Έκλεισε χθες Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2016, ο κύκλος των ενημερωτικών συναντήσεων για το «Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτικής Μακεδονίας 2014-2020»

Έκλεισε ο κύκλος των ενημερωτικών συναντήσεων, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν σε όλο το εύρος της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας  -Γρεβενά, Φλώρινα, Καστοριά (30/11) και Κοζάνη (1/12)-, οι οποίες είχαν ως βασικό άξονα ενημέρωσης τις ευκαιρίες χρηματοδότησης και την καλύτερη προετοιμασία  υποβολής προτάσεων στο πλαίσιο του «Επιχειρησιακού Προγράμματος Δυτικής Μακεδονίας 2014-2020».

20161130_105527Τα στελέχη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Προγράμματος  της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, φρόντισαν να παρέχουν τις απαραίτητες πληροφορίες στους δυνητικά δικαιούχους  για την πορεία του προγράμματος, όπως επίσης και για τους άξονες προτεραιότητας και τις ενδεικτικές δράσεις που περιλαμβάνει, αλλά και γενικότερα για όλες τις λεπτομέρειες που απαιτούνται ώστε  να υποβάλλουν ολοκληρωμένες προτάσεις και να επωφεληθούν από το νέο ΕΣΠΑ. «Στόχος αυτών των εκδηλώσεων είναι να ενημερωθούν οι δικαιούχοι τόσο για την πορεία του προγράμματος, όσο και για τις επόμενες δράσεις που αυτό περιλαμβάνει, έτσι ώστε να έχουν περισσότερο διάστημα στη διάθεσή τους, για να προετοιμάσουν τις προτάσεις τους και να υποβάλλουν ολοκληρωμένους φακέλους στις μελλοντικές προσκλήσεις του προγράμματος», σημείωσε ο  Προϊστάμενος της Μονάδας Α1 Προγραμματισμού και Αξιολόγησης της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Δυτικής Μακεδονίας Ηλίας Μουρατίδης.

20161130_112503Επιπρόσθετα, παρουσιάστηκαν αναλυτικά και οι στόχοι του προγράμματος, μεταξύ των οποίων είναι η βελτίωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας σε ανταγωνιστικό επίπεδο με έμφαση στην κλαδική και χωροθετημένη εξειδίκευση μέσω της στρατηγικής έξυπνης εξειδίκευσης της Περιφέρειας (RIS3), η υποστήριξη της μετάβασης προς μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και η προώθηση της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, η προώθηση των βιώσιμων μεταφορών και της άρσης των προβλημάτων σε βασικές υποδομές δικτύων, η διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής και η ενίσχυση της βιώσιμης απασχόλησης.

Ικανοποιημένος, από τα όσα ειπωθήκαν κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, φάνηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς Σωτήριος Αδαμόπουλος, ο οποίος δήλωσε τα εξής «Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, αρχίζει να υλοποιείται. Ήδη έχουμε τις πρώτες προσκλήσεις, ενώ από το νέο έτος θα έχουμε ακόμα περισσότερες. Το πρόγραμμα που αφορά στην Π.Ε. Καστοριάς, θα βγει λίαν συντόμως και θα το αναπτύξουμε αναλυτικά εν ευθέτω χρόνω. Πιστεύω ότι είμαστε σε ετοιμότητα στους πιο πολλούς τομείς. Όσον αφορά το ποσό που προορίζεται για την Π.Ε. Καστοριάς, θεωρώ ότι είναι αρκετά ικανοποιητικό.  Ωστόσο, θα προσπαθήσω να εντάξω ακόμα περισσότερα προγράμματα με τη βοήθεια του Περιφερειάρχη Θεόδωρου Καρυπίδη. Όπως γίνεται αντιληπτό, υπάρχουν ορισμένες προτεραιότητες. Σε ό,τι αφορά εμάς, πρέπει να κινηθούμε άμεσα για τα εγγυοβελτικά έργα, καθώς ανοίγει η πρόσκληση και θα πρέπει να τα εντάξουμε. Επίσης, θα πρέπει να συντονιστούμε και να εντάξουμε και τα έργα των τριών Δήμων μας».

Να σημειωθεί πως ο συνολικός προϋπολογισμός του Προγράμματος είναι 330.737.733 ευρώ, εκ των οποίων το ποσό των 264.590.187 ευρώ είναι η συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και 66.147.546 ευρώ είναι η Εθνική συμμετοχή.

