Τον Άγιο Νικόλαο τίμησε και γιόρτασε η Καστοριά

Τον λαοφιλή και προστάτη των θαλασσών Άγιο Νικόλαο Αρχιεπίσκοπο Μύρων της Λυκίας τον θαυματουργό τίμησε και εόρτασε η πόλη και η Επαρχία της Καστοριάς, στην οποία ευλαβώς και ιδιαιτέρως τιμάται και μεγαλύνεται από τους Καστοριείς. Άλλωστε, η παράδοση αναφέρει ότι προ της απελευθερώσεως, Πολιούχος της Καστοριάς ήταν ο Άγιος Νικόλαος.

Να σημειώσουμε δε ότι μόνο μέσα στην πόλη της Καστοριάς υπάρχουν 13 Ναοί αφιερωμένοι στον Άγιο Νικόλαο, καθώς και πολλές βυζαντινές εικόνες.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας κ. Σεραφείμ, το απόγευμα της παραμονής, χοροστάτησε στην Ακολουθία του Εσπερινού, που τελέσθηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Κλεισούρας και ευχήθηκε σε όλους ο Άγιος Νικόλαος να προστατεύει και να καθοδηγεί την πορεία του καθενός.

Ανήμερα της εορτής το πρωί, ο Σεβασμιώτατος λειτούργησε στον Ιερό Ναό των Αγίων Πάντων Καστοριάς, με τη συμμετοχή των Εφημερίων του Ιερού Ναού και του Διακόνου του.

Ο Μητροπολίτης κ. Σεραφείμ στον λόγο του αναφέρθηκε στον λαοφιλέστατο Άγιο Νικόλαο και στην τιμή που απέδιδαν πάντοτε και που αποδίδουν και σήμερα οι κάτοικοι της βυζαντινούπολης Καστοριάς. Και συνέχισε χρησιμοποιώντας έναν λόγο του Αγίου Νεοφύτου του Εγκλείστου για τον Άγιο Νικόλαο, ο οποίος τον χαρακτηρίζει ως γεωργό. Είναι ο γεωργός, ο οποίος πήρε τα σύνεργα της χάριτος, πήρε τη χάρη του Αγίου Πνεύματος, γι’ αυτό και έσπειρε με απλοχεριά το λόγο του Θεού στο γεώργιον Του, δηλαδή στις ψυχές των ανθρώπων. Ο Άγιος Νικόλαος ήταν ένας αυθεντικός ερμηνευτής του Ευαγγελίου και του λόγου του Θεού.

Ο Μητροπολίτης κ. Σεραφείμ τόνισε χαρακτηριστικά πως η ζωή των Αγίων της Εκκλησίας μας, αποδεικνύει περίτρανα σε όσους έχουν φορέσει στο μέτωπό τους την ετικέτα της αθεΐας και της απιστίας, ότι υπάρχει Θεός, είναι ολοζώντανος ο Θεός και δεν είναι Θεός νεκρών.

Και κατέληξε ευχόμενος οι πρεσβείες του Αγίου Νικολάου να είναι με όλους μας και να μας αναδείξουν γεωργούς του λόγου του Θεού, της πίστεως, της αγάπης, των αρετών και της παρουσίας του Θεού στην προσωπική μας ζωή, στο οικογενειακό μας περιβάλλον και στην κοινωνία μας.

 

You May Also Like

Διακοπή κυκλοφορίας και κυκλοφοριακές ρυθμίσεις αύριο στην Εγνατία Οδό

Λόγω πραγματοποίησης άσκησης ετοιμότητας ασφαλείας στη σήραγγα Βενέτικου της Εγνατίας Οδού

Η Διεθνής Έκθεση Γούνας Καστοριάς δίνει ζωή και ανάσα στον τόπο μας

Για πρώτη φορά στο ιστορικό κέντρο της πόλης το GALA

Συνεχείς επιχειρήσεις καθαριότητας από το Δήμο Καστοριάς

Συνεχείς επιχειρήσεις καθαριότητας από το Δήμο Καστοριάς

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΩΝ & ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ: Πρόσκληση σε εκπαιδευτικό σεμινάριο που αφορά την ανάπτυξη επιχειρηματικών δεξιοτήτων στον κλάδο της Κτηνοτροφίας της Περιφέρειας

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΩΝ & ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ: Πρόσκληση σε εκπαιδευτικό σεμινάριο που…

Περί μασκών στους Ιερούς Ναούς/ του π. Νικόλαου Γιαννουσά

Περί μασκών στους Ιερούς Ναούς/ του π. Νικόλαου Γιαννουσά

Ανθρωπιστική βοήθεια για την Θεσσαλία συλλέγει η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Καστοριάς

Η συγκέντρωση των ειδών ξεκινά από σήμερα Τετάρτη, 13 Σεπτεμβρίου

Μεγάλη δωρεά του επιχειρηματία Γιώργου Μπακατσέλου στο Εθελοντικό Τμήμα Αντιμετώπισης Καταστροφών Καστοριάς

Με τη μεγάλη δωρεά του γνωστού επιχειρηματία Γιώργου Μπακατσέλου καλύφθηκε η αναγκαιότητα…

Μπράβο σε όλα τα παιδιά και στην δασκάλα τους Katerina Kokkinou

Εικόνες από την φανταστική παράσταση Πίτερ Παν,που ανέβασε η Κατερίνα Κοκκίνου την…

Επιτυχής πραγματοποίηση της εκδήλωσης του Ομίλου Πολιτιστιτκής Ανάπτυξης Καστοριάς “Μύησις”, «Όταν Ανθίζουν οι Οξιές»

Επιτυχής πραγματοποίηση της εκδήλωσης του Ομίλου Πολιτιστιτκής Ανάπτυξης Καστοριάς “Μύησις”, «Όταν Ανθίζουν…