Τη Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2016,  ο Σύνδεσμος Ελλήνων Γουνοποιών, σήμανε την επίσημη έναρξη της εκθεσιακής περιόδου της Διεθνούς Έκθεσης Γούνας “Fur Excellence in Athens 2017” και παράλληλα παρουσίασε το καινούργιο δημιουργικό της Έκθεσης.fea-2017

Με τη βοήθεια τόσο των δημοπρατηρίων της Ελληνικής Ομοσπονδίας Γούνας, όσο και των ίδιων των γουνοποιών, στόχος του Σ.Ε.Γ. είναι η φετινή έκθεση να είναι εξαιρετική και στην οργάνωση,  αλλά και στην παρουσία των πελατών. Η Διεθνής Έκθεση Γούνας της Αθήνας 2017, θα διεξαχθεί μεταξύ 30 Μαρτίου και 1 Απριλίου 2017.

H FEA, για έβδομη χρονιά, δίνει το δυναμικό παρών στον κόσμο της γούνας. Τα κύρια χαρακτηριστικά της φέτος είναι ότι διοργανώνεται και υλοποιείται από τη νέα γενιά των γουνοποιών, συνδέετε με άλλες διεθνείς εκθέσεις με πολλά και σημαντικά πλεονεκτήματα για τους εκθέτες και τέλος το Δ.Σ. έχει ως σκοπό να μην επιτρέψει να ευτελιστεί το προϊόν και να μην αφήσει να  συνεχιστεί ο πόλεμος που αφορά στο  ποιος θα δώσει περισσότερα και όσο το δυνατόν φθηνότερα τα  κομμάτια του «Φέτος είμαστε πιο κοντά στο στόχο να είναι η FEA μια παγκόσμια έκθεση, διότι από πολύ νωρίς έχουμε σοβαρή δήλωση ενδιαφέροντος από διάφορες χώρες με αρκετούς εκθέτες. Τις επόμενες μέρες θα ανακοινώσουμε και τις  εταιρίες που θα συμμετάσχουν. Οι συγκυρίες είναι πολύ καλύτερες από πέρυσι, καθώς  δεν έχουμε προβλήματα με τα chips, οι Ρώσσοι έχουν προσαρμοστεί και οι Ουκρανοί πελάτες φαίνονται ακόμη πιο δραστήριοι. Μετά το σοκ της περασμένης χρονιάς με την πτώση των τιμών, όλοι έχουν προσαρμοστεί, παραγωγοί και πελάτες, και θεωρώ ότι φέτος θα έχουμε μια πάρα πολύ καλή έκθεση», ήταν τα λόγια του Προέδρου του Σ.Ε.Γ. Κωνσταντίνου Σαλαγιάννη.

Μειωμένο το κόστος συμμετοχής

Ο Σ.Ε.Γ. αποφάσισε να προβεί στη μείωση του κόστους συμμετοχής, καθώς όπως δηλώθηκε κατά την παρουσίαση, δεν έχει ως σκοπό το κέρδος, αλλά τη στήριξη στους Έλληνες παραγώγους. Ο κ. Σαλαγιάννης κατά την ομιλία του, τόνισε πως η έκθεση αφορά τους Έλληνες γουνοποιός επιχειρηματίες, οι οποίοι δεν θα πρέπει χαριστούν σε κανέναν και να συμμετάσχουν με τον καλύτερό τους εαυτό «Όταν οι ξένοι δείχνουν τόσο μεγάλο και έντονο ενδιαφέρον θα πρέπει να σκεφτούμε καλά τι έχουμε στα χέρια μας και να πράξουμε τα δέοντα. Με τη μείωση του κόστους συμμετοχής, υπάρχουν πλέον πολλές και για όλους ευκαιρίες. Όλοι μας αγαπάμε τον τόπο μας το ίδιο. Την παραγωγή  μας την κάνουμε στον τόπο  μας και με στόχο να έχουμε δουλειές όχι μόνο για 3 ή 6 ημέρες, αλλά για 365 μέρες το χρόνο».