Οι καθυστερήσεις είναι μέσα στο πρόγραμμα20161130_110424

Ο εντεταλμένος Σύμβουλος του προγράμματος ΕΣΠΑ Κυριάκος Ιωαννίδης, κατέστησε ξεκάθαρο πως στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε, το μοναδικό χρηματοδοτικό εργαλείο που έχουμε αυτή τη στιγμή ως χώρα είναι το ΕΣΠΑ και για το λόγο αυτό, οι δυνητικά δικαιούχοι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς πρόκειται για ένα δύσκολο πρόγραμμα «Μέσα στο επόμενο διάστημα, θα ανοίξουν οι προσκλήσεις, συνεπώς οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και να έχουν έτοιμες και τελειοποιημένες τις προτάσεις τους, ώστε να προχωρήσουν γρήγορα σε ό,τι αφορά τις διαδικασίες».

Οι διαδικασίες πραγματοποιούνται μέσα από τις κεντρικές υπηρεσίες, αλλά και μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εν συνεχεία προχωράει το πρόγραμμα. Συνεπώς οι καθυστερήσεις δεν θα μπορούσαν να λείπουν, καθώς θα πρέπει να διευθετηθούν πολλοί παράγοντες πριν από την οριστική υλοποίησή του «Υπήρχαν καθυστερήσεις στα διαδικαστικά, οι οποίες έχουν ξεπεραστεί», σημείωσε ο κ. Ιωαννίδης και   τόνισε πως οι οποίες καθυστερήσεις συμβαίνουν καθώς η κατάσταση στην Ελλάδα είναι κρίσιμη και δεν υπάρχει το ανάλογο προσωπικό για να μπορέσει να τρέξει τις διαδικασίες «Το ζήτημα είναι πως θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί για να μπορέσουμε να επιτύχουμε το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα».

Στο 2,5% η απορροφητικότητα του προγράμματος

Κοντά στο 2,5% είναι η απορροφητικότητα του προγράμματος που αντιστοιχεί στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, ποσοστό διόλου ευκαταφρόνητο σύμφωνα με τους ειδικούς συμβούλους. Βέβαια, υπάρχει η πιθανότητα το ποσοστό αυτό να ανέλθει στο 4,5% μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους «Είναι ένα φυσιολογικό ποσοστό για όλα τα αναπτυξιακά προγράμματα» δήλωσε ο κ. Μουράτιδης και συνέχισε λέγοντας πως «θα πρέπει να έχουμε ως δεδομένο, πως τα πρώτα χρόνια κάθε προγραμματικής περιόδου αναλώνονται σε θέματα προετοιμασίας, εξειδίκευσης, οργάνωσης και έκθεσης του θεσμικού πλαισίου, αλλά  και στην προσαρμογή στις νέες απαιτήσεις των προγραμματικών περιόδων».

Ο κ. Μουράτιδης ενίσχυσε την άποψή του, ότι το 2,5% δεν είναι ένα χαμηλό ποσοστό απορροφητικότητας, υπενθυμίζοντας πως κατά την προηγούμενη προγραμματική περίοδο (2007-2013) το ποσοστό αυτό ήταν στο 0%! Όσον αφορά την περίοδο 2002-2006, είχε αγγίξει το 4,5%. Ο στόχος για το 2017 είναι να φτάσει το ποσοστό στο 22%, ενώ κατά το έτος 2018, θα πρέπει να επιτευχθούν και οι στόχοι της ενδιάμεσης αξιολόγησης του προγράμματος του πλαισίου, έτσι ώστε η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας να καταφέρει να φτάσει στο σημείο να δικαιούται το αποθεματικό επίδοσης του προγράμματος που φτάνει κοντά στα 100 εκ. ευρώ «Γίνεται αντιληπτό, πως τα πρώτα χρόνια αναλώνονται σε διάφορες διαδικασίες προετοιμασίας των προγραμμάτων. Άρα λοιπόν, κάνουμε λόγο για ένα φυσιολογικό ποσοστό. Κάτι ανάλογο συμβαίνει σε όλα τα υφεσιακά προγράμματα σε επίπεδο χώρας. Μπορεί ορισμένα να φτάσουν στο 7 ή στο 8%. Αυτό δεν σημαίνει όμως,  ότι δεν χρειάζονται περισσότερες προσπάθειες».

