Απανωτές συναντήσεις πραγματοποίησε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Γούνας Δημήτριος Κοσμίδης στην Αθήνα, προκειμένου να επιλύσει θέματα που απασχολούν τον κλάδο της γουνοποιίας. Στην τελική ευθεία για το διήμερο Συνέδριο Γούνας σε Καστοριά και Σιάτιστα.

Της Χρύσας Κοσμίδου

Ένα από τα θέματα που φαίνεται να απασχολεί ιδιαίτερα την Ε.Ο.Γ.  είναι η παραχώρηση του  ακινήτου του Κέντρου Ελληνικής Γούνας και  η μετέπειτα μετεγκατάσταση των γραφείων της στο προαναφερόμενο κτίριο, όπου παράλληλα θα υπάρχει χώρος και για όλα τα πρωτοβάθμια όργανα του κλάδου της γουνοποιίας. Σύμφωνα με τον κ. Κοσμίδη, τελικά βρέθηκε η λύση από τη Γενική Γραμματεία  Βιομηχανίας  «Ξετυλίξαμε το κουβάρι  του Κ.Ε.Γ. και πλέον το θέμα έχει δρομολογηθεί. Θεωρώ πως άμεσα θα έχουμε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα».

Ωστόσο, υπήρξε ένα μικρό κόλλημα, καθώς η προθεσμία  από το Ε.Τ.Α.Δ. για το θέμα των μηχανημάτων  του εξοπλισμό του Κ.Ε.Γ., είχε λήξει από τις 10 Φεβρουαρίου του 2017 «Καθώς δεν προλάβαμε τις προθεσμίες,  μας δόθηκε παράταση άλλων δύο μηνών και συγκεκριμένα μέχρι τα μέσα του Απριλίου.  Ίσως όμως χρειαστεί να πάρουμε μια επιπλέον παράταση καθώς  όπως μας ενημέρωσαν από τη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας, που είναι και η αρμόδια για τον εξοπλισμό, το θέμα θα λυθεί οριστικά στα τέλη του Απρίλη».

Ο κ. Κοσμίδης επισκέφτηκε επίσης και το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εργασίας, όπου και τον ενημέρωσε για τη σειρά προγραμμάτων που έχουν κατατεθεί από την Ε.Ο.Γ.  «Ο Γ.Γ. μας υποσχέθηκε ότι θα κοιτάξει τα προγράμματα και τις προτάσεις που έχουμε καταθέσει. Η αλήθεια είναι ότι ο όγκος τους είναι μεγάλος και βρισκόμαστε εν αναμονή των αποφάσεων».  Εάν τελικά εγκριθούν έστω και τα μισά από τα προγράμματα που κατέθεσε η Ε.Ο.Γ. θα δώσουν ώθηση και ανάσα στον κλάδο της γουνοποιίας, τόσο στους εργοδότες, όσο και στους εργαζόμενους.

Τέλος ο Πρόεδρος της Ε.Ο.Γ. πραγματοποίησε συνάντηση και με το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Ανάπτυξης «Το κεντρικό κράτος, ανταποκρίνεται στα αιτήματά μας. Μπορώ να πω ότι σε αυτό το κομμάτι δεν αντιμετωπίζουμε κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα. Εκείνο όμως που αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα, όχι μόνο για το δικό μας το κλάδο, αλλά για τους περισσότερους, είναι το θέμα της γραφειοκρατίας. Εκεί λοιπόν έχουμε εστιάσει την προσοχή μας, καθώς η γραφειοκρατία είναι ένα τέρας με πολλά κεφάλια, και δεν ξέρω πραγματικά πόσα πρέπει να κόψουμε για να ελευθερωθούμε και να κάνουμε σωστά τη δουλειά μας. Φανταστείτε πως για μια υπογραφή και μόνο, μπορεί να πάμε πίσω πέντε και έξι μήνες».

«Η τέχνη της Γούνας, χθες, σήμερα αύριο. Ιστορία και Πολιτισμός»

Επιπρόσθετα, ο κ. Κοσμίδης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στις 13 και 14 Μαΐου 2017 στη Σιάτιστα και στην Καστοριά με θέμα «Η τέχνη της Γούνας, χθες, σήμερα αύριο. Ιστορία και Πολιτισμός», όπου και θα προβληθεί ένα ντοκιμαντέρ για τη γούνα, και  συνδιοργανώνεται από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, το Επιμελητήριο Κοζάνης και την Ε.Ο.Γ. «Είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό συνέδριο, καθώς δεν θα αναδείξει μόνο την περιοχή μας, αλλά την τέχνη μας και το κομματιαστό».

