ανώδυνο. Η ουσία είναι ότι ο επισκέπτης έρχεται εδώ να δει ένα συγκεκριμένο θέαμα. Εμείς ως τοπική κοινωνία, ως οργανωμένο κράτος είμαστε υποχρεωμένοι να προστατεύσουμε τον τουρίστα και να του παρέχουμε αυτή την υπηρεσία. Οι τουρίστες κρέμονται στην άκρη του γκρεμού. Υπάρχει σοβαρότατο θέμα ασφάλειας. Εμείς φωνάζουμε ότι θα σκοτωθεί κόσμος. Δεν γίνεται να παίζουμε με την ασφάλεια των επισκεπτών. Και αύριο να πάρει το υπουργείο την απόφαση για να μας δώσει τις αρμοδιότητες, ξέρετε πόσο καιρό θα χρειαστούμε για να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα μας; Κάποιοι μήνες, άρα πάει και αυτό το καλοκαίρι!»

https://www.msn.com/

You May Also Like

Σαμουήλ Ακίνολα: Η περιπέτεια του να είσαι Έλληνας, μαύρος, ηθοποιός

Ο Αφροέλληνας ηθοποιός ξετυλίγει την ιστορία της ζωής του μέσα σε αντιφάσεις ακραίου ρατσισμού και πραγματικής αποδοχής.

Γερμανία: Ξεκληρίστηκε ελληνική οικογένεια από την επίθεση στο Τρίερ – Νεκρός πατέρας και το 2 μηνών κοριτσάκι του

Γερμανία: Ξεκληρίστηκε ελληνική οικογένεια από την επίθεση στο Τρίερ – Νεκρός πατέρας…

Λιβανός: Η κυβέρνηση στηρίζει τους αγρότες για να καλύψουν τις ανάγκες μετάκλησης εποχικών εργατών γης

  Λιβανός: Η κυβέρνηση στηρίζει τους αγρότες για να καλύψουν τις ανάγκες…

Φωτιά στην Ρόδο: Κηρύχτηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης όλο το νησί

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχτηκε η Ρόδος, λόγω της φωτιάς που καίει το νησί για 9η συνεχόμενη ημέρα.

Συγκινεί πατέρας στην Ογκολογική του Ελπίδα: Να χαίρεστε που έχετε τα παιδιά σπίτι

Συγκινεί πατέρας στην Ογκολογική του Ελπίδα: Να χαίρεστε που έχετε τα παιδιά…

Γιώργος Παυλάκης / Ψέμα τα περί πανδημίας ανεμβολίαστων- Έρχεται ρεκόρ θανάτων

Ζήτησε να ληφθούν από την κυβέρνηση σοβαρά μέτρα προειδοποιώντας ότι τα Χριστούγεννα…

ΑΣΕΠ 3Κ/2022: Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις για τις 283 μόνιμες προσλήψεις στην Παιδεία

Table of Contents Hide ΑΣΕΠ 3Κ/2022: Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις για τις…

ΟΑΕΔ: Όλες οι προϋποθέσεις για δίμηνη παράταση του επιδόματος ανεργίας

ΟΑΕΔ: Όλες οι προϋποθέσεις για δίμηνη παράταση του επιδόματος ανεργίας

Χρηματοδότηση για τα διετή προγράμματα σπουδών επαγγελματικής εκπαίδευσης ανακοινώθηκε από το ΥΠΠΕΘ

Χρηματοδότηση για τα διετή προγράμματα σπουδών επαγγελματικής εκπαίδευσης ανακοινώθηκε από το  ΥΠΠΕΘ