Επιπρόσθετα,  ο κ. Μουρατίδης, ανέφερε επιγραμματικά προς τα  πού κατευθύνονται τα χρήματα του ΕΣΠΑ. Στην ουσία αφορούν πέντε βασικούς στόχους:

Ο 1ος αφορά στην επιχειρηματικότητα,  στην έρευνα και στην καινοτομία

Ο 2ος  αφορά στη μείωση των εκπομπών των  ρύπων του διοξειδίου του άνθρακα και στην προσαρμογή βάσει της κλιματικής αλλαγής

Ο 3ος αφορά στην προστασία και στην αξιοποίηση του περιβάλλοντος και των τουριστικών, πολιτιστικών πόρων, αλλά  και των πόρων της φυσικής κληρονομιάς

Ο 4ος αφορά στην ολοκλήρωση των βασικών υποδομών μεταφορών

Ο 5ος αφορά στην κοινωνική ένταξη και στις υποδομές υγείας και πρόνοιας.

 

Σε ετοιμότητα οι φορείς παρά τις δυσκολίες

Κλείνοντας ο  Προϊστάμενος Μονάδας Α1 Προγραμματισμού και Αξιολόγησης, δήλωσε πως ο κάθε φορέας είναι εκείνος που γνωρίζει εάν βρίσκεται σε ετοιμότητα, ωστόσο η εικόνα που βγαίνει προς τα έξω είναι πως οι προτάσεις είναι έτοιμες, καθώς υπάρχει και η εμπειρία και η γνώση.

Η δυσκολία των προτάσεων των δυνητικά δικαιούχων εντοπίζεται κυρίως στη στελέχωση, μιας και χρειάζονται περισσότερο προσωπικό, αλλά και στην προετοιμασία  και στην ωριμότητα των μελετών για τα έργα τους «Κατά την άποψή μου, αυτά είναι τα δύο δύσκολα σημεία που αντιμετωπίζονται, ωστόσο αφορούν στους δικαιούχους και με δική τους μέριμνα θα πρέπει να ανταποκριθούν. Πρέπει να αντιμετωπίσουν τις πολλαπλές ανάγκες σε επίπεδο έργων και δράσεων με το προσωπικό που διαθέτουν».

Χρύσα Κοσμίδου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

Παράταση Προγράμματος Αξιολόγησης της Αποτελεσματικότητας των εμβολιασμών των αλεπούδων έναντι του ιού της Λύσσας, μετά τους εμβολιασμούς του φθινοπώρου 2017

Παράταση Προγράμματος Αξιολόγησης της Αποτελεσματικότητας των εμβολιασμών των  αλεπούδων έναντι του ιού…

45.000,00 ευρώ για «Εκσυγχρονισμό Αθλητικών Υποδομών στο Κλειστό Γυμναστήριο Λευκόβρυσης»

  45.000,00  ευρώ για «Εκσυγχρονισμό Αθλητικών Υποδομών στο Κλειστό Γυμναστήριο Λευκόβρυσης»

Την Παρασκευή η 5η Συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης στην Καστοριά, με επίκεντρο την πρόοδο υλοποίησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Δυτικής Μακεδονίας 2014-2020

Την Παρασκευή η 5η Συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης στην Καστοριά, με επίκεντρο…

Επιμελητήριο Καστοριάς: Να περιοριστούν οι επισκέψεις σ’ αυτό μόνο στις απολύτως απαραίτητες

Επιμελητήριο Καστοριάς: Να περιοριστούν οι επισκέψεις σ’ αυτό μόνο στις απολύτως απαραίτητες

Κατάθεση της Τιμίας Ζώνης της Υπεραγίας Θεοτόκου

Την Κατάθεση της Τιμίας Ζώνης της Υπεραγίας Θεοτόκου εορτάζει η Αγία μας…

ECOTOURS: Χρηματοδοτικό πρόγραμμα βελτίωσης τουριστικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Ενημερωτική εκδήλωση την Πέμπτη 22/06 στην Καστοριά

Ανακοίνωση της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της ΠΔΜ για τα εξωτικά νοσήματα

Ανακοίνωση της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της ΠΔΜ για τα εξωτικά νοσήματα