Fur Excellence ίσον Τελειότητα

Ο Πρόεδρος του Σ.Ε.Γ., δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην ονοματοδοσία της έκθεσης, η οποία δεν έγινε διόλου τυχαία «Ο τίτλος που επιλέξαμε, Fur Excellence είναι γιατί πιστεύουμε ότι μπορούμε και συνεχώς στοχεύουμε στην τελειότητα για το καλύτερο στη γούνα». Για να επιτευχθεί όμως ένα τέλειο αποτέλεσμα, επιβάλλεται η σκληρή δουλειά και παράλληλα να εξαλειφθεί στο μέτρο του δυνατού ο σκληρός  ανταγωνισμός των τιμών και να εξαφανιστεί το ξεπούλημα του προϊόντος. «Στόχος είναι  να παρουσιάσουν οι επιχειρήσεις σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους, από όλο τον κόσμο, τα προϊόντα τους  και να έρθουν στο σπίτι τους, στην έδρα τους στην Καστοριά και στη Σιάτιστα με παραγγελίες και δουλειά για όλους. Η Fur Excellence είναι μια διεθνής έκθεση, με ανθρώπους που πραγματικά πιστεύουν στη δημιουργία νέων collection, στην καινοτομία και στο να αναδείξουν τη δουλειά τους, και όχι να βγάλουν ο ένας τα μάτια του άλλου. Εάν ο σκοπός σου είναι να ευτελίσεις το νόημα της Fur Excellence με την απληστία σου, παρακαλώ μην συμμετέχεις. Δεν υπάρχει χώρος για τέτοιου είδους ανταγωνισμό και πρακτικές στη  FEA 2017».

Οι μικροπρέπειες και ο αθέμητος ανταγωνισμός, πρέπει να παραμεριστούν από τον κλάδο της γουνοποιίας, προκειμένου να επιτευχθούν όλοι στόχοι που έχουν τεθεί. Μέσω αυτών των διοργανώσεων, η Ελλάδα αναδεικνύεται ως κέντρο παραγωγής γούνας στην Ευρώπη με παράδοση, αξιοπιστία και εμπιστοσύνη «Η  Fur Excellence είναι το αποκορύφωμα αυτών των αξιών, που λαμβάνει χώρα στην πρωτεύουσα του έθνους μας με τις καλύτερες συνθήκες που θα μπορούσαμε να προσφέρουμε, στο καλύτερο εκθεσιακό κέντρο Expo στην Ελλάδα, με  εύκολη πρόσβαση και πολλά πλεονεκτήματα για τους ξένους επισκέπτες», συμπλήρωσε ο κ. Σαλαγιάννης.

Περισσότερες παράλληλες εκδηλώσεις φέτος στη FEA

Ο Γενικός Γραμματέας του Σ.Ε.Γ. Γεώργιος Χατζησυμεωνίδης, ενημέρωσε πως το gala που θα πραγματοποιηθεί φέτος  κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα είναι τελείως διαφορετικό σε σχέση με τα προηγούμενα. Ειδικότερα «Θα είναι νέο και φρέσκο. Δεν θα έχει καμία σχέση με ό,τι έχουμε δει μέχρι σήμερα».

Εξάλλου το gala, αποτελεί και την εικόνα των γουνοποιωτικών επιχειρήσεων καθώς εκεί τους δίνεται η ευκαιρία να παρουσιάσουν τη νέα τους collection «Είναι η επιτομή του γουναρά. Σε αυτό  θα δείξουμε τα καλύτερα και τα πιο φαντασμαγορικά κομμάτια που έχουμε δημιουργήσει  για τη χρονιά του 2017. Κατά την άποψή μου, οι συνάδελφοι θα πρέπει να βάλουν τα δυνατά τους και να δημιουργήσουν με τους σχεδιαστές τους, αλλά και με την προσωπική τους φαντασία, ό,τι καλύτερο μπορούνε. Έτσι θα μπορέσουμε να δείξουμε στον έξω κόσμο, τι είμαστε ικανοί να κάνουμε με το υλικό της γούνας».

