Απογειώνεται ο εθελοντισμός στο Δήμο Καστοριάς

Τον Ιούνιο του 2015 δημιουργήθηκε από πολίτες του Δήμου Καστοριάς η Εθελοντική Ομάδα “Από την Αντίδραση στη Δράση”, η οποία έχει ως σκοπό να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων του Δήμου.

Επιμέλεια: Χρύσα Κοσμίδου

Η προαναφερόμενη Εθελοντική Ομάδα (Ε.Ο.) Ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 2015 και έχει ήδη πραγματοποιήσει σημαντικές δράσεις. Υπάγεται στις αρμοδιότητες του γραφείου του Δημάρχου. Προσφέρει σε όλα τα μέλη της την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με το Δήμο Καστοριάς, να εκθέσουν τις ιδέες τους και στη συνέχεια να συμβάλλουν στη διοργάνωση της δικής τους εθελοντικής δράσης.

Σκοπός του Δήμου Καστοριάς με τη δημιουργία της Εθελοντικής Ομάδας είναι να επικοινωνήσει το μήνυμα «ότι τα μέλη των ανθρωπιστικών αποστολών, δηλαδή οι εθελοντές του πονεμένου κόσμου κάνουν πιο υποφερτό τον πόνο, γιατί ο πόνος που μοιράζεται απαλύνεται. Προσφέρουν συνυποφέροντας. Ο ανθρωπισμός είναι πάθος. Αυτό το πάθος, αυτό το είδος ζωής πρέπει να βάλει ο κάθε δημότης ορόσημο στη ζωή του».

Το μέλος της Ε.Ο. Μαριάννα Ιατρίδη, μιλώντας στους “Ορίζοντες” σχολίασε για ποιο λόγο αποφάσισε να ενταχθεί στην ομάδα του Δήμου «Ο εθελοντισμός, είναι ιδιαίτερα χρήσιμος στις μέρες μας, καθώς συμβάλει στην επίλυση διαφόρων ζητημάτων. Έχει να κάνει με την ατομική συνεισφορά του καθενός, η οποία δεν σχετίζεται με χρήματα, αμοιβή ή καριέρα, αλλά στοχεύει στην ευημερία των συνανθρώπων μας. Οποιοσδήποτε συμμετέχει σε κάποια εθελοντική ομάδα, αποκτά ορισμένα πλεονεκτήματα όπως να αναπτύξει νέες δεξιότητες, να γνωρίσει ανθρώπους με κοινά ενδιαφέροντα,  να μάθει πώς είναι να δουλεύει ως μέρος μιας μεγάλης ομάδας. Βέβαια υπάρχουν και τα μειονεκτήματα, μιας και στη σύγχρονη κοινωνία που ζούμε είναι δύσκολο να βρεθεί ο χρόνος για να συνεισφέρει κάποιος στον εθελοντισμό».

 

Οι δράσεις και οι στόχοι της Ε.Ο. “Από την Αντίδραση στη Δράση”

 

Πρωταρχικοί στόχοι της Ομάδας Εθελοντών του Δήμου Καστοριάς είναι η προστασία, δια μέσου των μελών της, όλων των ευπαθών κοινωνικών ομάδων και κυρίως των παιδιών, η επανένταξη των τοξικομανών και των φυλακισμένων, η παροχή βοήθειας σε άτομα με ειδικές ανάγκες, ο καθαρισμός κοινόχρηστων χώρων, η προστασία των τοπικών μνημείων, η διοργάνωση νέων και η συνέχιση των ήδη υπαρχόντων πολιτιστικών εκδηλώσεων, καθώς και η αρωγή στον τομέα της παιδείας και του αθλητισμού.

Ο κ. Στέφανος Αγγελής, ο οποίος είναι μέλος της Ε.Ο. ενημέρωσε πως οι δράσεις της ομάδας ποικίλλουν «Ασχολούμαστε με το περιβάλλον με την προστασία του, αλλά και με την καθαριότητα. Εδώ και δύο χρόνια έχουμε εντάξει και δράσεις κοινωνικού περιεχομένου. Κάθε δημότης της Καστοριάς μπορεί να προσφέρει και να συνεισφέρει στο έργο μας. Είμαστε ανοιχτή σε όλες τις προτάσεις».

