Της Χρύσας Κοσμίδου

Γέμισε η αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Μεγάρου της Καστοριάς από γυναίκες, οι οποίες θέλησαν να ενημερωθούν για ζητήματα γυναικολογικής φύσεως. Πόσο χρήσιμο είναι το Τεστ Παπ; Σε ποιο βαθμό είναι ιάσιμος ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας;

Συνεχίζει με μεγάλη επιτυχία τις δράσεις του ο Σύλλογος  Γονέων Παιδιών και Ενηλίκων με Νεοπλασματική Ασθένεια και Φίλων αυτών “Μαζί σου”, που σκοπό έχουν την ενημέρωση για τη σωστή πρόληψη κατά του καρκίνου.

Ειδικότερα σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε κατά την προηγουμένη εβδομάδα, οι γυναίκες της Καστοριάς, ενημερώθηκαν για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του καρκίνου του τραχήλου  της μήτρας, για τη σπουδαιότητα του Τεστ Παπ, όπως επίσης και για τον εμβολιασμό του HPV  από τους Λάζαρο Παπαδόπουλο γυναικολόγο, Στέλιο Μιχούλα κυτταρολόγο και  Θεόδωρο Κυριάζο γυναικολόγο.

«Σε συνέχεια των δράσεων που πραγματοποιεί ο Σύλλογος “Μαζί σου”, πραγματοποιούμε δράσεις προκειμένου να ενημερώσουμε τον κόσμο της Π.Ε. Καστοριάς, για αρρώστιες οι οποίες συσχετίζονται με τον καρκίνο. Θεωρώ, ότι οι γυναίκες θα πρέπει ανά τακτά χρονικά διαστήματα να πραγματοποιούν ιατρικούς γυναικολογικούς  ελέγχους, καθώς πρόκειται για ένα σοβαρό θέμα υγείας», δήλωσε η Πρόεδρος του Συλλόγου Στέλλα Ζυμπίδου.

Βάσει των λεγομένων των ιατρών, οι γυναίκες συνήθως επισκέπτονται τον θεράποντα ιατρό τους, μόνο όταν προκύψει ένα θέμα. Ωστόσο, όπως συμβαίνει σε όλες τις ασθένειες, έτσι και στον καρκίνο, θα πρέπει να υπάρχει πάντοτε πρόληψη.

Τι είναι ο καρκίνος τραχήλου της μήτρας;

Ο καρκίνος του τραχήλου είναι νόσος που χαρακτηρίζεται από την ανάπτυξη κακόηθων (καρκινικών) κυττάρων στους ιστούς του τραχήλου της μήτρας. Ο καρκίνος  του τραχήλου αναπτύσσεται συνήθως μετά από μακρό χρονικό διάστημα εξέλιξης ιστολογικών μεταβολών στα κύτταρα του τραχήλου οι οποίες είναι γνωστές ως δυσπλασία.

Στο σύνολό τους οδηγούν στην εμφάνιση μη φυσιολογικών κυττάρων στους ιστούς του τραχήλου. Προοδευτικά, τα καρκινικά κύτταρα αρχίζουν να αυξάνονται και να εξαπλώνονται σε μεγαλύτερο βάθος διήθησης μέσα στον τράχηλο και στις περιβάλλουσες ανατομικές δομές.

Οι συχνότερες μορφές είναι ο επιθηλιακός καρκίνος (90% των περιπτώσεων) που αναπτύσσεται στο έξω μέρος του τραχήλου και το αδενοκαρκίνωμα (10% των περιπτώσεων) που εμφανίζεται στο εσωτερικό μέρος του τραχηλικού καναλιού (ενδοτράχηλος).

 

Δεύτερη αίτια θνησιμότητας ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας

Ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Καστοριάς και γυναικολόγος Λάζαρος Παπαδόπουλος,  ενημέρωσε  πως ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, είναι η πρώτη αιτία θνησιμότητας στον Τρίτο Κόσμο και αντίστοιχα η δεύτερη στο Δυτικό Κόσμο, μετά τον καρκίνο του μαστού. Ειδικότερα στον Τρίτο Κόσμο, δυστυχώς νοσούν περίπου 35.000 γυναίκες ετησίως, όπου τουλάχιστον οι μισές από αυτές χάνουν τη ζωή τους.

Το ευτύχημα στην όλη κατάσταση είναι ότι ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, είναι ιογενούς αιτίας και έχει ανακαλυφθεί το εμβόλιο για την αντιμετώπισή του  «Είναι πάρα πολύ σημαντικό να προστατέψουμε αυτές τις γυναίκες. Θεωρώ, πως κάθε γυναίκα θα πρέπει να εμβολιάζεται. Μάλιστα, από την παιδική ηλικία ο εμβολιασμός είναι  πλέον υποχρεωτικός. Από εκεί και πέρα και οι γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας, που έχουν ξεκινήσει τις σεξουαλικές επαφές, θα πρέπει να εμβολιάζονται για θέμα πρόληψης. Πρακτικά μιλώντας, ορισμένες από αυτές τις γυναίκες δεν θα έχουν μολυνθεί και από τα τέσσερα βασικά στελέχη που προστατεύει το εμβόλιο, άρα θα έχουν προστασία από τους τέσσερις  τύπους του ίου. Αλλά ακόμα και  στην περίπτωση που έχει μολυνθεί από τον έναν εξ αυτών, τότε θα έχει προστασία από τα τρία στελέχη και είναι πολύ πιθανόν ότι θα υπάρξει μια πολύ καλύτερη ανοσολογική αντίδραση του οργανισμού στο στέλεχος στο οποίο έχει μολυνθεί».