Η συγκέντρωση των ντοκουμέντων και του αρχείου, για το ντοκιμαντέρ έχει ήδη ξεκινήσει και παρόλο που  έχει συγκεντρωθεί αξιόλογο υλικό (σ.σ. βρέθηκε ακόμα και μια φωτογραφία του 17ου αιώνα, στην οποία αποτυπώνεται ότι όντως η τέχνη της γούνας ξεκίνησε από την Καστοριά) η προσπάθεια συνεχίζεται συνεπώς, όσοι έχουν στη διάθεσή τους φωτογραφικό υλικό ή οποιοδήποτε άλλο αρχείο για τη Γούνα, μπορούν  να επικοινωνήσουν με τα γραφεία της Ελληνικής Ομοσπονδίας Γούνας στα τηλέφωνα  24670 22171 & 24670 27980 ( 9:00 – 14:00)   «Ευχαριστούμε τα τοπικά  Μ.Μ.Ε. τα οποία προωθούν αυτή τη δράση, αλλά και για την ανταπόκριση του κόσμου, η οποία μέχρι αυτή τη στιγμή είναι πάρα πολύ έντονη.  Μέρα με τη μέρα συγκεντρώνεται το υλικό, το οποίο θα βοηθήσει στο να δημιουργηθεί ένα εξαιρετικό  τελικό αποτέλεσμα. Να σημειώσουμε πως όσα περισσότερα στοιχεία περισυλλέξουμε, τόσους περισσότερους στόχους θα πετύχουμε για τον κλάδο, καθώς θα αποδείξουμε για άλλη μια φορά τη δυναμική μας », είπε ο κ. Κοσμίδης.  

Με αφορμή το γεγονός ότι βρέθηκε μια τόσο παλιά φωτογραφία, η οποία αποδεικνύει ότι οι Καστοριανοί και οι Σιατιστινοί ασχολούνται με την τέχνη της γούνας εδώ και πολλούς αιώνες, ο κ. Κοσμίδης ρωτήθηκε και τοποθετήθηκε για τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας  στην Αθήνα που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 9 Μαρτίου, σύμφωνα με δημοσιεύματα, ενόψει  της  Διεθνής  Έκθεση Γούνας  “Fur Excellence in Athens 2017”,  «Από τότε που έχει γεννηθεί ο άνθρωπος, υπάρχει και η γούνα. Ήταν το κύριο ένδυμά του, το οποίο τον προφύλαγε. Όσον αφορά τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας, δεν έχω να κάνω κάποιο σχόλιο. Ο καθένας, μπορεί να διαμαρτύρεται για ό,τι του κατέβει στο μυαλό. Εμείς συνεχίζουμε ακάθεκτοι την τέχνη μας και τη δουλειά μας».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

Στις εκδηλώσεις του Κέντρου Συμβουλευτικής Γυναικών Θυμάτων Βίας και της Εύξεινου Λέσχης Άργους Ορεστικού παρευρέθηκε η Μαρία Αντωνίου

Στις εκδηλώσεις του Κέντρου Συμβουλευτικής Γυναικών Θυμάτων Βίας και της Εύξεινου Λέσχης…

Και επίσημα υποψήφιος με τον Γιώργο Αμανατίδη, ο Δημήτρης Σαββόπουλος

Δήλωση υποψηφιότητας για τις περιφερειακές εκλογές

Αθλητές της Παγκόσμιας Κωπηλατικής Ομοσπονδίας στην Π.Ε. Καστοριάς

Αθλητές της Παγκόσμιας Κωπηλατικής Ομοσπονδίας στην Π.Ε. Καστοριάς

Με τεράστια επιτυχία πραγματοποιήθηκε ο ετήσιος χορός της Ένωσης Στρατιωτικών Καστοριάς (ΦΩΤΟ)

Με τεράστια επιτυχία πραγματοποιήθηκε ο ετήσιος χορός της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας…

Μέχρι τις 28 Μαΐου οι αιτήσεις συμμετοχής για τη θρησκευτική εμποροπανήγυρη Δισπηλιού

Μέχρι τις 28 Μαΐου οι αιτήσεις συμμετοχής για τη θρησκευτική εμποροπανήγυρη Δισπηλιού

Δ.Ε.Υ.Α.Κ.: Διακοπή υδροδότησης στην χαμηλή ζώνη της πόλης της Καστοριάς

  Δ.Ε.Υ.Α.Κ.: Διακοπή υδροδότησης στην χαμηλή ζώνη της πόλης της Καστοριάς

ΖΗΣΗΣ ΤΖΗΚΑΛΑΓΙΑΣ: Στο Επταχώρι τιμήσαμε τους ήρωες του Έπους του ’40

ΖΗΣΗΣ ΤΖΗΚΑΛΑΓΙΑΣ: Στο Επταχώρι τιμήσαμε τους ήρωες του Έπους του ’40

Σύλληψη δυο ατόμων στην Καστοριά για κατοχή και καλλιέργεια ναρκωτικών ουσιών, κατά περίπτωση

Σύλληψη δυο ατόμων στην Καστοριά για κατοχή και καλλιέργεια ναρκωτικών ουσιών, κατά…