Ειδικότερα η Εθελοντική Ομάδα έχει πραγματοποιήσει μια λουλουδοφύτευση στη βόρεια παράλια της Καστοριάς, έχει αναπλάσει τη Λεωφόρο των Κύκνων καθώς και την περιοχή της Νότιας παραλίας. Από τον Σεπτέμβριο και μετά η ομάδα επικεντρώνεται κυρίως σε δράσεις κοινωνικού περιεχομένου, όπως για παράδειγμα η συμμετοχή των μελών της στην Ποδηλατοδρομία που έγινε με αφορμή την Ευρωπαϊκή ημέρα χωρίς αυτοκίνητο με σκοπό τη συγκέντρωση τροφίμων για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Παράλληλα, μέλη της ομάδας μας συμμετείχαν στο Walk of Freedom που διοργανώθηκε από το Κέντρο Συμβουλευτικής Γυναικών του Δήμου Καστοριάς.

Τέλος, η Εθελοντική Ομάδα αφουγκραζόμενη τα σημεία των καιρών έδωσε το στίγμα της ανταποκρινόμενη με ευαισθησία στο μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα των προσφύγων συγκεντρώνοντας είδη ρουχισμού – υπόδησης – κλινοσκεπασμάτων και τροφίμων.

Μια ομάδα χωρίς αρχηγούς

Τα μέλη της Εθελοντικής Ομάδας “Από την Αντίδραση στη Δράση” απηύθυναν ανοιχτό κάλεσμα προς όλους τους ενδιαφερόμενους να συμμετάσχουν σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια, η οποία έχει να προσφέρει μόνο τα καλύτερα στο Δήμο Καστοριάς. «Αξίζει να σημειώσουμε πως η ομάδα μας δεν έχει αρχηγούς, είμαστε όλοι ίσα μέλη.  Ο καθένας από εμάς έχει πλήρη ελευθερία λόγου για να πει ή να προτείνει κάτι και να βοηθήσει όπου και όσο μπορεί», είπε κλείνοντας η κα Ιατρίδη.

Μέχρι αυτή τη στιγμή τουλάχιστον 150 μέλη απαρτίζουν την Ε.Ο, αριθμός ο οποίος καθημερινά αυξάνεται. Οι ενδιαφερόμενοι, που θέλουν να συμμετάσχουν στην ομάδα δεν χρειάζεται να πληρούν καμία προϋπόθεση όπως είναι η ηλικία ή ο τόπος καταγωγής.

Για περισσότερες πληροφορίες:

Link: http://ethelonteskastorias.blogspot.gr/

Facebook: https://www.facebook.com/Εθελοντική-Ομάδα-Δήμου-Καστοριάς

e-mail:  [email protected]

Τηλέφωνο επικοινωνίας:  24673 51102 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

ΔΕΥΑΚ: Διακοπή υδροδότησης στην υψηλή ζώνης της Καστοριάς λόγω βλάβης

ΔΕΥΑΚ: Διακοπή υδροδότησης στην υψηλή ζώνης της Καστοριάς λόγω βλάβης

Κοτζιάς για κυβέρνηση: «Πρέπει να φύγουν, να τους διώξουμε»

Κοτζιάς για κυβέρνηση: «Πρέπει να φύγουν, να τους διώξουμε»

Παγκόσμια καταξίωση, ως UFI Approved International Event, για τη Διεθνή Έκθεση Γούνας Καστοριάς

Παγκόσμια καταξίωση, ως UFI Approved International Event, για τη Διεθνή Έκθεση Γούνας…

Δ/νση Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας: Οδηγίες για την Εποχική Γρίπη 2020-2021 – Αντιγριπικός Εμβολιασμός

  Δ/νση Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας:  Οδηγίες για την Εποχική Γρίπη…

Μουσική εκδήλωση της Ε.Λ.Μ.Ε. Καστοριάς με ρεμπέτικα και λαϊκά τραγούδια

Μουσική εκδήλωση της Ε.Λ.Μ.Ε. Καστοριάς με ρεμπέτικα και λαϊκά τραγούδια

Με μια υπέροχη εκδήλωση άναψε το χριστουγεννιάτικο δέντρο στο Άργος Ορεστικό

Με μια υπέροχη εκδήλωση άναψε το χριστουγεννιάτικο δέντρο στο Άργος Ορεστικό