Συνεπώς, κάθε γυναίκα θα πρέπει να εμβολιάζεται. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός, ότι το εμβόλιο αυτό, είναι το πρώτο εμβόλιο κατά του καρκίνου που υπάρχει και θα είναι αδικία να διαγιγνώσκεται καρκίνο στον τράχηλο της μήτρας, από τη στιγμή που μπορεί να προληφθεί  «Όλη αυτή η διαδικασία, σε συνδυασμό με την έγκυρη διάγνωση βοηθάει στο να μην βρίσκεται σε κίνδυνο η ζωή της γυναίκας», συμπλήρωσε ο κ. Παπαδόπουλος.

Το Τεστ Παπ σώζει ζωές

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, προκαλείται από τον ιό HPV, δηλαδή τον ιό του ανθρώπινου θυλώματος. Εικάζεται ότι περίπου το 50% προκαλείται σεξουαλικά, όπως επίσης εικάζεται πως το 50% των γυναικών κάποια στιγμή της ζωής του θα έρθει σε επαφή με κάποιο άτομο το οποίο είναι μολυσμένο και ίσως σε κάποιες γυναίκες το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 80%  «Αρχικά, πρέπει να δούμε εάν μια γυναίκα είναι μολυσμένη και από ποιο στέλεχος, καθώς υπάρχουν περίπου εκατό στελέχη, τα οποία όμως δεν είναι όλα υψηλής καρκινογένεσης. Ωστόσο, το σημαντικό είναι να πραγματοποιούνται συχνές προληπτικές γυναικολογικές εξετάσεις, όπως είναι το Τεστ Παπ, το οποίο κυριολεκτικά σώζει ζωές. Κατά 99%, εάν υπάρχει έγκυρη διάγνωση, ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας θεραπεύεται. Υπάρχουν πάρα πολλά στάδια του καρκίνου, αλλά θέλω να τονίσω για ακόμη μια φορά, πως εάν είναι σε αρχικό στάδιο θεραπεύεται», είπε ο γυναικολόφος Θεόδωρος Κυριάζος περνώντας  παράλληλα ένα μήνυμα αισιοδοξίας.

Για τη σπουδαιότητα της ανακάλυψης του Γεωργίου Παπανικολάου (Τεστ Παπ) έκανε λόγο και ο ιατρός κυτταρολόγος Στέλιος Μιχούλας «Έχει σώσει τις περισσότερες ζωές, που έχει σώσει οποιαδήποτε ιατρική εξέταση στην ανθρώπινη ιστορία. Ουσιαστικά με το Τεστ Παπ, θα δούμε τις αλλοιώσεις, πριν φτάσουμε στον καρκίνο. Με αυτόν τον τρόπο,  μια κορυφαία αιτία θανάτου που είναι ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, μπορούμε να φτάσουμε σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό μείωσης θνησιμότητας. Με πολύ απλά λόγια, η γυναίκα που κάνει το τεστ Παπ και επισκέπτεται σε ετήσια βάση το γυναικολόγο της, ουσιαστικά εξαλείφει μια κορυφαία αιτία θανάτου. Εάν δεν πάει να πραγματοποιήσει τις ετήσιες εξετάσεις της,  παίζει με τη φωτιά…».

20161127_115644

20161127_115807

20161127_115714

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

Ρύθμιση οφειλών στον Δήμο Άργους Ορεστικού και τα Νομικά του Πρόσωπα

Ο Δήμος Άργους Ορεστικού ενημερώνει τους δημότες του και όσους έχουν πάσης…

Μηνιαίος απολογισμός στα θέματα οδικής ασφάλειας της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Μακεδονίας

Μηνιαίος απολογισμός στα θέματα οδικής ασφάλειας της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής…

Πρόσληψης Προσωπικού από το Σωματείο «ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΥΤΙΣΜΟ – Δ.Α.Δ Ν. Καστοριάς»

Πρόσληψης Προσωπικού από το Σωματείο «ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΥΤΙΣΜΟ – Δ.Α.Δ…

Ο Δήμος Καστοριάς γιορτάζει την «Παγκόσμια Ημέρα χωρίς Αυτοκίνητο»

  Ο Δήμος Καστοριάς γιορτάζει την «Παγκόσμια Ημέρα χωρίς Αυτοκίνητο»

Υπογραφή της ανανέωσης του συμφώνου συνεργασίας μεταξύ του Τμήματος Επικοινωνίας και Ψηφιακών Μέσων του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης

Υπογραφή της ανανέωσης του συμφώνου συνεργασίας μεταξύ του Τμήματος Επικοινωνίας και Ψηφιακών…

«ΜΠΟΥΖΕΡΙΑ»: Έρχεται τις Απόκριες  στην Καστοριά ο Παγκόσμιος Διαγωνισμός Τσιπουρογευσιγνωσίας (ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ)

«ΜΠΟΥΖΕΡΙΑ»: Έρχεται τις Απόκριες  στην Καστοριά  ο Παγκόσμιος Διαγωνισμός Τσιπουρογευσιγνωσίας (ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ…

Μηνιαίος απολογισμός στα θέματα οδικής ασφάλειας της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Μακεδονίας

Μηνιαίος απολογισμός στα θέματα οδικής ασφάλειας της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής…