Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 10 Μαρτίου 2017, η ημερίδα που διοργάνωσε το Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης Αποβλήτων Εκσκαφών, Κατασκευών, Κατεδαφίσεων (ΑΝΑΚΕΜ)  με θέμα «Έναρξη θεσμού ανακύκλωσης αποβλήτων Α.Ε.Κ.Κ. Δημόσιων & Ιδιωτικών έργων στη Π.Ε. Καστοριάς». Η ημερίδα έλαβε χώρα στην αίθουσα Δημοτικού Συμβούλιου του Δήμου Καστοριάς και πλήθος κόσμου έσπευσε να την παρακολουθήσει και να ενημερωθεί για την ανακύκλωση των αποβλήτων, τα οποία προέρχονται από κατασκευαστικά έργα.

Της Χρύσας Κοσμίδου

Σκοπός και στόχος της ημερίδας, ήταν να υπάρξει η πλήρης ενημέρωση των υπηρεσιών, των μηχανικών και του κόσμου, για το συλλογικό σύστημα διαχείρισης των στερεών αποβλήτων (σ.σ. ογκώδη απορρίμματα, μπάζα κ.λ.π.), τα οποία θα μεταφέρονται σε αδειοδοτημένο χώρο και εν συνεχεία θα ανακυκλώνονται.

Ο εκπρόσωπος της ΑΝΑΚΕΜ  Ιωάννης Παπαηλιόπουλος, τόνισε πως υπάρχει η υποχρέωση του κάθε πολίτη της Π.Ε. Καστοριάς, όταν πραγματοποιεί την οποιαδήποτε κατασκευαστική εργασία, τα απόβλητα  να μεταφέρονται μέσω της ΑΝΑΚΕΜ στη μονάδα ΑΝΟΔΟΣ Α.Τ.Ε. η οποία είναι ο δέκτης των προϊόντων εκσκαφών, κατεδαφίσεων και ανακαινίσεων  «Οι εργασίες αυτές, απορρέουν μέσα από το Νόμο. Ο μοναδικός τρόπος σύντομης διαχείρισης των αποβλήτων, είναι να πηγαίνουν στην κατάλληλη και αδειοδοτημένη μονάδα».  Οι εγκαταστάσεις της τεχνικής εταιρίας ΆΝΟΔΟΣ Α.Τ.Ε. βρίσκονται στην πόλη του Άργους Ορεστικού, στην περιοχή των σφαγείων.

Ο εκπρόσωπος της εταιρίας ΑΝΟΔΟΣ Α.Τ.Ε. Παναγιώτης Αποστολίδης ενημέρωσε πως πλέον το σύστημα αυτό εφαρμόζεται υποχρεωτικά. Δηλαδή, εάν κάποιος θελήσει να βγάλει μια κατασκευαστική άδεια για να χτίσει, θα πρέπει πρώτα να απευθυνθεί στην εταιρία, να κάνει δήλωση και στη συνέχεια να του δοθεί το χαρτί για τον τρόπο με τον οποίο θα διαχειριστεί τα απόβλητα «Δεν είναι δυνατόν να πετιούνται τα απορρίμματα στον Αλιάκμονα, στα ρέματα και στο οποιοδήποτε σημείο του δρόμου. Πρέπει να βάλουμε ένα τέλος στην ανεξέλεγκτη διαχείριση αυτών  των αποβλήτων. Δεν τα πετάμε  όπου να ‘ναι και  δεν τα παρατάμε στο έλεος του Θεού», είπε  χαρακτηριστικά ο κ. Αποστολίδης και τόνισε πως εφόσον ήδη έχει μπει σε κανονική λειτουργία το προαναφερόμενο πρόγραμμα, εάν δεν τηρηθούν οι κανονισμοί, τότε βάσει Νόμου θα υπάρξουν πρόστιμα.

Χρησιμοποιώντας δυο πολύ απλά επιχειρήματα, ο κ. Παπαηλιόπουλος θέλησε να ενημερώσει τον κόσμο για ποιο λόγο η ΑΝΑΚΕΜ συμβάλει τόσο προς το προσωπικό, όσο και προς το καθολικό όφελος «Αρχικά, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πως η ανακύκλωση μέσω της ΑΝΑΚΕΜ, δεν έχει μεγάλο κόστος και κάποιες φορές είναι φτηνότερη και από την παράνομη απόθεση. Μάλιστα έχω παρατηρήσει σε διάφορα μέρη της Ελλάδας στα οποία δραστηριοποιούμαστε, ότι οι πολίτες, μιας και δεν γνωρίζουν το αντικείμενο, μεταφέρουν τα απορρίμματά τους πολλά χιλιόμετρα μακριά για να τα αποθέσουν παράνομα, τη στιγμή  που υπάρχει  μια νόμιμη μονάδα ακριβώς δίπλα τους.  Επιπρόσθετα, το να βλέπουμε σε κάθε τυχαίο μέρος πεταμένα μπάζα, είναι μια εικόνα που δεν αρέσει σε κανέναν. Πάγια θέση μας είναι ότι πρέπει να ζούμε σε ένα καθαρό περιβάλλον. Συνεπώς η ανακύκλωση και δεν κοστίζει πολύ και παράλληλα μας δίνει ένα υγιές τοπίο για εμάς και για τα παιδιά μας».

