Τον Άγιο Νικόλαο τίμησε και γιόρτασε η Καστοριά

Τον λαοφιλή και προστάτη των θαλασσών Άγιο Νικόλαο Αρχιεπίσκοπο Μύρων της Λυκίας τον θαυματουργό τίμησε και εόρτασε η πόλη και η Επαρχία της Καστοριάς, στην οποία ευλαβώς και ιδιαιτέρως τιμάται και μεγαλύνεται από τους Καστοριείς. Άλλωστε, η παράδοση αναφέρει ότι προ της απελευθερώσεως, Πολιούχος της Καστοριάς ήταν ο Άγιος Νικόλαος.

Να σημειώσουμε δε ότι μόνο μέσα στην πόλη της Καστοριάς υπάρχουν 13 Ναοί αφιερωμένοι στον Άγιο Νικόλαο, καθώς και πολλές βυζαντινές εικόνες.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας κ. Σεραφείμ, το απόγευμα της παραμονής, χοροστάτησε στην Ακολουθία του Εσπερινού, που τελέσθηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Κλεισούρας και ευχήθηκε σε όλους ο Άγιος Νικόλαος να προστατεύει και να καθοδηγεί την πορεία του καθενός.

Ανήμερα της εορτής το πρωί, ο Σεβασμιώτατος λειτούργησε στον Ιερό Ναό των Αγίων Πάντων Καστοριάς, με τη συμμετοχή των Εφημερίων του Ιερού Ναού και του Διακόνου του.

Ο Μητροπολίτης κ. Σεραφείμ στον λόγο του αναφέρθηκε στον λαοφιλέστατο Άγιο Νικόλαο και στην τιμή που απέδιδαν πάντοτε και που αποδίδουν και σήμερα οι κάτοικοι της βυζαντινούπολης Καστοριάς. Και συνέχισε χρησιμοποιώντας έναν λόγο του Αγίου Νεοφύτου του Εγκλείστου για τον Άγιο Νικόλαο, ο οποίος τον χαρακτηρίζει ως γεωργό. Είναι ο γεωργός, ο οποίος πήρε τα σύνεργα της χάριτος, πήρε τη χάρη του Αγίου Πνεύματος, γι’ αυτό και έσπειρε με απλοχεριά το λόγο του Θεού στο γεώργιον Του, δηλαδή στις ψυχές των ανθρώπων. Ο Άγιος Νικόλαος ήταν ένας αυθεντικός ερμηνευτής του Ευαγγελίου και του λόγου του Θεού.

Ο Μητροπολίτης κ. Σεραφείμ τόνισε χαρακτηριστικά πως η ζωή των Αγίων της Εκκλησίας μας, αποδεικνύει περίτρανα σε όσους έχουν φορέσει στο μέτωπό τους την ετικέτα της αθεΐας και της απιστίας, ότι υπάρχει Θεός, είναι ολοζώντανος ο Θεός και δεν είναι Θεός νεκρών.

Και κατέληξε ευχόμενος οι πρεσβείες του Αγίου Νικολάου να είναι με όλους μας και να μας αναδείξουν γεωργούς του λόγου του Θεού, της πίστεως, της αγάπης, των αρετών και της παρουσίας του Θεού στην προσωπική μας ζωή, στο οικογενειακό μας περιβάλλον και στην κοινωνία μας.

 

You May Also Like

Ολυμπία Τελιγιορίδου: «Δυστυχώς για τον κ. Μητσοτάκη οι κ.κ. Οικονόμου και Μαρινάκης δεν τον συμβουλεύουν σωστά, γι’ αυτό θα το επιχειρήσουμε εμείς»

ΟΛΥΜΠΙΑ ΤΕΛΙΓΙΟΡΙΔΟΥ

Αναγκαιότητα μετακίνησης Ειδικού Επαγγελματικού Εργαστηρίου Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ) Καστοριάς

ΖΗΣΗΣ ΤΖΗΚΑΛΑΓΙΑΣ

Συλλυπητήρια του Γιάννη Κορεντσίδη για τον Γιώργο Χαλκίδη

«Έναν άνθρωπο που προσέφερε τα πάντα στον αθλητισμό και στην κοινωνία»

Πραγματοποιήθηκε η 4η διανομή τροφίμων μακράς διάρκειας για το έτος 2018

Πραγματοποιήθηκε η 4η διανομή τροφίμων μακράς διάρκειας για το έτος 2018

Πρόγραμμα Περιοδειών της Μαρίας Αντωνίου, στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας κι ενόψει των Εθνικών Εκλογών της 21ης Μαΐου.

Σας κοινοποιείται το Πρόγραμμα Περιοδειών της Μαρίας Αντωνίου, στο πλαίσιο της προεκλογικής…

«Παρά την εκρηκτική αύξηση της τιμής των καυσίμων ο ΕΟΠΥΥ δεν αυξάνει το ποσό της χιλιομετρικής αποζημίωσης για τους καρκινοπαθείς»

Ολυμπία Τελιγιορίδου

Γιώργος Πετκανάς: “e-Democracy”

Στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, παράλληλα με την καθιέρωση της Ψηφιακής Υπογραφής, έρχεται…

Μέριμνα από το Δήμο Καστοριάς για τους επαγγελματίες αγρότες και καθημερινή φροντίδα για τους κατοίκους της Δημοτικής Ενότητας Μεσοποταμίας

Μέριμνα από το Δήμο Καστοριάς για τους επαγγελματίες αγρότες και καθημερινή φροντίδα…

Κατάρτιση και Πιστοποίηση γνώσεων και δεξιοτήτων Εργαζομένων σε επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου» με Κωδικό ΟΠΣ 5002423

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ: «Κατάρτιση και Πιστοποίηση γνώσεων και…

Η Εορτή Ανακομιδής των Λειψάνων της Οσίας Σοφίας της Κλεισούρας

Η Εορτή Ανακομιδής των Λειψάνων της Οσίας Σοφίας της Κλεισούρας