Εκτός όμως από το gala, για πρώτη φορά φέτος θα πραγματοποιούνται και τα daily show, όπου οι επιχειρηματίες θα προβάλλουν καθημερινά, μέσω αυτών των shows, τα προϊόντα τους.

Το Workshop, το οποίο καθιέρωσε ο Σ.Ε.Γ. και δείχνει τις παραδοσιακές τεχνικές της γούνας και πώς αυτές παντρεύονται με την πρωτοπορία θα λειτουργήσει και φέτος, ενώ video wall και διαδραστικοί πίνακες που θα τοποθετηθούν σε κομβικά σημεία εντός του εκθεσιακού κέντρου, θα παρουσιάζουν και θα διαφημίζουν τις επιχειρήσεις που θα συμμετέχουν στη FEA.

«Νομίζω ότι γίνονται πολύ μεγάλες προσπάθειες για να εξελίξουμε την έκθεση. Θέλουμε να κάνουμε βήματα προς τα εμπρός και όχι προς τα πίσω. Θέλουμε να λειτουργούμε ανταποδοτικά με τους εκθέτες μας. Θέλουμε να έρθουν και τα αποτελέσματα που θα αποκομίσουν να είναι μόνο θετικά. Η ουσία είναι να προβάλλουμε την πατρίδα μας, την Καστοριά και να φέρουμε δουλειές πίσω στον τόπο μας», είπε κλείνοντας ο κ. Χατζησυμεώνιδης.

Η Ιδέα πίσω από το ένδυμα για τη FEA 17

Ο Συνεργάτης του Σ.Ε.Γ. και καθηγητής του Royal College of Art-London, δημιουργός και σχεδιαστής  Βασίλης Καρδάσης, εμπνεύστηκε το ένδυμα για τη FEA 2017 από την Παλαιά Διαθήκη. Σεβάστηκε την τεχνική της γούνας και σε συνεργασία με τον  τεχνίτη γούνας και σχεδιαστή  Ηλία Ρέββα δημιούργησαν αυτό το κομψοτέχνημα.

Ο κ. Σαλλαγιάννης κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, ανέγνωσε τις σκέψεις του κ. Καρδάση. Πώς ξεκίνησε η όλη ιδέα και πώς έφτασε στο τελικό αποτέλεσμα.

«Ο δημιουργός, κατασκευαστής, καλλιτέχνης, μουσικός… καθοδηγείται από ένα φως, τη συναισθηματική αλήθεια. Η ιστορία της Καστοριάς είναι βασισμένη στα “Κομματιαστά”. 

Κομμάτια από γούνα τοποθετημένα με προσοχή,  ραμμένα μαζί με τρόπο ώστε να κατασκευάζεται ένα πλέτερ.

 Επιβιώσαμε όλοι μας από αυτήν την μέθοδο, να χρησιμοποιούμε τα “άχρηστα” κομματάκια από γούνα, ή αλλιώς τα “περισσέματα” .Τα λιγότερο πολύτιμα κομμάτια από τα δέρματα γούνας. Στην πραγματικότητα, ολόκληρη η Καστοριά έγινε πλούσια από αυτήν την πρακτική.

Και ήρθαν τα χρόνια που η γούνα έγινε κάτι περισσότερο από κομματάκια.  Στο κάτω-κάτω, είχαμε στη διάθεση μας ένα όμορφο, ολόκληρο δέρμα από γούνα.  Και ξεκινήσαμε από εκεί!  Γιατί να ενδιαφερθούμε για τα “άχρηστα” κομμάτια;

Οι αγορές άνθισαν.   Και το μυαλό μας ξέχασε την “σούπα” που μας κράτησε ζωντανούς χρόνια ολόκληρα. Τα στομάχια μας λαχταρούσαν για “μπριζόλα”!  Και πολύ σωστά!