 

Τι είναι η ΑΝΑΚΕΜ;

Το Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης Αποβλήτων Εκσκαφών, Κατασκευών και  Κατεδαφίσεων με τίτλο «Ανακύκλωση ΑΕΚΚ Κεντρικής Μακεδονίας Α.Ε. – ΑΝΑΚΕΜ» αποτελεί μη κερδοσκοπική ανώνυμη εταιρεία με έδρα τη Ν. Μαγνησία Θεσσαλονίκης και μετόχους τεχνικές κατασκευαστικές εταιρείες της Θεσσαλονίκης. Εγκρίθηκε με την υπ’ αρ. οικ. 1183/19-10-2012 απόφαση του Δ.Σ. του Ελληνικού οργανισμού Ανακύκλωσης και έχει εμβέλεια την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Βασίζεται στη νέα νομοθεσία ΚΥΑ 36259 που ισχύει από τον Αύγουστο του 2010 για την ανακύκλωση αποβλήτων που παράγονται από εκσκαφές, κατασκευές και κατεδαφίσεις (ΑΕΚΚ). Το σύστημα συνεργάζεται με διαχειριστές ΑΕΚΚ (εργολαβικές εταιρείες) και με Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας αλλά και Προσωρινής Αποθήκευσης ΑΕΚΚ προκειμένου τα ΑΕΚΚ που παράγονται από δημόσια και ιδιωτικά έργα να οδηγούνται προς ανακύκλωση και αξιοποίηση.

Ρόλος του Συστήματος είναι:

  1. Η ενημέρωση ιδιωτών, δημόσιων και ιδιωτικών φορέων για τις υποχρεώσεις τους σχετικά με την ανακύκλωση των ΑΕΚΚ μέσω τηλεφωνικής – ηλεκτρονικής επικοινωνίας, διοργάνωση ημερίδων κ.λ.π.
  2. Η σύναψη συμβάσεων με τους υπόχρεους διαχειριστές για την ανακύκλωση των αποβλήτων τους
  3. Ο έλεγχος των υπόχρεων διαχειριστών ώστε να διαλέγουν επιτόπου τα απόβλητα σωστά και να τα οδηγούν στην ανακύκλωση
  4. Ο έλεγχος των συμβεβλημένων μονάδων ως προς τις διαδικασίες ανακύκλωσης που εφαρμόζουν
  5. Ο συντονισμός των εργολαβικών επιχειρήσεων σχετικά με τις δυνατότητες προσωρινής αποθήκευσης – επεξεργασίας των αποβλήτων τους
  6. Ο καθορισμός των ποιοτικών παραμέτρων των ανακυκλωμένων προϊόντων με στόχο την απρόσκοπτη αξιοποίησή τους
  7. Η στήριξη των δημόσιων περιβαλλοντικών υπηρεσιών στην καταπολέμηση της ανεξέλεγκτης διάθεσης μπαζών στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

Ομιλία του Βουλευτή Ζήση Τζηκαλάγια στην επιτροπή Ελληνισμού της διασποράς για την γλωσσά και τις Ελληνικές σπουδές στο εξωτερικό

Ομιλία του Βουλευτή Ζήση Τζηκαλάγια στην επιτροπή Ελληνισμού της διασποράς για την…

Ο Παναγιώτης Κεπαπτσόγλου με την ομάδα μπάσκετ του Παναθηναϊκού

Ο Δήμαρχος Άργους Ορεστικού Παναγιώτης Κεπαπτσόγλου συναντήθηκε με την ομάδα μπάσκετ του…

Η Αγρυπνία της Γοργοϋπηκόου τελέσθηκε στον Μητροπολιτικό Ναό

Η Αγρυπνία της Γοργοϋπηκόου τελέσθηκε στον Μητροπολιτικό Ναό

ΟΑΕΔ: Στα ΑΤΜ τα χρήματα για Δώρο Πάσχα 2020 και επίδομα ανεργίας

ΟΑΕΔ: Στα ΑΤΜ τα χρήματα για Δώρο Πάσχα 2020 και επίδομα ανεργίας

Μέχρι 31 Δεκέμβρη αιτήσεις κτηνοτρόφων για διόρθωση σφαλμάτων βοσκότοπων

Μέχρι 31 Δεκέμβρη αιτήσεις κτηνοτρόφων για διόρθωση σφαλμάτων βοσκότοπων

Π.Ε. Καστοριάς: Το Πρόγραμμα Εορτασμού για την 1η του Έτους 2018

  Π.Ε. Καστοριάς:  Το Πρόγραμμα Εορτασμού για την 1η του Έτους 2018

Γραμμές Επικοινωνίας και Υποστήριξης από τον Δήμο Καστοριάς. Εμείς είμαστε στο καθήκον. Εσείς μείνετε σπίτι (video)

Γραμμές Επικοινωνίας και Υποστήριξης από τον Δήμο Καστοριάς. Εμείς είμαστε στο καθήκον.…

Πότε ανοίγει η προκήρυξη για το διορισμό 4.500 εκπαιδευτικών. Το πλάνο που ανακοίνωσε ο Κώστας Γαβρόγλου από τη Φλώρινα

Πότε ανοίγει η προκήρυξη για το διορισμό 4.500 εκπαιδευτικών. Το πλάνο που…

Με τουριστική διακριτή ταυτότητα και λογότυπο η Καστοριά ως προορισμός

Εκδήλωση για την παρουσίαση της στρατηγικής επωνυμίας του Δήμου Καστοριάς, που για…