Αλλά, αυτό το ταπεινό πλέτερ από πίσω πόδια, κεφάλια, μασχάλες, καθόταν παραπέρα σαν ένα περίλυπο, αποδιωγμένο παιδί που αναρωτιόταν γιατί κανείς μας δεν το αγαπούσε πλέον. Και για πάρα πολύ καιρό, έγινε το ανεπιθύμητο παιδί».

Προκειμένου να πάρει την τελική του μορφή το ένδυμα της FEA 2017, συγκεντρώθηκαν από διάφορα εργαστήρια περισσέματα, πεταγμένα υλικά από όλα τα είδη γούνας, υφαντά, τυπωμένα υλικά, δέρματα, γαρνιτούρες, φερμουάρ, πλαστικά,  ακόμη και πλαστικές σακούλες. Όλα αυτά τα υλικά χρησιμοποιήθηκαν και δημιουργήθηκε το ύφασμα, όπως ακριβώς γίνεται ένα πλέτερ από γούνα. Ο σχεδιασμός ήταν προσεγμένος  και εξονυχιστικά μελετημένος, και το τελικό αποτέλεσμα δικαίωσε το εγχείρημα.

Χρύσα Κοσμίδου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

Στο κολυμβητήριο Πτολεμαΐδας ξεκίνησε από την Πέμπτη 9 Ιανουαρίου για τέταρτο έτος η διδασκαλία του μαθήματος της κολύμβησης σε μαθητές της Γ΄ και Δ΄ τάξης

Στο κολυμβητήριο Πτολεμαΐδας ξεκίνησε από την Πέμπτη 9 Ιανουαρίου για τέταρτο έτος…

Χριστούγεννα και η Μύησις κρατώντας τις παραδόσεις ,είπε τα κάλαντα περιδιαβαίνοντας τα σοκάκια της πόλις !

Χριστούγεννα και ο ομιλος Μυησις κρατώντας τις παραδόσεις ,είπε τα κάλαντα περιδιαβαινοντας…

ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ και ΚΑΛΛΙΣΤΩ: Δεν έχουμε καμία συνεργασία με τον TAP

ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ και ΚΑΛΛΙΣΤΩ: Δεν έχουμε καμία συνεργασία με τον TAP

Περιφέρεια Δ. Μακεδονίας: 1 εκ. ευρώ για τη συντήρηση του Οδικού Δικτύου Δροσοπηγής – Φλώρινας

Περιφέρεια Δ. Μακεδονίας: 1 εκ. ευρώ για τη συντήρηση του Οδικού Δικτύου…

Πανδημία Covid 19: Η εβδομαδιαία αναφορά (28-9-2020 έως 4-10-2020) για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

  Πανδημία Covid 19: Η εβδομαδιαία αναφορά (28-9-2020 έως 4-10-2020) για την…

Άμεση λύση στο θέμα της μετεγκατάστασης των Ρομά στην Πτολεμαΐδα, με παρέμβαση του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας

Άμεση λύση στο θέμα της μετεγκατάστασης των Ρομά στην Πτολεμαΐδα,  με παρέμβαση…

Γέφυρα ζωής από το ΕΚΑΒ Καστοριάς για μεταφορά ασθενή στο Παπανικολάου

ΕΚΑΒ Καστοριάς:  Θα μας επιτρέψετε τίς πρώτες Ευχές για καλή χρονιά να τίς…

Ο μικρός Νικόλας αναχώρησε για την Πανεπιστημιακή Ιατρική Μονάδα του εξωτερικού

Ο μικρός Νικόλας αναχώρησε  για τη Πανεπιστημιακή  Ιατρική Μονάδα του εξωτερικού